معاون قوه قضاییه از تلاش برای آزادی حمید نوری خبر داد
چهار روز مانده به اعلام حکم حمید نوری، متهم به دست داشتن در اعدام زندانیان سال ۶۷، کاظم غریب آبادی، معاون بین الملل و دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت که جمهوری اسلامی ایران «نهایت تلاش خود» را برای آزادی او انجام خواهد داد.
چهار روز مانده به اعلام حکم حمید نوری، متهم به دست داشتن در اعدام زندانیان سال ۶۷، کاظم غریب آبادی، معاون بین الملل و دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت که جمهوری اسلامی ایران «نهایت تلاش خود» را برای آزادی او انجام خواهد داد.
در همین حال کایلی مور گیلبرت، زندانی پیشین استرالیایی در ایران، با اشاره به شدتگیری رویه گروگانگیری از سوی جمهوری اسلامی نوشت که چاره دیگری به جز منع سفر گردشگران غربی به ایران وجود ندارد.
کاظم غریب آبادی در دیدار با پسر حمید نوری از صدا و سیما و رسانههای مختلف خواست تا به موضوع حمید نوری «توجه ویژهای داشته باشند»
روز ۱۴ اردیبهشت نیز حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در دیدار مجید نوری، فرزند حمید نوری، تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی ایران این پرونده را «با حساسیت زیاد دنبال میکند و نهایت تلاش خود را برای آزادی او به کار خواهد بست.»
امیر عبداللهیان در همان روز در تماس تلفنی با آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، خواستار آزادی فوری حمید نوری، شده بود.
یک روز بعد نیز مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، گفت «باید با مذاکرات، آزادی حمید نوری را پیش ببریم.»
روز ۱۴ اردیبهشت و در آخرین جلسه دادگاه حمید نوری، توماس ساندر، قاضی دادگاه، اعلام کرد حکم متهم را ۱۴ ژوئیه اعلام خواهد کرد.
در همان روز ایسنا خبر داد اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی- سوئدی در دستور اقدام قرار گرفته است.
در همین حال بررسی طرح مبادله زندانیان با ایران در پارلمان بلژیک که امکان استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم شده جمهوری اسلامی، به ایران را فراهم می کند، گمانه زنی درباره احتمال مبادله زندانیان اروپایی با جمهوری اسلامی را افزایش داده است.
حداقل پنج شهروند اروپایی یا دو شهروند تابعیتی در ایران زندانی هستند. ایران اینترنشنال پیش از این اعلام کرده بود جمهوری اسلامی از ماه مارس، الیویه وندکاستیل ۴۱ ساله، امدادگر بلژیکی را بازداشت کرده است.
همچنین روز ۱۶ تیر و پس از گزارش تلویزیون جمهوری اسلامی درباره «نمونه برداری» ماچیاِی والچاک، استاد دانشگاه کوپرنیک لهستان از خاک شهداد کرمان همزمان با تست موشکی، وزارت امور خارجه لهستان تایید کرد که یک محقق این کشور، شهریور ماه سال گذشته در ایران بازداشت شده است.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز ۲۱ اردیبهشت با انتشار اطلاعیهای از بازداشت «دو فرد اروپایی» خبر داد و پس از آن ایران اینترنشنال هویت آنان را سیسیل کوهلر مسئول روابط عمومی فدراسیون آموزش و فرهنگ سندیکای کار فرانسه و همسرش ذکر کرد.
از سوی دیگر بنجامین بریر، گردشگر فرانسوی، از ۲۵ ماه پیش در زندان مشهد محبوس است. وکیل او چند روز پیش خبر داد که حکم ۸ سال و ۸ ماه حبس موکلش قطعی شده است.
فریبا عادلخواه، زندانی ایرانی- فرانسوی هم که از مهر ماه ۹۹ با پابند الکترونیکی در خارج از زندان به سر میبرد، در دی ماه سال گذشته به زندان اوین بازگردانده شد.
در همین حال کایلی مور گیلبرت، زندانی پیشین استرالیایی در ایران افزایش تعداد گردشگران خارجی بازداشت شده در سال گذشته را نشاندهنده شدتگیری رویه گروگانگیری از سوی جمهوری اسلامی دانست. او تاکید کرد که چاره دیگری به جز منع سفر گردشگران غربی به ایران وجود ندارد.
معاهده دوجانبه تبادل محکومان زندانی میان بلژیک و ایران اعتراضات زیادی را به دنبال داشته است. طیف گسترده معترضان به این توافقنامه از جمله شامل برخی سیاستمداران و فعالان بلژیکی و اروپایی، چند سیاستمدار آمریکایی، فعالان سیاسی ایرانی و سازمانهای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل میشود.
اسدالله اسدی، دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی در وین، تیر ماه سال ۹۷ به اتهام تلاش برای بمبگذاری در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در فرانسه بازداشت و در دادگاه بلژیک به ۲۰ سال زندان محکوم شد اما درخواست تجدید نظر نکرد.