پیام‌ سران کشورهای جهان و رهبران معنوی برای درگذشت ملکه بریتانیا؛ از دالای لاما تا پوتین

صدور پیام رهبران جهان و چهره‌های مذهبی در واکنش به درگذشت ملکه بریتانیا ادامه دارد. رهبر معنوی بوداییان تبت در نامه‌ای به پادشاه چارلز سوم، «تاسف عمیق» خود را از مرگ ملکه ابراز کرد. کاخ کرملین هم اعلام کرد مردم روسیه برای ملکه الیزابت و عقل و اقتدار او، احترام بسیاری قائل بودند.

با وجود گذشت یک روز از درگذشت الیزابت دوم، ملکه بریتانیا و در حالی که پیام‌های سران جهان به این مناسبت همچنان ادامه دارد و حتی ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه نیز او را «رهبر شایسته و قابل احترام توصیف» کرد، مقام‌های جمهوری اسلامی در این زمینه تاکنون سکوت کرده‌اند.

بریتانیا نسبت به فرانسه و آلمان مواضع صریح‌تری در حمایت از اوکراین داشته است اما با وجود تنش‌های موجود، پوتین درگذشت ملکه را تسلیت گفت.

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان هم گفت از درگذشت ملکه الیزابت بسیار متاسف است و برای آرامش ابدی او دعا می‌کند.

همچنین نخست‌وزیر نیوزیلند درگذشت ملکه بریتانیا را «پایان فصلی در تاریخ» خواند و از زحمات او قدردانی کرد.

در ساعت‌های گذشته آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا و سران کشورهای اروپایی، رییس‌جمهوری اوکراین، نخست‌وزیر هند، رییس‌جمهوری ترکیه وپادشاه عربستان سعودی درگذشت ملکه بریتانیا را تسلیت گفته‌اند.

بایدن به دیلی‌میل گفت که احتمالا در مراسم تدفین ملکه بریتانیا شرکت می‌کند.

کاخ باکینگهام به نقل از چارلز سوم، پادشاه بریتانیا اعلام کرد یک دوره عزاداری سلطنتی از هم‌اکنون تا هفت روز پس از تشییع جنازه ملکه برگزار می‌شود.

بر اساس این گزارش، مراسم شلیک گلوله برای احترام و درود به ملکه بعدازظهر جمعه برگزار می‌شود و قرار است به بر اساس عدد طول عمر ملکه، ۹۶ بار شلیک توپ انجام شود.

همچنین به گزارش روزنامه گاردین، چارلز سوم یک سخنرانی تلویزیونی خطاب به مردم بریتانیا خواهد داشت که قرار است به صورت ضبط‌ شده باشد.

در آمریکا پرچم بالای ساختمان کنگره در سوگ ملکه الیزابت نیمه افراشته شد و در فرانسه، چراغ‌های برج ایفل در یادبود ملکه بریتانیا خاموش شد.

در همین حال ساختمان شهرداری تل‌آویو عصر روز پنج‌شنبه با پرچم بریتانیا به نشانه همبستگی نورافشانی شد.

ملکه الیزابت دوم بارها برای بازدید از اسرائیل دعوت شد اما هیچ‌گاه به این کشور سفر نکرد.

او سال ۱۹۷۹ میلادی از کویت، بحرین و عربستان سعودی و سال ۱۹۸۴ میلادی از اردن بازدید کرد.

وزارت امور خارجه بریتانیا مخالف سفر ملکه به اسرائیل بود تا به روابط با کشورهای عربی آسیب نرساند.

چارلز سوم، پادشاه بریتانیا اما سه بار از اسرائیل دیدن کرده است. اولین بار در مراسم خاکسپاری اسحاق رابین در سال۱۹۹۵ میلادی، بار دوم در مراسم تشییع جنازه شیمون پرز در سال ۲۰۱۶ میلادی و سومین بار سال ۲۰۲۰ برای شرکت در پنجمین مجمع جهانی هولوکاست.

چارلز سوم پس از شرکت در مراسم تشییع پرز، ابتدا به مزار مادربزرگش، پرنسس آلیس، مادر شاهزاده فیلیپ رفت که در کوه زیتون، در کنار عمه‌اش الیزابت به خاک سپرده شده است.

اما اسحاق هرتزوگ، رییس‌جمهوری و یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل، درگذشت ملکه بریتانیا را تسلیت گفتند و لاپید او را «رهبری منحصر به فرد» خواند که نماد فداکاری و عشق به میهن خود است.

بنیامین نتانیاهو، رهبر اپوزیسیون هم که در سمت نخست‌وزیر اسرائیل با ملکه ملاقات کرده بود، از او تمجید کرد و گفت: «ما در مراسم تشییع جنازه مارگارت تاچر، نخست‌وزیر اسبق، مستقیما تحت تأثیر شخصیت خاص او قرار گرفتیم که شکوه و عظمت از او می‌تابید. او چراغی از قدرت، برادری و صلح بود.»

ملکه الیزابت دوم که با ۹۶ سال سن کهنسال‌ترین شهریار جهان به شمار می‌رفت، بهمن‌ ماه سال گذشته، هفتادمین سالگرد آغاز سلطنت خود را جشن گرفت.

ملکه الیزابت در بیش از هفت دهه سلطنت خود بر بریتانیا، ۱۵ نخست‌وزیر دید: اولین نخست‌وزیر دوره سلطنت ملکه الیزابت،‌ وینستون چرچیل بود و لیز تراس، پانزدهمین آنان.