دادگاه فدرال عراق بار دیگر اعلام کرد نمیتواند پارلمان این کشور را منحل کند
در حالی که یکی از خواستههای کلیدی مقتدی صدر، رهبر جریان صدر و میلیونها نفر از حامیان او انحلال پارلمان عراق است، دادگاه فدرال این کشور بار دیگر اعلام کرد نمیتواند پارلمان را منحل کند. به دنبال اعلام این تصمیم، نگرانیهایی درباره شکلگیری دوباره ناآرامیها به وجود آمده است.
دادگاه عالی فدرال عراق روز چهارشنبه ۱۶ شهریور در بیانیهای اعلام کرد اگر پارلمان به وظایف خود عمل نکرده است، باید خود را منحل کند.
پارلمان عراق یک نهاد قدرتمند این کشور است که رییسجمهوری و نخستوزیر را انتخاب میکند و باید همه قوانین کشور را نیز به تصویب برساند.
بحران سیاسی در عراق که پس از انتخابات پارلمانی اکتبر سال گذشته آغاز شد، به یکی از خشونتآمیزترین درگیریهای سالهای اخیر در این کشور منجر شد.
حامیان مسلح صدر در پایان ماه اوت و پس از اعلام خروج صدر از عرصه سیاست، با نیروهای دولتی و گروههای شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی درگیر شدند.
جریان صدر بزرگترین برنده انتخابات اکتبر بود اما تمام نمایندگان این جریان که تقریبا یک چهارم پارلمان بودند، در ماه ژوئن از نمایندگی استعفا کردند.
پس از آن، هواداران صدر خواستار انحلال پارلمان شدند.
دستگاه قضایی عراق تا این لحظه ۱۵ شکایتنامه برای انحلال مجلس دریافت کردهاند. اگر مجلس منحل نشود، به ضرر جریان صدر و اگر منحل شود به ضرر گروههای مورد حمایت ایران خواهد بود.
تا این لحظه و پس از استعفای نمایندگان جریان صدر، گروههای مورد حمایت ایران نیز نتوانستهاند جلسه مجلس را برگزار کنند.
برخی منابع از احتمال به تعویق افتادن اعلام نتیجه شکایت برای انحلال پارلمان به بعد از مراسم اربعین خبر داده بودند.
در حال حاضر نیروهای امنیتی برای مقابله با اعتراضات احتمالی، منطقه سبز بغداد را بستهاند. جادهها و درهای ورودی این منطقه و خصوصا دروازه منتهی به کاخ ریاست جمهوری در منطقه سبز، با موانع بتنی بسته شدند.
بر اساس گزارشها، احتمال افزایش تنش پس از اعلام نتیجه دادگاه فدرال مبنی بر عدم انحلال پارلمان بالاست.
همزمان اما بلوک صدری به اتهام ترور از نوری المالکی، رهبر ائتلاف دولت قانون، شکایت کرده است.
این در حالی است که شبکه العهد، وابسته به گروه مسلح عصائب اهل الحق، تحت حمایت سپاه پاسداران، اعلام کرد شب گذشته اسماعیل قاآنی در سفری از پیش اعلام نشدە وارد بغداد شدە است.
سفر قاآنی به بغداد یک روز پس از گفتوگوی ملی عراقیها بدون حضور جریان صدر صورت گرفته است.
پس از انتشار خبر سفر قاآنی به عراق در ساعات پایانی شب گذشته، بسیاری از کاربران عراقی در شبکههای اجتماعی حضور وی را در شرایط حساس عراق، تلاشی دوباره برای مداخله در امور عراق نامیدهاند.
از سوی دیگر انجام گفتوگوی تلفنی مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، با محمد مخبر، معاون اول رییسجمهوری ایران، از سوی منابع دولتی در بغداد تایید شد.
مخبر در این گفتوگو از «اهمیت طرح گفتوگوی ملی، تلاش دولت عراق برای نزدیکتر کردن دیدگاهها و ستایش رویکرد خردمندانه و عقلانیت در رسیدگی به بحران سیاسی در عراق» سخن گفته است.
ویدانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اما در گفتوگو با شبکه خبری روداو گفت نهادهای آمریکایی تحولات عراق را تحت نظر دارند و برای واشینگتن، اولویت، ثبات و امنیت عراق است.
پاتل از تمامی جریانهای سیاسی در عراق درخواست کرد از طریق گفتوگو و با دوری گزیدن از خشونت، عراق را از بنبست سیاسی خارج کنند.
باربارا لیف، معاون وزارت امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه نیز در دو روز گذشته ضمن دیدار با تمامی جریانهای سیاسی و مقامهای دولتی، هشدار داد صحنه سیاسی عراق به لبه پرتگاه نزدیک شده است.