پنجاه عضو کنگره آمریکا در نامه به بایدن درباره مفاد توافق احیای برجام ابراز نگرانی کردند
پنجاه عضو دموکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به جو بایدن نسبت به مفاد متن توافق هستهای احتمالی با ایران ابراز نگرانی کرده و از بایدن خواستند پیش از پذیرش احیای برجام، متن کامل هر گونه توافق هستهای با جمهوری اسلامی را به اعضای کنگره ارائه کند.
این اعضای مجلس نمایندگان آمریکا، که شامل ۳۴ دموکرات و ۱۶ جمهوریخواه هستند، در نامه خود با اشاره به احتمال معافیت تحریمی اشخاص غیر آمریکایی برای داد و ستد با اشخاص و شرکتهای ایرانی که تحت تحریم نیستند، هشدار دادند این اقدام میتواند به سپاه پاسداران در دور زدن تحریمها کمک کند.
این نمایندگان با اشاره به اینکه در نتیجه احیای برجام، حدود یک هزار میلیارد دلار در عرض یک دهه در اختیار جمهوری اسلامی قرار خواهد گرفت خاطرنشان کردند همین امر خطر تهدیدهای سپاه پاسداران و نیروهای نیابتی ایران را علیه امنیت آمریکا و کشورهای منطقه افزایش خواهد داد.
این نامه با ابراز نگرانی از مفادی که ممکن است به روسیه اجازه دهد در توانمندی هستهای ایران نقش ایفا کند، هشدار داد: «نباید اجازه دهیم پوتین جنایتکار جنگی ضامن توافق هستهای ایران باشد.»
این نمایندگان با اشاره به تلاشهای جمهوری اسلامی برای هدف قرار دادن شهروندان آمریکایی در خاک ایالات متحده، نسبت به احتمال لغو تحریمهای بانک مرکزی، صندوق توسعه و شرکت ملی نفت ایران در ارتباط با حمایت از تروریسم ابراز نگرانی کردند.
نامه اعضای کنگره در حالی ارائه میشود که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز ۱۱ شهریور از ارسال نظرات جمهوری اسلامی در مورد پاسخ آمریکا در ارتباط با متن پیشنویس توافق احتمالی احیای برجام به هماهنگکننده اتحادیه اروپا خبر داد.
او گفت: «متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است».
با این حال، رویترز به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گزارش داد:«متاسفانه پاسخ ایران به نظرات آمریکا درباره متن توافق احیای برجام سازنده نیست.»
یک مقام ارشد دولت بایدن به خبرنگار پولیتیکو گفت: «در حال بررسی پاسخ ایران درباره متن توافق احیای برجام هستیم. پاسخها امیدوارکننده نیستند و به نظر میرسد در حال عقبگرد هستیم.»
از سوی دیگر، تسیبی هوتوفلی، سفیر اسرائیل در بریتانیا، در مقالهای در تلگراف با «خطرناک» خواندن توافق احیای برجام، از دولت بریتانیا خواست که این توافق را نپذیرد.
او نوشت: «اعتماد به رژیمی که هنوز در مورد جاهطلبیهای هستهای خود دروغ میگوید، بیپروا خواهد بود.»
پیش تر در روز پنجشنبه، امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، در جمع سفیران فرانسه ابراز امیدواری کرد توافق احتمالی برای احیای برجام در روزهای آینده به نتیجه برسد.
مکرون روز چهارشنبه با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درباره تلاشهای دیپلماتیک فرانسه و شرکایش برای یافتن یک راهحل برای احیای برجام، از جمله راستیآزمایی و کنترل فعالیتهای هستهای ایران از سوی آژانس گفتوگو کرده بود.
روز چهارشنبه جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، در تماسی با یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل، درباره تهدید ایران گفتوگو کرده و بر عزم ایالات متحده برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای تاکید کرد.
در همین حال، بیش از پنج هزار مقام نظامی اسرائیل در نامهای به جو بایدن از او خواستند توافق احتمالی برای احیای برجام را امضا نکند و هشدار دادند توافق مورد مذاکره به ایران امکان دستیابی به سلاح هستهای خواهد داد.
مقامهای نظامی اسرائیل به بایدن هشدار دادند احیای برجام به یک رقابت هستهای در خاورمیانه منجر خواهد شد و کشورهای منطقه برای مقابله با تهدید ایران به دنبال دستیابی به تسلیحات هسته ای خواهند رفت.
در حالی که چالشهای جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی درباره سایتهای مشکوک هستهای ایران ابعاد مختلفی یافته، مقامهای تهران تاکید دارند این پرونده باید همزمان با توافق احتمالی احیای برجام بسته شود.
ابراهیم رئیسی، رییسجمهوری اسلامی، روز دوشنبه در کنفرانس خبری خود گفت که برای احیای برجام «تضمینهای اطمینانآور، راستیآزمایی عینی و عملی نسبت به رفع تحریمها، لغو تحریمها به شکل پایدار و بسته شدن پرونده آژانس» نیاز است.