شورای امنیت خواستار لغو تصمیم طالبان در منع کار و تحصیل زنان افغانستان شد

شورای امنیت سازمان ملل متحد اقدام طالبان در منع حضور زنان در دانشگاه‌ها و سازمان‌های غیردولتی را محکوم کرد و خواستار مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان و دختران در افغانستان شد.

شورای امنیت سازمان ملل منع کار و تحصیل زنان افغانستانی را «نشان‌دهنده افول هرچه بیشتر احترام به حقوق بشر و آزادی‌های اساسی» در این کشور خواند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، اقدام طالبان را در منع کار و تحصیلات زنان «غیرقابل توجیه» خواند و خواستار لغو این تصمیم شد. او هشدار داد حذف زنان از عرصه اجتماع عقب‌گردی بزرگ برای افغانستان خواهد بود و رنج‌های مردم این کشور را بیشتر خواهد کرد.

پیش‌تر سازمان ملل هشدار داده بود از آنجا که بسیاری از خدمات این سازمان از سوی کارکنان زن انجام می‌شود، با این تصمیم طالبان بسیاری از برنامه‌های سازمان ملل در افغانستان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.

روز یک‌شنبه، چهار گروه بزرگ امداد بین‌المللی در افغانستان به دلیل منع فعالیت کارکنان زن، فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق درآوردند.

این در حالی است که طبق اعلام سازمان ملل، ۹۷ درصد از مردم افغانستان در فقر به سر می‌برند و دو سوم جمعیت این کشور برای زنده ماندن نیاز به کمک دارد. در این میان، ۲۰ میلیون نفر از مردم افغانستان با گرسنگی شدید مواجه بوده و یک میلیون و ۱۰۰ دختر نوجوان نیز از تحصیل بازمانده‌اند.

پس از آنکه طالبان ورود دختران را به دانشگاه‌ها ممنوع کرد، این گروه، روز شنبه از منع فعالیت زنان در سازمان‌های غیر دولتی و نمایش‌های تلویزیونی نیز خبر داد.

وزارت اقتصاد طالبان به موسسات غیردولتی داخلی و خارجی دستور داد که از حضور کارکنان زن در محل کار جلوگیری کنند. طالبان دلیل این اقدام را پایبند نبودن زنان به پوشش تعیین‌شده از سوی خود اعلام کرده است.

طالبان همچنین در دستوری دیگر مواردی از جمله حضور زنان در نمایش‌های تلویزیونی، پخش فیلم‌های «خلاف اصول شریعت»، نمایش بدن مردان و پخش فیلم‌های تبلیغ‌کننده ارزش‌های غربی را ممنوع کرد.طالبان بازهم دلیل این اقدام را پایبند نبودن زنان به پوشش تعیین‌شده از سوی خود اعلام کرد.

از سوی دیگر، طالبان در واکنش به اعتراض دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های افغانستان به منع تحصیلات عالی دختران، برخی از دانشگاه‌های این کشور را به مدت یک هفته تعطیل کرده است.

در این میان، جمهوری اسلامی نیز که درگیر بحران‌های ناشی از سیاست‌های زن‌ستیز خود است، در زمینه آموزش دختران به طالبان پیشنهاد کمک داد.

رسول موسوی دستیار وزیر خارجه جمهوری اسلامی در توییتی از گفت‌وگو با طالبان درباره تعلیق دختران افغانستان از تحصیلات دانشگاهی خبر داد و گفت که به سرپرست سفارت افغاستان پیشنهاد داده دختران به صورت آنلاین با استفاده از زیر‌ساخت‌های ایران تحصیل کنند.

اعتراضات زنان ایران و افغانستان علیه سیاست‌های زن‌ستیزانه طالبان و جمهوری اسلامی در حالی ادامه دارد که پاسخ مقامات تهران و کابل به این اعتراضات تنها سرکوب گسترده و خشونت‌بار بوده است.

در این میان، مقامات جمهوری اسلامی، همچنان بر مواضع خود در اجرای سیاست‌های خود در ارتباط با زنان تاکید دارند.

احمد علم‌الهدی، نماینده خامنه‌ای در خراسان رضوی، گفت: «دنیا می‌خواهد مساله حجاب را حکومتی و اجباری معرفی کند و بگوید با مردم‌سالاری دینی سازگاری ندارد. اکنون دیگر نمی‌شود دست بر سینه گذاشت و ندای صلی‌الله علیک یا فاطمه الزهرا سر داد، اما در برابر کشف حجاب برخی افراد، ساکت ایستاد.»

ناصر مکارم شیرازی،‌ مرجع تقلید شیعه،‌ در واکنش به اعتراضات مردم و موضوع حجاب اجباری گفت: «کار به جایی رسیده که به بی‌حجابی افتخار می‌کنند و در میان جمعیت ظاهر می‌شوند.»

مسعود عالی، سخنران وابسته به حکومت که در رسانه‌های دولتی به عنوان استاد اخلاق معرفی می‌شود،‌ نیز در واکنش به شعارهای اعتراضات گفت «زن زندگی آزادی» متعلق به اسلام است و منظور معترضان از آزادی «آغوش رایگان»‌ است.

داود گودرزی، رییس سازمان بازرسی شهرداری تهران، نیز گفت: «رعایت حجاب برای تمامی پرسنل مترو و کسانی که در ایستگاه‌های داخلی مترو در حال هر نوع فعالیت اعم از دستفروشی هستند، لازم و ضروری است.»