استقبال گسترده جهانی از قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره جنایت‌های جمهوری اسلامی

تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره وضعیت ایران و تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای تحقیق درباره جنایات‌های جمهوری اسلامی در جریان خیزش انقلابی ایرانیان، با استقبال گسترده مقامات جهان و فعالان سیاسی همراه شد و بسیاری این قطعنامه را پیروزی مردم ایران خواندند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل، بر ادامه حمایت ایالات متحده از مردم ایران در برابر «سرکوب وحشیانه» حکومت و تلاش برای پاسخگو کردن عوامل این سرکوب خشونت‌بار تاکید کرد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل را نشان‌دهنده تعهد فزاینده جامعه جهانی در پاسخگو کردن جمهوری اسلامی برای «سرکوب وحشیانه مردم ایران» خواند و بر ادامه تلاش‌های آمریکا و متحدانش برای پاسخگو کردن رژیم ایران تاکید کرد.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز گفت: تصویب قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل و تصمیم برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب جهت رسیدگی به نقض حقوق بشر در ایران، درباره قاطعیت جامعه جهانی برای رسیدگی به نقض جدی حقوق بشر و جلوگیری از مصونیت عوامل آن، هیچ تردیدی باقی نمی‌گذارد.

از سوی دیگر، جمعی از فعالان سیاسی و فرهنگی در بیانیه‌ای ضمن قدردانی از محکومیت نقض حقوق بشر در ایران در قطعنامه سازمان ملل و تصویب تشکیل کمیسیون حقیقت‌یاب برای بررسی جنایات جمهوری‌ اسلامی، به دولت‌هایی که رای منفی دادند، اعتراض کردند.

اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران در پیامی اعلام کرد: «قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره ایران، بیش از هر چیز مدیون فداکاری‌های بی‌نظیر مردم ایران برای آزادی است. بسیاری همچون پویا بختیاری، نوید افکاری و مهسا امینی این کار را کردند.»

شاهزاده رضا پهلوی تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ایجاد یک هیات حقیقت‌یاب را «بی‌سابقه» و «یک پیروزی برای ملت ایران و جهان آزاد» توصیف کرد.

شاهزاده رضا پهلوی از آلمان و ایسلند برای پیشنهاد تشکیل این جلسه ویژه و از همه کشورهایی که در تهیه پیش‌نویس قطعنامه و تصویب آن نقش داشتند، قدردانی کرد و افزود: «از دولت‌هایی که رای ممتنع دادند می‌خواهد تردید و مصلحت‌های زودگذر را کنار بگذارند و با مردم ایران همراهی کنند.»

شادی امین، فعال حقوق بشر، در پیامی اینستاگرامی گفت: «موضوع آسیب‌پذیری جامعه کوییر ایران را در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل مطرح کردیم. افراد کوییر بخشی از جنبش انقلابی ایران هستند که در سال‌های حاکمیت جمهوری اسلامی بیشترین سرکوب را تجربه کرده‌اند.»

پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، با اشاره به تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب با هدف تحقیق و تفحص درباره «واکنش وحشتناک و شرم‌آور ایران به اعتراضات» بر همبستگی با «معترضان شجاع ایران» و ادامه اقدام‌ها برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی تاکید کرد.

اگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل، گفت: «شورای حقوق بشر سازمان ملل فریادهای مردم ایران را برای عدالت شنید. تصمیم تاریخی برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب به منزله نقطه عطفی است که برای برخورد با مصونیت سیستماتیک مقام‌های ایران، مدت‌ها منتظرش بودیم.»

گلریز قهرمان، نماینده پارلمان نیوزیلند، تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل را برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای پاسخگو کردن رژیم ایران در ارتباط با جنایت‌های حقوق بشری، «گواهی بر شهامت معترضان ایران» خواند.

با این حال، وزارت خارجه جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل را درباره ایران «مردود» دانست و «اقدام ضد ایرانی گروه معدودی از کشورهای غربی در تحمیل قطعنامه‌ای ضد ایرانی به شورای حقوق بشر را قویاً محکوم» کرد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پنج‌شنبه در نشستی ویژه درباره سرکوب خیزش انقلابی ایرانیان از سوی جمهوری اسلامی، قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که بر اساس بندی از آن، یک کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی درباره اعتراضات ایران تشکیل می‌شود. این در حالی است که چین خواستار حذف این بند شده بود.

در رای‌گیری این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد برای تصویب این قطعنامه در روز پنج‌شنبه سوم آذر، ۲۵ عضو شورای حقوق بشر رای موافق و شش عضو رای مخالف دادند. رای ۱۶ عضو نیز ممتنع بود.

ارمنستان، چین، کوبا، پاکستان، ونزوئلا و اریتره، شش کشوری بودند که به این قطعنامه رای منفی دادند.

همچنین چین متممی را برای تغییر متن پیش‌نویس قطعنامه پیشنهاد کرد که با ۲۵ رای مخالف، شش رای موافق و ۱۵ رای ممتنع رد شد. این متمم خواستار حذف بخشی از متن قطعنامه بود که تشکیل یک «هیات حقیقت‌یاب» برای تحقیق درباره خیزش سراسری ایرانیان پیش‌بینی می‌کند.

پس از قرائت نتیجه رای‌گیری، فعالان حقوق بشر حاضر در این نشست و همچنین برخی دیپلمات‌ها با کف زدن، استقبال خود را از این نتیجه نشان دادند.

آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، نیز که در این نشست حضور داشت در واکنش به تصویب این قطعنامه در توییتر خود نوشت: «ما بدون این که مطمئن باشیم آیا قطعنامه ما اکثریت لازم را کسب خواهد کرد رو به جلو حرکت کردیم و حامیان را جمع کردیم. اینک نتیجه مشخص است.اتحاد برای عدالت - برای مردم ایران.»