نشست شورای حکام؛ تهران مواضع خود را در متهم کردن آژانس به «سیاسیکاری» تکرار کرد
یک روز پس از آغاز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حسین امیرعبداللهیان گفت امیدوار است آژانس وظیفه خود را «در قالب فنی و به دور از سیاسیکاری» دنبال کند. تهران اصرار دارد توافق پایدار بدون حل مسائل پادمانی و بسته شدن پرونده سایتهای مشکوک ایران، ممکن نخواهد بود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه ۲۳ شهریور در گفتوگوی تلفنی با جفری اونیاما، همتای نیجریهای خود، ابراز امیدواری کرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی «وظیفه خود را در قالب فنی و به دور از سیاسیکاری دنبال کند.»
او تاکید کرد که توافق «در صورت واقعبینی طرف آمریکایی» دستیافتنی است.
امیرعبداللهیان همچنین در گفتوگوی تلفنی با بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، گفت که صدور بیانیه «غیرسازنده» احتمالی در نشست جاری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین «هیچ ثمری ندارد.»
در همین حال یوری اوشاکوف، دستیار رییسجمهوری روسیه، اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری این کشور، در دیدارش با ابراهیم رئیسی در روزهای آینده در حاشیه اجلاس شانگهای، درباره برجام نیز صحبت خواهد کرد.
توافق بازگشت به برجام پس از درخواست ایران برای بسته شدن پرونده سایتهای مشکوک بار دیگر در وضعیتی بلاتکلیف قرار گرفته اما درخواست جمهوری اسلامی در این باره همچنان ادامه دارد.
ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت: «اگر یک توافق در موضوع مسائل باقی مانده پادمانی شکل نگیرد، پایدار نخواهد بود.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست خود هنوز بیانیهای درباره ایران صادر نکرده است. نشست شورای حکام از روز دوشنبه آغاز شده و موضوع ایران روز سهشنبه در دستور کار نشست این شورا قرار گرفت.
روز سهشنبه در نشست شورای حکام، نمایندگیهای آمریکا و اتحادیه اروپا در بیانیههایی از اقدامات تحریکآمیز ایران در شرایطی که تلاشهای بینالمللی برای احیای برجام ادامه دارد، عمیقا ابراز نگرانی کردند.
شورای حکام روز ۱۶ خرداد ماه نیز قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و آمریکا مبنی بر لزوم پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره سه سایت مشکوک را با اکثریت قاطع تصویب کرد.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از نشست شورای حکام به ایراناینترنشنال گفت: «از ایران پاسخهایی گرفتهایم اما از لحاظ فنی معتبر نیستند.»
با این حال حساب توییتری سایت نورنیوز نزدیک به شورای عالی امنیت ملی نوشت: «همکاری نزدیک ایران با آژانس با وجود برخی رفتارهای سیاسی و نیابتی این نهاد، هیچگاه متوقف نشده است.»
این حساب در عین حال اعلام کرد: «پس از خروج آمریکا از برجام، ایران تعهدی در قبال پذیرش نظارتهای فرا پادمانی ندارد. تنها تعهد است که تعهد متقابل به دنبال خواهد داشت.»
حدود سه سال پیش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد رد اورانیوم و مواد هستهای را در چند مکان در ایران کشف کرده است که پیش از آن به آژانس اعلام نشده بود.
بنا بر گزارشها، این سه سایت مشکوک شامل تورقوزآباد، ورامین و مریوان هستند و آژانس چند بار اعلام کرده که جمهوری اسلامی پاسخ شفافی به سوالات این نهاد درباره این مکانها نداده است.