اتحادیه اروپا: مذاکرات احیای برجام در بن‌بست قرار گرفته است

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هشدار داد مذاکرات احیای برجام در بن‌بست قرار گرفته و گفت انتظار نمی‌رود در روزهای آینده پیشرفتی حاصل شود.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چهارشنبه گفت: «ترس من این است که با توجه به اوضاع سیاسی در آمریکا و همچنین تغییر مسیرهای زیاد بدون نتیجه، مذاکرات احیای برجام در نوعی بن بست باقی بماند.»

بورل خاطرنشان کرد پیش‌تر در مذاکرات دیدگاه‌ها در حال نزدیک شدن به هم بود، اما پس از تابستان دیدگاه‌ها در حال فاصله گرفتن از هم است.

او با اشاره به اینکه پیشنهادهای ایران کمک‌کننده نبوده و به همین دلیل فضای سیاسی موجود مساعد نیست، گفت: «متاسفم که این را می‌گویم، اما انتظار ندارم در روزهای آینده پیشرفتی حاصل شود.»

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز در آستانه نشست مجمع عمومی این سازمان از ایران خواست در جریان مذاکرات احیای برجام با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی « گفت‌وگوی جدی» داشته باشد.

گوترش گفت: استقلال آژانس ضروری است و باید حفظ شود. طرفین مذاکرات احیای برجام نباید از آژانس به عنوان ابزاری عیله یکدیگر استفاده کنند.

مذاکرات بازگشت به برجام پس از درخواست ایران برای بسته شدن پرونده سایت‌های مشکوک جمهوری اسلامی بار دیگر در وضعیتی بلاتکلیف قرار گرفته اما درخواست تهران در این مورد همچنان ادامه دارد.

از سوی دیگر، جو ویلسون، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، روز چهارشنبه گفت: «دولت بایدن با استیصال در تلاش است با ایران به یک توافق دیوانه‌وار برسد که گفته می‌شود قبل از بررسی کنگره، بیش از ۱۷۰ تحریم جمهوری اسلامی را لغو خواهد کرد.»

ویلسون هشدار داد: «اگر برجام احیا شود، اقتصاد جمهوری اسلامی قادر خواهد شد به همکاری با عاملان کشتارهای دسته‌جمعی ادامه دهد. سپاه پاسداران نیز برای گسترش تروریسم گستاخ‌تر شده و حماس و حزب‌الله با راکت‌های بیشتری به غیرنظامیان اسرائیل حمله خواهند کرد.»

این نماینده جمهوری‌خواه گفت: «با وجودی که ایران برای تحقق اهداف خود در شعارهای مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل در حال توسعه برنامه موشکی بالستیک است، مذاکرات احیای برجام همچنان ادامه دارد. کنگره نباید در ارتباط با پیامدهای فاجعه‌بار سازش با رژیم ایران، در تاریکی بماند.»

در همین حال، لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال، گزارش داد که در نشست روز چهارشنبه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۵۶ کشور از جمله ۲۶ عضو شورای حکام، بیانیه پیشنهادی اتحادیه اروپا و کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان درباره عدم همکاری پادمانی ایران را امضا کردند.

نشست شورای حکام از روز دوشنبه آغاز شده و موضوع ایران روز سه‌شنبه در دستور کار نشست این شورا قرار گرفت.

روز سه‌شنبه در نشست شورای حکام آژانس، نمایندگی‌های آمریکا و اتحادیه اروپا در بیانیه‌هایی از اقدامات تحریک‌آمیز ایران در شرایطی که تلاش‌های بین‌المللی برای احیای برجام ادامه دارد، عمیقا ابراز نگرانی کردند.

شورای حکام پیش‌تر در روز ۱۶ خرداد ماه قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی و آمریکا را مبنی بر لزوم پاسخگویی فوری ایران به سوالات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سه سایت مشکوک خود، با اکثریت قاطع تصویب کرده بود.

در همین حال، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام در توییتی نوشت: «بحث راستی‌آزمایی و نظارت در ایران در نشست جاری شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به پایان رسید. هیچ‌گونه نتیجه‌گیری یا تصمیم در این زمینه گرفته نشد و تنها تبادل نظر صورت گرفت.»

از سوی دیگر، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در تماس تلفنی با همتای عمانی خود با اشاره به نشست جاری آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین گفت: صدور بیانیه غیرسازنده در نشست وین هیچ ثمری ندارد.

حدود سه سال پیش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد رد اورانیوم و مواد هسته‌ای را در چند مکان در ایران کشف کرده است که پیش از آن به آژانس اعلام نشده بود.

بنا بر گزارش‌ها، این سه سایت مشکوک شامل تورقوزآباد، ورامین و مریوان هستند و آژانس چند بار اعلام کرده که جمهوری اسلامی پاسخ شفافی به سوالات این نهاد درباره این مکان‌ها نداده است.