آمریکا از گفت‌وگوهای داخلی در اسرائیل استقبال و از پیشرفت‌ هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد

در پی انتقاد شدید جو بایدن از بنیامین نتانیاهو و تغییراتی که دولت او قصد دارد در نظام قضایی اسرائیل ایجاد کند، کاخ سفید دیشب کوشید شعله اختلافات با اسرائیل را پایین بیاورد. هم‌زمان یک مقام وزارت امور خارجه ایالات متحده نسبت به پیشرفت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ابزار نگرانی کرد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در یک نشست مطبوعاتی، ضمن استقبال از اظهارات نتانیاهو مبنی بر تعلیق روند قانونگذاری به منظور رسیدن به توافق گسترده با احزاب اپوزیسیون، گفت که روابط اسرائیل و ایالات متحده مستحکم است و نتانیاهو و بایدن برای یکدیگر احترام بسیاری قائلند.

جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده، در اظهاراتی بی‌سابقه، شامگاه سه‌شنبه هشتم فروردین ضمن انتقاد شدید از روند تغییرات در نظام قضایی اسرائیل، گفت که نتانیاهو را در آینده نزدیک به کاخ سفید دعوت نخواهد کرد.

بایدن همچنین گفت مانند بسیاری دیگر از حامیان اسرائیل، او هم نگران روندی است که این کشور در حال طی کردن آن است.

او البته تاکید کرد که خواهان مداخله در امور داخلی اسرائیل نیست؛ هر چند که دولت آمریکا و یهودیان ایالات متحده، به گفته او موضع خود را مشخص کرده‌اند.

در واکنش به این اظهارات، نخست‌وزیر اسرائیل بیانیه‌ای صادر کرد و در آن نوشت که اسرائیل تصمیمات داخلی خود را بر اساس فشارهای خارجی، از جمله از سوی نزدیک‌ترین دوستانش نمی‌گیرد.

نتانیاهو اضافه کرد: «اسرائیل کشوری مستقل است که تصمیمات خود را بر اساس خواست مردمش اتخاذ می‌کند.»

با این حال او در نشست سران برای دموکراسی گفت که منتقدان اصلاحات استدلال‌های «معتبر» دارند مبنی بر این که خواهان اصلاحاتی نیستند که شامل «تداخل و محدود کردن آزادی‌های مدنی» باشد.

نتانیاهو ابراز خوش‌بینی کرد که دولت اسرائیل بتواند با مخالفان به توافق برسد.

از سوی دیگر اما وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۹ فروردین عمیقا «از پیشرفت اتمی ایران» ابراز نگرانی کرد.

ویدانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالات خبرنگار شبکه خبری روداو در رابطه با ایران گفت: «ما هنوز معتقدیم دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به هدف است اما به صراحت گفته‌ایم هیچ یک از گزینه‌های روی میز را حذف نکرده‌ایم.»

پاتل در ادامه به رفتارهای جمهوری اسلامی ایران اشاره و اضافه کرد: «نقض حقوق بشر، سرکوب و ارسال تسلیحات ایران به روسیه که برای حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی اوکراین استفاده می‌شود، در راس توجهات ما قرار دارند.»

او در پاسخ به این سوال که اگر تهران درهای گفت‌وگو را ببندد، گزینه واشنگتن چه خواهد بود گفت: «توافق هسته‌ای در دستور کار ما نیست اما ما ابزارهای متعددی در اختیار داریم و همچنان معتقدیم دیپلماسی بهترین راه برای دست‌یابی به توافق هسته‌ای است اما این رییس‌جمهوری و کابینه‌اش هرگز اجازه نخواهند داد ایران به سلاح اتمی برسد.»

این اظهارات در حالی است که به تازگی، در حالی که ماه‌ها از توقف گفت‌وگوهای هسته‌ای قدرت‌های جهانی با تهران می‌گذرد، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام اعلام کرد این مذاکرات همچنان در بن‌بست است اما طرف‌های غربی از اعلام مرگ آن خودداری می‌کنند.

اولیانوف در گفت‌وگو با ایزوستیا در این باره اضافه کرد: «به نظر می‌رسد امروز شانس تکمیل روند مذاکرات همچنان پابرجاست؛ هرچند که بسیار اندک است.»

در حالی که مذاکرات احیای برجام پیش از آغاز خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی متوقف شده بود، سرکوب این خیزش موجب شد آمریکا اعلام کند این مذاکرات از اولویت کاخ سفید خارج شده است.

همچنین در ماه‌های اخیر، کشورهای غربی با وضع تحریم‌هایی علیه جمهوری اسلامی به دلیل نقش تهران در جنگ اوکراین از طریق ارسال تسلیحات به روسیه و نیز سرکوب خیزش سراسری، فشار بر جمهوری اسلامی را افزایش داده‌اند.