مهلت یکماهه به ایران؛ نگرانی کمیته بینالمللی المپیک از ضمانتهای مالی ورزشکاران ایرانی
گزارشهای پیدرپی ورزشکاران ایرانی درباره ضمانتنامههای مالی سنگین برای اعزام به مسابقات بینالمللی صدای کمیته بینالمللی المپیک هم درآورده و رئیس این کمیته در دیدار با رئیس کمیته ملی المپیک با ابراز نگرانی از این وضعیت و همچنین وضعیت زنان ورزشکار ایرانی درخواست گزارش کتبی کرده
در ماههای گذشته ورزشکاران ایرانی که به کشورهای دیگر مهاجرت کرده و یا پناهنده شدهاند، یکی از موانع حضور در رقابتهای بینالمللی را وثیقههای سنگین مالی و ملکی درخواست شده از طرف فدراسیونهای ورزشی عنوان کرده اند. حتی مدتی پیش وزارت ورزش مجبور شد چنین چیزی را بدون ارائه هیچ سندی، تکذیب کند.
اما روایت ورزشکاران متفاوت است. از جمله عاطفه احمدی، قهرمان اسکی و پرچمدار ایران در المپیک زمستانی پکن به ایران اینترنشنال گفت: «من شخصا درخواست ویزا دادم، چون فدراسیون از ما وثیقه سنگین و سند خانه در رهن فدراسیون برای رفتن اردوهای خارجی درخواست میکند.»
همچنین درماجرای مسابقه بدون حجاب اجباری الناز رکابی در کره جنوبی، گفته شد او با ضمانتی که به فدراسیون داده است، به مسابقات جهانی اعزام شده.
سارا خادمالشریعه هم پس از مهاجرت به اسپانیا به ممنوعیتهایی که دراینباره وجود دارد، اشاره کرده بود.
احمدی حدود دوسال پیش پس از رقابتهای جهانی ایتالیا گفته بود: «اسم ما ملیپوش است اما باید به فدراسیون ضمانت بدهیم که داریم برای تیم ملی کشورمان مسابقه میدهیم. یک ضمانتنامه دومیلیاردی هم از ما گرفتهاند برای اینکه وقتی سفر رفتیم پناهنده نشویم. چرا یک ورزشکاری که در سطح حرفهای کار میکند، برای تیم ملی کشورش مسابقه میدهد، باید از او پول بگیرند. در کشتی ورزش اول مملکت، شرایط به همین منوال است.»
اکنون اما گزارشهای اینچنینی به کمیته ملی المپیک رسیده است و این کمیته از ایران خواسته درباره این درخواستهای تبعیضآمیز و غیرانسانی گزارش کتبی ارائه دهد.
به درخواست کمیته بین المللی المپیک، اعضای کمیته ملی المپیک ایران در مقر این نهاد حضور یافتند که در پی آن در مورد وضعیت ورزشکاران ایرانی و ورزش در ایران و نقش کمیته ملی المپیک ایران در حفاظت از ورزشکاران و اعضای جامعه المپیک در شرایط فعلی کشور (خیزش انقلابی)، گفتگوهای فشرده ای انجام شد. موضوع حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقات بین المللی ورزشی بدون هیچ گونه تبعیض نسبت به سایر ورزشکاران نیز مطرح شد.
همچنین محمود خسرویوفا، رئیس کمیته ملی المپیک ایران با توماس باخ، رئیس کمیته بین المللی المپیک نیز دیدار و گفتگو کرده است.
مطابق گزارش سایت IOC، رئیس کمیته بینالمللی المپیک نگرانی شدید کمیته بینالمللی المپیک را با توجه به وضعیت انسانی تعدادی از ورزشکاران و ضمانتهای مالی که ورزشکاران و تیمها باید قبل از سفر به خارج از کشور برای شرکت در مسابقات بینالمللی ورزشی به فدراسیونهای ملی خود ارائه دهند، عنوان کرده است.
رئیس کمیته بینالمللی المپیک بر اهمیت عدم تبعیض از هر نظر و رعایت کامل منشور المپیک توسط کمیته ملی المپیک تاکید کرد.
کمیته ملی المپیک ایران هم متعهد شد که تلاشهای خود را برای حفظ حقوق ورزشکاران، هم از منظر انسانی و هم از منظر ورزشی، پیگیری و گسترش دهد و به تعهدات خود مطابق با منشور المپیک و رعایت کامل اصل عدم تبعیض عمل کند.
رئیس کمیته بینالمللی المپیک درخواست گزارش کتبی از کمیته ملی المپیک ایران در مورد تمامی این موضوعات و همچنین گزارشی در مورد وضعیت زنان در ورزش ایران کرده است.
نکته اینجاست که به ایران فقط یک ماه فرصت پاسخگویی دادهاند؛ «پس از دریافت این گزارش، بخش روابط کمیته ملی المپیک گزارش خود را در جلسه بعدی هیئت اجرایی IOC در مارس ۲۰۲۳ ارائه خواهد کرد.»
سه سال پیش دبیر فدراسیون جانبازان و معلولان با اشاره به دریافت ۱۰هزار دلار ضمانت بانکی از ورزشکاران اعزامی به تورنمتهای بینالمللی به ایسنا گفته بود: فدراسیون برای اعزام ورزشکاران به مسابقات بینالمللی ۳۰ میلیون تومان ضمانت بانکی دریافت میکند که به جز دریافت این مبلغ، از ورزشکارانی که در جریان مسابقات دوپینگ آنها مثبت اعلام شود ۱۳۰میلیون و برای رشته های کمخطر ۵۰میلیون تومان ضمانت دریافت میکند.
توماس باخ، رییس کمیته بینالمللی المپیک در زمان فشارهای حکومتی به الناز رکابی، در تماس تلفنی مستقیم با او، خواست هر ماه با او در ارتباط باشد و در صورت ایجاد هرگونه مشکل او را مطلع کند.