الجزیره پرونده قتل شیرین ابوعاقله، خبرنگار کشته شده‌اش را به دادگاه لاهه می‌برد

شبکه خبری الجزیره اعلام کرد پرونده قتل خبرنگارش، شیرین ابوعاقله را که بر اساس تحقیقات انجام شده به دست نیروهای اسرائیلی کشته شد، به دادگاه کیفری بین‌المللی در لاهه می‌برد.

شش ماه پس از کشته شدن شیرین ابوعاقله، روزنامه‌نگار فلسطینی-آمریکایی الجزیره، این شبکه خبری اعلام کرد تیم حقوقی‌اش در این مدت، تحقیقات کامل و مفصلی را در مورد پرونده قتل ابوعاقله انجام داده است.

این پرونده شواهد جدیدی را بر اساس بررسی ویدیوهای موجود، روایت شاهدان عینی و شواهد پزشکی قانونی جمع‌آوری و ارائه کرده است.

سعید رودنی دیکسون، وکیل این شبکه تلویزیونی، درباره ارسال درخواست رسمی الجزیره به دادگاه لاهه برای «تحقیق و پیگرد قانونی مسوولان قتل شیرین ابوعاقله» گفت: «تمرکز این پرونده روی شیرین و قتل ظالمانه اوست اما شواهد ما نشان می‌دهند این قتل عامدانه، بخشی از یک عملیات گسترده‌تر مقامات اسرائیل برای هدف قرار دادن خبرنگاران الجزیره و خاموش کردن صدای این رسانه است.»

او بمباران دفتر الجزیره در غزه را در روز ۱۵ می ۲۰۲۱ از دیگر اقدامات اسرائیل علیه شبکه تلویزیونی متبوعش دانست که قتل شیرین ابوعاقله نیز در راستای این الگوی گسترده و واحد است.

دیکسون ارائه درخواست شبکه الجزیره به دادگاه لاهه را تکمیل کننده شکایت خانواده شیرین ابوعاقله در ماه سپتامبر به این دادگاه و پشتیبانی سندیکای مطبوعات فلسطین و فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران از آن خواند و اظهار امیدواری کرد دادستان‌های دادگاه کیفری لاهه، به‌زودی تحقیقات جامعی را روی این پرونده آغاز کنند.

شیرین ابوعاقله در تاریخ ۱۱ می ۲۰۲۲ (۲۱ اردیبهشت)، در حالی که مشغول پوشش اخبار حمله نظامی اسرائیل به اردوگاه پناهندگان شهر جنین در کرانه باختری رود اردن بود، هدف تیراندازی نظامیان اسرائیلی قرار گرفت و به دلیل اصابت گلوله به سرش، جان باخت.

مقام‌های اسرائیل مدعی شدند که این تیراندازی تعمدی نبوده و ابوعاقله در جریان آتش‌باری دو طرف، اشتباها هدف قرار گرفته است.

اما الجزیره در بیانیه روز سه‌شنبه خود این ادعا را بی‌اساس خواند و اعلام کرد مدارک ارائه شده به دفتر دادستان نشان می‌دهند به جز شلیک‌هایی از طرف سربازان اسرائیلی که به طور مستقیم ابوعاقله و همکارانش را هدف قرار دادند، هیچ درگیری یا تیراندازی‌ دیگری در منطقه‌ای که ابوعاقله بوده، وجود نداشته است.

این بیانیه تاکید کرده است شیرین ابوعاقله و دیگر خبرنگاران، لباس فرم و کلاه‌هایی ویژه با نشان «خبرنگار» بر تن داشتند و در روز حادثه، به آرامی در قالب یک گروه در حال حرکت بودند اما ابوعاقله هنگامی که سعی داشت با پناه گرفتن پشت یک درخت از خود محافظت کند، با شلیک مستقیم گلوله‌ای به سر، جان باخت.

بر اساس گزارش الجزیره، پس از کشته شدن شیرین ابوعاقله، اسرائیل در ابتدا فلسطینی‌های مسلح را در مرگ او مقصر دانست اما در ماه سپتامبر با پس گرفتن این ادعا، اعلام کرد «احتمال بالایی» وجود دارد كه یک سرباز اسرائیلی به طور تصادفی این روزنامه‌نگار را هدف قرار داده باشد.

این ادعا در حالی است که پیش از این دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در گزارش خود تاکید کرده بود خبرنگاران برای نیروهای اسرائیل قابل مشاهده بوده‌اند اما هیچ اخطاری به آنان داده نشده و به آنها تیراندازی شده است.

در این گزارش تاکید شده بود نیروهای امنیتی اسرائیل به یک خبرنگار دیگر که پشت درخت پناه گرفته بوده و مردی که قصد داشته به کمک ابوعاقله برود نیز شلیک کرده‌اند.

خانواده این شهروند آمریکایی-فلسطینی‌الاصل اما پیش از این خواستار «تحقیقات كامل و شفاف» اف‌بی‌آی و وزارت امور خارجه آمریكا درباره کشته شدن شیرین شده بودند.

ماه گذشته (نوامبر)، ایالات متحده آمریکا از آغاز تحقیقات اف‌بی‌آی در مورد این پرونده خبر داد اما دیکسون، وکیل الجزیره، تاکید کرد که این تحقیق نباید مانع ورود دادگاه لاهه به پرونده شیرین ابوعاقله شود. پرونده‌ای که الجزیره از آن با عنوان «قتلی آشکار» و «جرمی فجیع» یاد می‌کند.

شیرین ابوعاقله، خبرنگار ۵۱ ساله و باسابقه الجزیره قطر، به مدت ۲۵ سال در این شبکه عربی زبان فعالیت داشت.