آزادی ۴ زندانی پرونده ربایش مخالفان جمهوری اسلامی در ترکیه همزمان با سفر امیرعبداللهیان
حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در سفر خود به ترکیه با رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری و مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه دیدار کرد. همزمان با این دیدارها، چهار نفر از زندانیان پرونده ربایش مخالفان جمهوری اسلامی در ترکیه، تحت کنترل قضایی آزاد شدند.
پس از دیدارهای انجام شده میان مقامهای جمهوری اسلامی و ترکیه، کنفرانس مطبوعاتی مشترکی برگزار شد که در آن چهارچوب روابط بین آنکارا و تهران در زمینه افزایش حجم تجارت، افزایش تعداد توریست و مشکلات شرکتهای ترکیهای در ایران مورد اشاره قرار گرفت.
چاووشاوغلو در این نشست از کاهش و قطع گاز طبیعی صادر شده به ترکیه انتقاد کرد و در زمینه مسایل منطقهای هم به صورت تلویحی، نشست آستانه برای برقراری صلح در سوریه را ناکارآمد ارزیابی کرد.
او همچنین با اشاره به درخواست تهران برای ورود به مذاکرات آنکارا و دمشق گفت که اردوغان از این موضوع استقبال میکند.
اما همزمان با این سفر، چهار نفر از متهمان پروندهای که سال گذشته به اتهام همدستی با سازمانهای امنیتی جمهوری اسلامی برای ربایش یک مخالف حکومت در ترکیه بازداشت شده بودند، آزاد شدند.
روز سهشنبه گذشته، دادگاه متهمان این پرونده برگزار شد و بر اساس رای قاضی، چهار تن از آنها با حکم ممنوعیت خروج از کشور به صورت مشروط آزاد شدند.
بهمن ماه سال ۱۴۰۰، سازمان اطلاعات ترکیه خبر داد اعضای تیمی وابسته به جمهوری اسلامی را دستگیر کرده که نقشه چندین فقره آدمربایی را سازماندهی کرده بودند.
بنا بر گزارش رسانههای ترکیه، تیمی که نقشه این آدمربایی را سازماندهی کرده بود شامل یک دادستان به نام داوود ییلماز، مالک یک شرکت تجاری صنایع دفاعی به نام احسان ساغلام، یک سرهنگ بازنشسته و چند افسر بودند.
مرتضی سلطان سنجری تنها ایرانی زندانی این پرونده تا دادگاه بعدی به زندان منتقل شد.
او شاغل در شرکت صنایع دفاعی «بای ساغلام» در منطقه توزلای استانبول بود که بهعنوان یکی از مهمترین حلقههای این عملیات از او نام برده میشود.
بر اساس گزارش رسانههای ترکیه، این تیم در نقشه ربایش سه ایرانی از جمله محمد رضایی و شهنام گلشنی در شهرهای دنیزلی، یالووا و زونگولداغ دست داشته است.
این اولین بار نیست که شبکههای جاسوسی یا ربودن و قتل مخالفان حکومت ایران در ترکیه بازداشت شدهاند.
سال ۱۳۹۸ هم پس از کشته شدن مسعود مولوی، مدیر کانال تلگرامی جعبه سیاه به ضرب گلوله در استانبول، روزنامه دیلیصباح ترکیه گزارش داد محمدرضا ناصرزاده، یک کارمند کنسولگری ایران در استانبول به اتهام دست داشتن در این قتل بازداشت شده است.
مهر ماه سال گذشته هم خبرگزاری رسمی ترکیه از بازداشت هشت نفر از جمله دو مامور اطلاعاتی ایران خبر داد که به گفته مقامهای امنیتی این کشور قصد ربودن و انتقال یک خلبان سابق نیروی هوایی ایران را از شهر وان ترکیه داشتند.
سابقه وزارت اطلاعات و نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در انجام عملیات ربودن و کشتن مخالفان در ترکیه به چهار دهه قبل باز میگردد.
با این حال کشته شدن سعید کریمیان، مدیر وقت شبکه جم، کشته شدن مسعود مولوی، مدیر کانل تلگرامی جعبه سیاه، ربوده شدن حبیب چعب و موارد دیگری از ربایش یا تحویل مخالفان به ایران، حاکی از آن است که ترکیه به مکانی ناامنتر برای مخالفان جمهوری اسلامی تبدیل شده است.