فرانسه خواستار لغو حکم اعدام دو فعال کوییر در ایران شد
وزارت خارجه فرانسه خواستار لغو حکم اعدام الهام چوبدار و زهرا صدیقی همدانی، دو فعال حقوق کوییر، اقلیتهای جنسی و جنسیتی، در ایران شد و بر تعهد قاطع فرانسه به جرمزدایی جهانی از همجنسگرایی و دفاع از حقوق افراد کوییر تاکید کرد.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای با تاکید بر مخالفت خود با مجازات اعدام در همه جا و در هر شرایطی، این نوع مجازات را «ناعادلانه، غیرانسانی و ناکارآمد» خواند و از همه کشورهایی که در آنها اعدام انجام میشود خواست این نوع مجازات را متوقف کنند.
کوییرکده، سازمان حمایت از اقلیتهای جنسی و جنسیتی، نیز در بیانیهای با تاکید بر لزوم تلاش جهانی برای آزادی فوری و بیقید و شرط دو کنشگر کوییر که در ایران به اعدام محکوم شدهاند، از نهادهای جهانی از جمله کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل خواست خطر زندگی افراد کوییر در ایران را ناديده نگیرند.
کوییرکده هشدار داد: «در شرایطی که افراد کوییر در ایران در معرض خطر حکم اعدام به جرم فساد فیالارض از طریق ترویج همجنسگرایی هستند، سازمان جهانی رینبو ریلرود و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل ایران را از فهرست کشورهایی که مجازات روابط همجنس را مرگ یا زندان میدانند حذف کرده و سرنوشت صدها پناهجوی کوییر ایرانی را در ترکیه به دست پلیس مغرض این کشور سپردهاند.»
این سازمان افزود: «ما به عنوان سازمانی که به طور مستمر با افراد کوییر در ایران در تماس است، هر روز با افرادی مواجه هستیم که زندگی آنها در خطر جدی قرار دارد. تا کنون تلاش کوییرکده این بوده که به خروج این افراد از ایران کمک کند و در مدت سالهای پناهندگی و پناهجویی به کمک به بهبود شرایط آنها ادامه دهد.»
این بیانیه خاطرنشان کرد: «متاسفانه در شرایط کنونی، تنها راه جامعه کوییر ایرانی زندگی بسیار سخت در ترکیه است. این پناهجویان ناچار هستند برای مدتی نامشخص و در ترس مدام از احتمال بازگردانده شدن به ایران، در کمبود امکانات پزشکی و بهداشتی زندگی کرده و برای ساعتهای طولانی کارهای سخت با دستمزدهای بسیار پایین انجام دهند.»
کوییرکده افزود: «در کنار خواسته خود برای آزادی دو فعال کوییر که به آنها تخلفات دروغین مانند قاچاق نسبت داده شده، ما خواستار توجه هوشمند جامعه جهانی به شرایط خطرناک زندگی افراد کوییر در ایران هستیم. در زمانی که جهان بار دیگر با جمهوری اسلامی، که قاتل شهروندانش بوده و به هیچ اصلی از اصول حقوق بشر پایبند نیست، پای میز مذاکره نشسته، از گروههای محافظ و مدافع منافع افراد کوییر میخواهیم که در سطح بینالمللی صدای ما را منعکس کنند.»
عفو بینالملل در حال جمعآوری امضا برای کمپینی است که در آن از غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضائییه جمهوری اسلامی، خواسته شده این دو کنشگر فورا آزاد شده و قوانین جرمانگارانه علیه اقلیتهای جنسی و جنسیتی لغو شود.
این کمپین که به ۱۲ هزار و ۵۰۰ امضا نیاز دارد، تاکنون حدود ۹ هزار و ۹۰۰ امضا جمعآوری کرده است.
در همین حال، یک کمپین دیگر نیز که در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۴۰۰ از سوی سازمان ایرانی مدافع حقوق اقلیتهای جنسی و جنسیتی ششرنگ و ایلگا آسیا و ۵۵ سازمان بینالمللی آغاز شده برای آزادی این دو کنشگر، در حال جمعآوری امضا است.
زهرا صدیقی همدانی که با نام «ساره» نیز شناخته میشود، پنجم آبان ۱۴۰۰ هنگام خروج از ایران و در مرز ترکیه از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد.
بر اساس گزارش سایت شش رنگ (شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی)، زهرا صدیقی پیش از این شاغل در اقلیم کردستان عراق بود و به دلیل مصاحبه با بیبیسی فارسی در مورد شرایط افراد جامعه الجیبیتی در این اقلیم، ۲۱ روز زندانی شد.
بر اساس این گزارش، او برای فرار به ترکیه و نجات خود مجبور شده بود در بخشی از مسیر از مرزهای ایران عبور کند.
زهرا صدیقی در ۲۶ دی ماه سال گذشته توسط شعبه ششم دادسرای عمومی و انقلاب ارومیه به «افساد فیالارض» از جمله از طریق «ترویج همجنسگرایی»، «ارتباط با رسانههای معاند جمهوری اسلامی» و «ترویج مسیحیت» متهم شد.