از حمله موشکی به اسرائیل و برنامه اتمی تا حقوق بشر؛ گروه هفت جمهوری اسلامی را محکوم کرد
وزیران امور خارجه گروه هفت، روز سهشنبه در بیانیهای مفصل، مواضع هفت کشور صنعتی و دموکراتیک درباره رویدادهای جهانی را تشریح کردند و بخشی از آن را به اقدامات «بیثباتکننده» جمهوری اسلامی اختصاص دادند.
وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه هفت، در بیانیه خود بار دیگر حملات موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل را بهشدت محکوم کردند و این حملات را تهدیدی جدی برای ثبات منطقه دانستند.
در این بیانیه همچنین «اقدامات بیثباتکننده مداوم گروههای مسلح وابسته به جمهوری اسلامی، از جمله حماس، حزبالله، حوثیها و همچنین شبهنظامیان مسلح در عراق و سوریه» محکوم شده است.
وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه هفت، در بیانیه خود با تاکید بر اینکه «یک درگیری گستردهتر در منطقه به نفع هیچکس نیست»، افزودند: «ما به تلاش خود برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنشها ادامه خواهیم داد و از همه طرفها میخواهیم که از خود خویشتنداری نشان دهند.»
وزیران امور خارجه آمریکا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و ژاپن، کشورهای عضو گروه هفت، در ادامه بیانیه خود تاکید کردند که جمهوری اسلامی هرگز نباید به توسعه برنامه اتمی خود بپردازد و به سلاح هستهای دست یابد.
در این بیانیه گفته شده است: «ما به همکاری با یکدیگر و سایر شرکای بینالمللی برای رسیدگی به افزایش فعالیتهای هستهای ایران ادامه خواهیم داد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه، اول آذر، قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی صادر کرد. پیشنویس این قطعنامه از سوی آلمان، بریتانیا و فرانسه به همراهی آمریکا ارائه شده بود.
در پی صدور این قطعنامه جمهوری اسلامی از افزایش سرعت و ابعاد غنیسازی اورانیوم خبر داد اما در عین حال تایید کرد که مذاکراتی در سطح معاونان وزیر امور خارجه بین جمهوری اسلامی با آلمان، بریتانیا و فرانسه برگزار خواهد شد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز یکشنبه، ۴ آذر، گفت که در روز ۹ آذر نشست معاونان وزیران امور خارجه این چهار کشور برای گفتوگو درباره«طیفی از مباحث و موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هستهای» در ژنو برگزار میشود.
آمریکا اعلام کرده است که در این مذاکرات حضور نخواهد داشت.
وزیران امور خارجه گروه هفت در بیانیه خود یک راهحل دیپلماتیک را همچنان بهترین راه برای حل و فصل پرونده هستهای جمهوری اسلامی دانستند و گفتند: «جمهوری اسلامی باید فعالیتهای هستهای را که توجیه غیرنظامی معتبری ندارند متوقف و معکوس کند و بدون تاخیر بیشتر، همکاریهای کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای اجرای کامل توافقنامههای قانونی خود و تعهداتی را که تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پذیرفته، انجام دهد.»
در این بیانیه همچنین ارسال تسلیحات جمهوری اسلامی به روسیه بهشدت محکوم شده است.
وزیران امور خارجه گروه هفت در بیانیه خود گفتند: «ما قبلا با اقداماتی جدید و مهم به این مساله پاسخ دادهایم. جمهوری اسلامی باید فورا تمامی حمایتهای خود از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین را متوقف کند و از انتقال موشکهای بالستیک، پهپادها و فناوریهای مرتبط با آن جلوگیری کند.»
اتحادیه اروپا و بریتانیا در واکنش به ارسال تسلیحات از سوی جمهوری اسلامی به روسیه، تحریمهای جدیدی از جمله علیه ایران ایر و کشتیرانی جمهوری اسلامی اعمال کردند.
آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین روز سهشنبه، شش آذر، گفت که در نشست وزیران امور خارجه گروه هفت خواستار ایستادگی آنها در برابر تجاوز و باجخواهی روسیه شده است.
او افزود: «ما به سامانههای پدافند هوایی، تجهیزات نظامی، تحریمهای شدیدتر علیه روسیه و اقدامات جدی برای مهار محور روسیه-ایران-کره شمالی نیاز داریم.»
وزیران امور خارجه گروه هفت در بیانیه خود همچنین به نقض گسترده حقوق بشر در ایران از سوی جمهوری اسلامی پرداختند و نوشتند: «ما نگرانی عمیق خود را نسبت به نقض حقوق بشر در ایران، بهویژه علیه زنان، دختران و اقلیتها، بار دیگر ابراز میکنیم.»
در این بیانیه «آزار و اذیت غیرقابل قبول شهروندان ایرانی» از سوی جمهوری اسلامی محکوم و افزوده شده است: «ما از رهبران جمهوری اسلامی میخواهیم که به تمامی بازداشتهای ناعادلانه و خودسرانه، از جمله بازداشت شهروندان دو تابعیتی و خارجی پایان دهند. ما همچنین از جمهوری اسلامی میخواهیم که به گزارشگران ویژه تعیین شده از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل اجازه دهد که به ایران سفر کنند.»