لغو راهپیمایی روز جهانی منع خشونت علیه زنان در استانبول؛ «ممنوعیت را به رسمیت نمیشناسیم»
دولت ترکیه در حالی تظاهرات روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان را در استانبول لغو کرد که فعالان حقوق زن در بیانیهای اعلام کردند شامگاه جمعه در منطقه تقسیم حاضر خواهند شد چون دولت ترکیه مانند هر سال این ممنوعیت را برای تجمع گذاشته اما آنان همیشه به خیابان آمدهاند.
فعالان حقوق زنان در ترکیه هر سال به مناسبت روز ۲۵ نوامبر (امسال برابر با چهارم آذر) فراخوانهایی برای تجمع خیابانی به مناسبت این روز صادر میکنند.
امسال نیز در بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک این فراخوانهای تجمع صادر شدند. در فراخوانهای امسال، حمایت از زنان ایران برجسته بودند.
از مدتی قبل نیز برای تجمع روز جمعه ساعت ۱۹به وقت محلی در خیابان استقلال (میدان تقسیم) استانبول برنامهریزی شده بود اما بخشداری منطقه بیاغلوی استانبول عصر دیروز (پنجشنبه) اعلام کرد تجمع این روز در منطقه تقسیم و خیابان استقلال، مجاز نخواهد بود.
صبح امروز هم فرمانداری استانبول برای «جلوگیری از اقدامهای تروریستی»، بخشنامهای صادر کرد که در مورد خیابان استقلال، شامل عدم صدور مجوز برای برگزاری تجمعات، رویدادهای اجتماعی، فرهنگی یا تجاری بود.
از سوی دیگر اما «پلتفرم زنان ۲۵ نوامبر» با صدور بیانیهای اعلام کرد این ممنوعیت را به رسمیت نمیشناسد و راهپیمایی روز جمعه در تونل تقسیم برقرار خواهد بود.
در بیانیه این گروه به تصمیم فرمانداری برای لغو راهپیمایی روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان با توجیه «حفظ حقوق و آزادیها» اشاره و با یادآوری رویکرد دولت ترکیه نسبت به زنان تاکید شد: «آنها هستند که سعی میکنند زندگی ما را محدود کنند. دغدغه اصلی آنها حفظ حقوق و آزادیها نیست! به یاد بیاورید! در حالی که خیابانها را پر از رنگ میکردیم تا از حقوق خود، یکدیگر و جانمان دفاع کنیم، آنها هر سال و همچنان میگفتند برگزاری این تجمع ممنوع است. اما، ما همواره همدیگر را [در تجمع] ملاقات کردیم.»
پلتفرم زنان ۲۵ نوامبر همچنین تاکید کرد که زنان از «مبارزه با خشونت دولتی مردانه» و «همبستگی با یکدیگر» دست بر نخواهند داشت و از حضور در «خیابان» به عنوان اساسیترین حق خود عقبنشینی نمیکنند.
در این بیانیه به رویکرد و اقدامات دولت در راستای تضییع حقوق زنان ترکیه نیز اشاره شد: «این خود دولت است که کنوانسیون استانبول را لغو کرد، زنان را به گرسنگی، بیکاری و فقر محکوم کرد، به جای حمایت از زنان، سازمانهای آنان را تعطیل کرد، فعالیت گروههای الجیبیتیکیو پلاس را ممنوع کرد اما از راهپیماییهایی که سخنان نفرتانگیز ارائه میداد حمایت کرد و بودجهای برای مبارزه با خشونت علیه زنان اختصاص نداد.»
نویسندگان این بیانیه با اشاره به توجیه دولت ترکیه برای لغو این تظاهرات با عنوان حفظ حقوق و آزادیها، یادآوری کردند: «قدرتی که خود، گفتمانهای جنسیتی تولید و سیاستهای زنستیزانه را ترویج میکند، یک مانع مهم در زمینه حقوق و آزادی است.»
این بیانیه با اشاره به برقرار بودن راهپیمایی روز جمعه، همچنین تاکید کرد: «مردان قدرت که هر لحظه میخواهند حقوق ما را غصب و فضای زندگی ما را تنگتر کنند، زندگی ما را با سیاستهای عدالتخواهی و مصون از مجازات، تهدید میکنند.»