عراقچی به بریتانیا و فرانسه: از حق قطعی خود برای پاسخ به کشتن هنیه نمیگذریم
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که عباس عراقچی در گفتوگوی تلفنی با وزیران امور خارجه بریتانیا و فرانسه بر «حق قطعی» تهران در واکنش به ترور اسماعیل هنیه تاکید کرد. همزمان وزیر دفاع آمریکا از گفتوگو با همتای اسرائیلی خود درباره خطر تشدید تنش از سوی ایران خبر داد.
بر اساس این گزارش، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در این تماسهای تلفنی بر «حق قطعی» جمهوری اسلامی برای پاسخ به آنچه «اقدام جنایتکارانه و تروریستی» اسرائیل در تهران خوانده شده، تاکید کرد.
اشاره عراقچی به کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس در تهران است.
بر اساس این گزارش، عراقچی همچنین «از فرانسه و دیگر طرفهای غربی خواست برای جلوگیری از گسترش جنگ و افزایش تنشها بر تنها مقصر این وضعیت، یعنی اسرائیل متمرکز شوند.»
با این حال، عراقچی همچنین «آمادگی تهران برای تقویت گفتوگوهای سازنده در راستای گسترش همکاریها» را اعلام کرده است.
همزمان وزارت امور خارجه فرانسه بیانیهای را درباره گفتوگوی وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی و فرانسه منتشر کرد که در آن اشارهای به این اظهارات عراقچی در آن نشده است.
بر اساس این بیانیه، استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه، در گفتوگو با عراقچی نسبت به افزایش تنشها در منطقه ابراز نگرانی کرد و از همتای خود خواست تا برای جلوگیری از به آتش کشیدهشدن منطقه تلاش کند.
سژورنه افزایش تنش در منطقه را به نفع هیچکس از جمله ایران ندانست و از عراقچی خواست از که از عوامل بیثباتکنندهای که جمهوری اسلامی در منطقه از آنان حمایت میکند بخواهد بیشترین خویشتنداری را به کار گیرند.
او همچنین اضافه کرد که در سفر اخیر خود به منطقه پیامهایی را به همه طرفهای مربوطه داده تا خواستار تنشزدایی بهویژه بین اسرائیل و لبنان شوند.
وزیر امور خارجه فرانسه همچنین نسبت به ادامه اقدامات بیثباتکننده هستهای ایران هشدار داد.
او بر تعهد پاریس به حضور در چارچوب سیاسی معتبری که بتواند صلح و امنیت را در منطقه به ارمغان بیاورد، به شرط رعایت تعهدات بینالمللی ایران، تاکید کرد.
وزیر امور خارجه فرانسه همچنین بر اولویت مطلق این کشور برای آزادی فوری شهروندان به گروگان گرفته شده در ایران تاکید کرد.
پیشتر امانوئل مکرون رییسجمهوری فرانسه در گفتوگو با مسعود پزشکیان رییس دولت در جمهوری اسلامی درخواست مشابهی را مطرح کرده بود.
در همین حال، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز جمعه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت روز گذشته با وزیر دفاع اسرائیل تماس گرفته تا درباره ادامه تبادل آتش در مرز اسرائیل و لبنان و خطر تشدید تنش از سوی جمهوری اسلامی، حزبالله و گروههای تروریستی مورد حمایت تهران در سراسر خاورمیانه گفتوگو کند.
آستین افزود بر تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل تاکید کرده و گفته ایالات متحده در سراسر منطقه برای دفاع از اسرائیل و محافظت از پرسنل و تسهیلات خود موقعیت خوبی دارد.
بر اساس پیام وزیر دفاع آمریکا، دو طرف در مورد پیشرفت در راستای آتشبس در غزه و آزادی همه گروگانها هم صحبت کرده و او بر اهمیت نهایی کردن یک توافق تاکید کردهاند.
دفتر وزیر دفاع اسرائیل نیز از گفتوگوی تلفنی او با وزیر دفاع آمریکا درباره «حفظ آمادگی و همکاری دو کشور در مواجهه با تهدیدات مداوم ایران و حزبالله» خبر داد.
گالانت پیشتر هشدار داده بود هر که بخواهد به شکل جدیدی به اسرائیل آسیب برساند، با واکنش بیسابقهای از سوی اسرائیل روبهرو خواهد شد.
همچنین پیشتر یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، در دیدار با وزیران امور خارجه فرانسه و بریتانیا گفت انتظار دارد این کشورها به طور علنی به جمهوری اسلامی هشدار دهند در صورت حمله به اسرائیل، به ائتلاف به رهبری آمریکا به اسرائیل میپیوندند.
وزیر امور خارجه اسرائیل روز جمعه ۲۶ مرداد با اشاره به اینکه کشورش انتظار دارد این ائتلاف نه تنها در دفاع، بلکه در حمله به اهداف مهم در ایران نیز مشارکت کند، افزود اسرائیل نمیتواند هر گونه حمله جمهوری اسلامی را بدون پاسخ بگذارد.
از زمانی که هنیه در تهران کشته شد، خاورمیانه در حالت آمادهباش برای انتقام وعده داده شده ایران بوده است.
اسرائيل نقش خود را در این قتل نه تایید و نه تکذیب کرده است.
اسرائیلیها برای پاسخ دادن به هر گونه حمله - هم از سوی جمهوری اسلامی و هم از سوی حزبالله لبنان - آماده شدهاند و ایالات متحده، متحد اصلی اسرائیل، امکانات نظامی خود را در دریای سرخ، شرق مدیترانه و دریای عمان تقویت کرده است.
پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی خود، خواستار تعامل بیشتر با غرب شده بود. با این حال رهبر جمهوری اسلامی در مورد مسائل سیاست خارجی و امنیت ملی در ایران حرف آخر را میزند.
با این حال، روز پنجشنبه، واشینگتنپست در گزارشی تاکید کرد اظهارات مقامهای حکومت ایران در هفته اخیر نشان میدهد حمله نظامی جمهوری اسلامی به اسرائیل ممکن است قریبالوقوع نباشد.
یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به واشینگتنپست گفت: «اجماعی در حکومت ایران درباره نوع انتقامجویی علیه اسرائیل وجود ندارد.»
او با اشاره به آغاز کار دولت چهاردهم، افزود که مسعود پزشکیان میتواند در این امر نقش داشته باشد.
واشینگتنپست نوشت مقامهای آمریکایی که گمان میرود در تماس غیرمستقیم با تهران هستند، با روی کار آمدن پزشکیان نیز مراقب هر گونه تغییر و تحولات در این زمینه خواهند بود.