جمهوری آذربایجان سفیر ایران را به دلیل پرواز یک هواپیمای نظامی در مرز دو کشور احضار کرد

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، عباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی در باکو را به دنبال پرواز یک هواپیمای نظامی در مرز دو کشور احضار کرد.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد این هواپیمای نظامی روز شنبه «از ساعت ۹:۴۴ تا ۱۰:۲۶ پروازی بی‌وقفه در فاصله سه تا پنج کیلومتری مرز آذربایجان-ایران» انجام داده است.

جمهوری آذربایجان این اقدام را «تحریک‌آمیز و غیردوستانه» خواند.

در این بیانیه تاکید شد که جمهوری اسلامی سال گذشته نیز «رزمایش نظامی گسترده‌ای در امتداد رود ارس و در نزدیکی مرزهای جمهوری آذربایجان» انجام داده است.

روابط دو کشور پس از حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در روز هفتم بهمن دچار تنش شدید شده است. جمهوری آذربایجان این حمله را عمدی دانسته و روز یک‌شنبه نهم بهمن، کارکنان سفارت خود در تهران را همراه خانواده‌هایشان از ایران خارج کرد.

روابط تهران و باکو اما پیش از این حمله نیز به دلیل خشم جمهوری اسلامی از روابط آذربایجان با اسرائیل پر‌تنش بود و دو کشور بارها از دستگیری جاسوسان یکدیگر در خاک خود خبر داده‌اند.

در همین حال روزنامه اسرائیلی هاآرتص از وعده باکو به اسرائیل برای استفاده از فرودگاه‌های جمهوری آذربایجان در صورت حمله احتمالی اسرائیل علیه تاسیسات اتمی در ایران خبر داد.

در این گزارش آمده است که اسناد آرشیو اتمی ایران که موساد از تهران ربود، از طریق جمهوری آذربایجان به اسرائیل منتقل شد.

با این حال مختار ممدوف، سفیر جدید جمهوری آذربایجان در اسرائیل، به جروزلم پست گفت در صورتی که اسرائیل بخواهد به ایران حمله کند، جمهوری آذربایجان به ارتش اسرائیل اجازه نخواهد داد از خاک این کشور به عنوان پایگاه سوخت‌گیری استفاده کند.

سال گذشته نیز تنش‌های میان تهران و باکو پس از بازداشت دو راننده کامیون ایرانی به اتهام ورود غیرقانونی به منطقه خان‌کندی قره‌باغ افزایش یافت.

پس از آن گزارش‌هایی از اعزام تجهیزات جنگی از سوی سپاه پاسداران به مناطق مرزی ایران و آذربایجان منتشر شد.

الهام علی‌اف، ریيس‌جمهوری آذربایجان از برگزاری رزمایش نظامی ایران در نزدیکی رود ارس در مرز دو کشور ابراز تعجب کرد و گفت: «چنین اقدامی در دوران ۳۰ ساله استقلال آذربایجان رخ نداده بود.»

در مقابل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی انتقاد علی‌اف را از این رزمایش «‌مایه تعجب» خواند.