هزینه زندگی در ایران طی ۴ ماه دست‌کم ۴۰ درصد بیشتر شده است

بر اساس آمارهای موجود، طی چهار تا پنج ماه گذشته، هزینه‌های زندگی و سبد حداقلیِ مبتنی بر خوراکی‌ها در ایران، دست‌کم ۴۰ درصد گران شده است. گرانی‌ها در برخی بخش‌ها از این میزان هم بیشتر است.

خبرگزاری ایلنا روز پنجم آذر در گزارشی با عنوان «از برق تا تخم‌مرغ؛ همه چیز را گران کرده‌اند» نوشت که به نظر می‌رسد بمب آزادسازی قیمت‌ها قوی‌تر و پرصداتر از همیشه ترکیده است و ترکش‌های آن به همه بخش‌های اقتصاد سرایت کرده است.

به نوشته ایلنا، برق و قبوض انرژی، گوشت و تخم مرغ، دلار و طلا و سکه، خودرو و مسکن در چند ماه ابتدای کار دولت مسعود پزشکیان با سرعت نور گران شده‌اند و هیچ بخشی از تورم و گرانی بی‌نصیب نمانده است.

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران نیز نشان می‌دهد نرخ اجاره‌بها در مناطق شهری در ۱۲ ماه منتهی به آبان ۱۴۰۳ نسبت به زمان مشابه سال قبل آن حدود ۴۲ درصد افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، در ماه آبان، نرخ اجاره‌بها نسبت به مهر ماه حدود سه درصد و نسبت به آبان ۱۴۰۲، حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.

حسین حبیبی، فعال کارگری، با اشاره به روند افزایشی تورم در بخش‌های مختلف، به ایلنا گفت: «کارگران در اقصی‌نقاط کشور توان اداره زندگی، تشکیل خانواده و فرزندآوری و تهیه سرپناهی به نام مسکن را ندارند؛ بحران تا مغز استخوانشان رفته و تورم امانشان را بریده است.»

فرامرز توفیقی، فعال کارگری نیز با تایید افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت از زمان روی کار آمدن دولت پزشکیان، گفت: «هزینه‌های زندگی روزمره مردم را افزایش داده‌اند و بهانه‌شان اجرای مصوبه‌های گرانی دولت قبل است.»

این فعال کارگری با بیان این که «آزادسازی قیمت‌ها با سرعت وحشتناکی در حال پیشتازی‌ است»، اضافه کرد: «از صحبت‌های دولت و نمایندگان مجلس این چنین برمی‌آید که مسئولان اقتصادی دست‌ها را بالا برده و تسلیم شده‌اند. به مردم رسما می‌گویند اوضاع خراب است و کاری نمی‌شود کرد.»

توفیقی با اشاره به تورم ۴۵ درصدی مسکن در آبان ماه و تورم بالای ۴۰ درصد طی سه سال گذشته، گفت که این میزام تورم «در کل تاریخ ایران بی‌سابقه بوده».

بر اساس اظهارات او، این امر نشان می‌دهد «سقوط خانواده‌های کارگری در سیاه‌چاله‌ بحران معیشت، نقطه‌ ایست و توقف ندارد».

پزشکیان روز دوم آذر در یک سخنرانی با اذعان به وخامت اوضاع و ناتوانی مسئولان گفت که امروز کشور با انواع مشکلات مواجه است: «ناترازی‌های زیادی در آب، برق، گاز و محیط زیست داریم. ناترازی‌هایی که بعضی‌های آن در لب پرتگاه است.»

این اظهارات نشان می‌دهد تلاش دولت‌ها در جمهوری اسلامی برای کنترل قیمت‌ها با صدور مصوبات که از سوی منتقدان به نرخ‌گذاری دستوری تعبیر می‌شود، در طول سال‌های گذشته عموما شکست خورده است.

بیشتر بخوانید: بازگشت ترامپ؛ مردی که تورم ایران با او سه برابر، صادرات نفت یک‌نهم و دلار دو برابر شد