گزارش نشریه بیلد از حذف برخی پست‌های اعتراضی در اینستاگرام شامل پست‌های ایران‌‌اینترنشنال

نشریه بیلد آلمان در گزارشی با عنوان «آیا کارمندان آلمانی اینستاگرام به ملاها کمک می‌کنند؟»، به حذف برخی پست‌های اعتراضی مرتبط با ایران از شبکه اجتماعی اینستاگرام، از جمله چند پست‌ حساب کاربری ایران‌اینترنشنال پرداخت.

نشریه بیلد در گزارش خود این موضوع را مطرح کرد که آیا پست‌های ناخوشایند برای حکومت ایران در اینستاگرام حذف می‌شوند و این که آیا حذف‌ها حتی در آلمان انجام می‌شوند؟

در این گزارش اشاره شد که نظارت بر محتوای فارسی اینستاگرام در آلمان انجام می‌شود.

بر اساس این گزارش، پست‌های انتقادی از آخوندها به وسیله کاربران وفادار به رژیم به صورت دسته‌جمعی گزارش می‌شوند و الگوریتم اینستاگرام، اغلب به طور خودکار شروع به حذف پست‌ها یا مسدود کردن حساب‌ها می‌کند.

بیلد اما نوشت که ماجرا تنها به این جا ختم نمی‌شود و گفته می‌شود برخی از ناظران بر محتوای فارسی در اینستاگرام، نگرش مثبتی نسبت به رژیم ایران دارند و قوانین اینستاگرام را به طور سخت‌گیرانه‌ای علیه اپوزیسیون ایرانی تفسیر می‌کنند تا پست‌های انتقادی از رژیم را حذف کنند.

روز ۱۳ خرداد گروهی از ایرانیان در مقابل ساختمان تلاس اینترنشنال، شرکت آلمانی مسوول بررسی محتوای اینستاگرام تجمع کردند. دفتر شرکت تلاس اینترنشنال در اسن آلمان واقع شده و این شرکت مسوولیت نظارت بر پست‌های منتشر شده در اینستاگرام و فیس‌بوک، از زیرمجموعه‌های شرکت متا را بر عهده دارد.

پیش از این سازمان‌‌های حقوق بشری «آرتیکل۱۹»، «اکسس ناو» و «کمپین حقوق بشر در ایران» در بیانیه‌ای مشترک با اشاره به اقدامات اینستاگرام در حذف ویدیوها و پست‌های مرتبط با نقض حقوق بشر و اعتراضات در ایران، از شرکت متا خواسته بودند فورا در سیاست خود برای محتوای فارسی‌ زبان در اینستاگرام تجدید نظر کند.

اینستاگرام در اردیبهشت ماه نیز ویدیوهای پرتاب گاز اشک‌آور و تیراندازی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به سوی مردم معترض در چهارمحال و بختیاری را از صفحه ایران‌اینترنشنال حذف کرد.

در همین حال مریم مقدم، یکی از خبرنگاران ایران اینترنشنال، در مصاحبه با این نشریه گفت که اینستاگرام در گذشته پست‌های مربوط به تظاهرات با شعار «مرگ بر خامنه‌ای» را از حساب کاربری ایران‌اینترنشنال حذف کرده است.

او گفت که گزارش‌های خشونت نیروهای امنیتی با مردم نیز حذف شده‌اند.

به گفته مریم مقدم، این اقدامات اینستاگرام در حالی انجام شده که ایران‌اینترنشنال به عنوان یک رسانه‌ حرفه‌ای، با دقت دستورالعمل‌های متا را رعایت می‌کند.

مقدم ابراز نگرانی کرد که سیاست حذف اینستاگرام و مشخص نبودن این که چه چیزی باید منتشر شود و چه چیزی نباید منتشر شود، ممکن است منجر به نوعی خودسانسوری شود.

این خبرنگار خواستار آن شد که متا در اعمال سیاست‌های خود، وضعیت پیچیده حاکم بر اوضاع سیاسی در ایران و نکات ظریف آن را در نظر بگیرد.

در گزارش بیلد همچنین به نوشته‌های برخی رسانه‌های فارسی‌زبان اشاره شده که در آنها اعلام شده بود عوامل سازمان‌های امنیتی ایران به برخی کارکنان ناظر بر اعمال دستورالعمل‌های اینستاگرام، پیشنهادهایی را برای حذف حساب‌های کاربری افرادی مانند مسیح علی‌نژاد داده‌اند و «صحبت از ۵ تا ۱۰ هزار یورو برای حذف هر اکانت» بوده است.

مریم نمازی، فعال سیاسی نیز در مصاحبه با بیلد از حذف پست‌هایش در اینستاگرام از جمله پستی با تصویر برهنه که اقدامی اعتراضی علیه حکومت جمهوری اسلامی بوده، انتقاد کرد.

او گفت: «سانسور مخالفان نظام اسلامی در حالی که مقامات رژیم از جمله شخص خامنه‌ای همچنان به تبلیغ و نفرت‌پراکنی خود ادامه می‌دهند، غیراخلاقی است.»

بیلد همچنین نوشت که اینستاگرام برخی از پست‌های گلسا گلستانه، وبلاگ‌نویس ایرانی در کانادا را حذف کرده که یکی از آنها درباره خشونت نیروهای امنیتی علیه معترضان بوده است.

سخنگوی شرکت متا به بیلد گفت: «ما دستورالعمل‌های سختگیرانه‌ای درباره خشونت و تحریک به خشونت داریم.»

بیلد با اشاره به این پاسخ نوشت که این سیاست اینستاگرام کاربران را در یک سردرگمی قرار می‌دهد و این پرسش را مطرح می‌کند که چگونه می‌توان توجهات را به جنایات رژیم جلب کرد بدون این که تصویری از خشونت نیروهای امنیتی با معترضان نشان داد؟

بهنام بن طالب‌لو، پژوهشگر ارشد در بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها اما خواستار بررسی این موضوعات از سوی متا شد و تاکید کرد «اتهام نظارت بیش از حد بر حساب‌های ضد رژیم سنگین است».

او تاکید کرد متا باید گزارش‌های مربوط به نقش پیمانکارانش را در حذف پست‌های مربوط به مخالفان جمهوری اسلامی بررسی کند.