درگیری نظامی دوباره باکو و ایروان؛ تهران نسبت به تغییر مرزهای ایران و ارمنستان هشدار داد

در پی درگیری جدید مرزی میان دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان، مقام‌های تهران نسبت به تغییر مرز ایران و ارمنستان هشدار دادند. این در حالی است که مقام‌های ارمنستان از فروکش‌کردن درگیری‌ها با آذربایجان خبر دادند و گفتند وضعیت در مناطق مرزی همچنان پر تنش است.

ابراهیم رئیسی، رییس‌جمهوری ایران، روز سه‌شنبه ۲۲ شهریور در تماسی تلفنی با نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان گفت: «مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب می‌شود.»

همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، با ابراز نگرانی از تشدید تنش و درگیری‌های مرزی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان، خواستار خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق مسالمت آمیز و بر اساس حقوق بین‌الملل بین دو کشور شد.

او نیز گفت هر گونه تغییرات در مرزهای جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان از سوی جمهوری اسلامی ایران غیرقابل قبول است.

کاخ الیزه اما اعلام کرد فرانسه برای برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل به منظور بررسی تشدید تنش‌های اخیر در مرز آذربایجان و ارمنستان اقدام خواهد کرد.

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه و جیحون بایرام‌اف، همتای آذربایجانی او هم در تماسی تلفنی، درباره آخرین تحولات مرزی بین آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کردند.

چاووش‌اوغلو در پیامی توییتری با اعلام این خبر نوشت: «با برادرم جیحون بایرام‌اف، وزیر امور خارجه آذربایجان، اقدامات تحریک آمیز ارمنستان در مرز دو کشور را ارزیابی کردیم.»

ترکیه به شدت از مواضع جمهوری آذربایجان حمایت می‌کند.

روز سه‌شنبه ساعاتی پس از انتشار گزارش‌ها از درگیری شدید مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دو کشور از توافق آتش‌بس خبر دادند اما دقایقی پس از انتشار خبر آتش‌بس، گزارش‌ها حاکی از ادامه درگیری‌هاست. باکو و ایروان یکدیگر را به آغاز این درگیری مرگ‌بار متهم می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، وزیران دفاع روسیه و ارمنستان روز سه‌شنبه ۲۲ شهریور توافق کردند تا تدابیری برای تثبیت اوضاع در مرز ارمنستان و آذربایجان اتخاذ کنند.

با این حال اما درگیری‌ها میان دو کشور ادامه یافت.

در اولین ساعات سه‌شنبه، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد ارمنستان مناطق داشکسن، کلبجر و لاچین را زیر آتشبار سنگین قرار داده و وزارت دفاع ارمنستان نیز اعلام کرد آذربایجان شهرهای گوریس، سُتک و جرموک را در غرب ارمنستان زیر آتش سنگین گرفته است.

وزارت دفاع آذربایجان، ایروان را به عملیاتی خرابکارانه «در مقیاسی بزرگ» متهم کرد و گفت این درگیری به آن دلیل آغاز شد که نیروهای ارمنستان در حال مین‌گذاری در جاده‌های تدارکاتی بین مواضع یگان‌های ارتش آذربایجان‌ بودند، فعالیت‌های اطلاعاتی انجام می‌دادند و به منطقه تسلیحات منتقل می‌کردند.

وزارت دفاع ارمنستان نیز درگیری نظامی را نتیجه تحریکات باکو خواند و گفت آذربایجان در حملات خود از آتش توپخانه و پهپاد کمک گرفته است.

نیروهای آذربایجان از کشته شدن تعدادی از سربازان خود و مقام‌های ارمنستان از کشته‌شدن ۴۹ سرباز این کشور خبر دادند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، از درگیری و افزایش تنش بین دو کشور ابراز نگرانی کرد و خواستار پایان فوری آن شد.

هنوز جزییات دقیقی از میزان خسارت‌های جانی و مالی این درگیری مخابره نشده است.

ارمنستان و آذربایجان از زمان فروپاشی شوروی سابق دو بار با هم وارد جنگ شده‌اند که دومین جنگ آن‌ها در اواخر سپتامبر سال ۲۰۲۰ آغاز شد و شش هفته ادامه یافت. در این درگیری‌ها بیش از شش هزار و ۵۰۰ نفر کشته شدند.

دو کشور سرانجام در مذاکراتی با وساطت روسیه که به بازپس‌گیری قره‌باغ از طرف جمهوری آذربایجان منجر شد، اعلام آتش‌بس کردند.

روسیه در ابتدا برای نظارت بر اجرای آتش‌بس دو هزار نیروی حافظ صلح را در منطقه مستقر کرد اما پس از جنگ اوکراین، اتحادیه اروپا این نقش را به عهده گرفته است.