توقف سه روزه مذاکرات وین؛ باقری از «پیشرفت نسبتا خوب» درباره لغو تحریمها خبر داد
همزمان با روزهای پایانی سال میلادی، گفتوگوهای وین روز پنجشنبه برای سه روز متوقف شد؛ علی باقری از «پیشرفتهای نسبتا خوب» درباره لغو تحریمها در این دور از مذاکرات سخن گفته و نماینده روسیه نیز گفت حرکت روبهجلو است اما چندین موضوع سیاسی و فنی با اهمیت زیاد همچنان مورد اختلاف است.
علی باقری، رییس هیات ایرانی در این مذاکرات، روز پنجشنبه پیش از بازگشت به تهران گفت دور هشتم مذاکرات تمرکز اصلی بر «لغو تحریمها» بود و «چند جلسه درباره راستیآزمایی» بین ایران و طرفهای اروپایی برگزار شد و «پیشرفتهای به نسبت خوبی» درباره لغو تحریمها رخ داد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در این مذاکرات، نیز روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت طرفین همچنان درباره همزمانی بازگشت به برجام اختلاف دارند.
او تاکید کرد: «داریم رو به جلو حرکت میکنیم» اما موضوعات فنی و سیاسی بسیاری برای مذاکره باقی مانده است.
اولیانوف درباره نقش روسیه در این دور از مذاکرات نیز به خبرنگار ایراناینترنشنال گفت مسکو برای رسیدن به هدف حیاتی احیای برجام «واسطهای صادق» است و تلاش میکند بین طرفین زبان مشترک پیدا کند. او تاکید کرد روسیه از نقش خود راضی است.
در روزهای گذشته انتشار تصویر مذاکره میخائیل اولیانوف با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در رسانههای اجتماعی ایران بازتاب داشت و کاربران از عدم مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا و واسطه قرار دادن روسیه انتقاد کردند.
روز پنجشنبه همچنین یک منبع نزدیک به مذاکرات به خبرنگاران گفت طرفین هنوز درباره همزمانی و زمانبندی بازگشت به برجام صحبت نکردهاند به دلیل اینکه هنوز مذاکرات به آنجا نرسیده است.
این منبع در عین حال پیشبینی کرد که مذاکرات تا اوایل فوریه (حدود یک ماه دیگر) به نتیجه برسد.
روز چهارشنبه نیز یک دیپلمات غربی نیز در گفتوگوی اختصاصی با ایراناینترنشنال درباره وضعیت کنونی مذاکرات وین برای احیای برجام، گفت سه تضمین درخواستی از سوی مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی، به سه چالش فعلی گفتوگوها تبدیل شده است.
سه تضمین مورد درخواست ایران شامل تضمین عدم خروج آمریکا از برجام در آینده، تضمین خارج نشدن شرکتهای خارجی از ایران و تضمین برای صادر نشدن تحریم جدیدی علیه ایران است.
پیش از توقف مذاکرات، صبح پنجشنبه نشستی دوجانبه بین علی باقری و انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات، و نشستی چندجانبه بین باقری و نمایندگان سه کشور اروپایی و با حضور مورا برگزار شد.
چند روز پیش مجتبی ذوالنوری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفته بود مذاکرات وین در این دور به نتیجه نخواهد رسید.
همچنین روز پنجشنبه عباس مقتدایی، نایب رییس این کمیسیون، گفت تیم ایرانی با اختیارات کامل برای حضور در مذاکرات آماده شده و دستورالعملهای مربوطه در اختیار این تیم قرار گرفته است.
از سوی دیگر و همزمان با مذاکرات وین، وزارت دفاع ایران روز پنجشنبه از پرتاب موشک ماهوارهبر سیمرغ خبر داد.
سپاه پاسداران نیز هفته گذشته از برگزاری مانور «پیامبر اعظم ۱۷» و شلیک ۱۶ موشک بالستیک در این رزمایش خبر داده بود؛ اقدامی که اعتراض بریتانیا را به دنبال داشت.
در همین حال وبسایت نور نیوز، وابسته به شورای عالی امنیت ملی، روز پنجشنبه در یادداشتی نوشت که برگزاری این رزمایش در میانه مذاکرات وین «حاوی این پیام راهبردی بود که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای تولید قدرت ملی» در «میدان» و «دیپلماسی» به صورت همزمان استفاده خواهد کرد.