نایب رییس انجمن داروسازان تهران: با بحران کمبود شیرخشک مواجهیم

بهمن صبور، نایب رییس انجمن داروسازان تهران، از بحران «کمبود شیرخشک» و مشکل نقدینگی در بازار دارو خبر داد.

او روز پنج‌شنبه ۲۸ تیر در گفت‌وگو با انتخاب، نقدینگی را بزرگ‌ترین چالش کنونی حوزه داروسازی و داروخانه خواند و گفت بیمه طلب چند ده میلیونی داروخانه‌داران را نمی‌دهد.

صبور با تاکید بر اینکه کمبود نقدینگی، عدم ثبت سفارش دارو را در پی دارد، به مشکل نبود شفافیت در واریزی‌های «ارز شیرخشک» اشاره کرد و گفت هیچ‌کس در این زمینه پاسخگو نیست.

به گفته صبور، اکنون تمام واردکننده‌های مواد اولیه دارو، طبق اعلام بانک مرکزی باید معادل ریالی یورو و دلار را واریز کنند تا به آن‌ها ارز بدهند، اما ریالی وجود ندارد؛ بانک‌ها در زمینه وام کمک نمی‌کنند و نقدینگی لازم برای ثبت سفارش نیست.

او یارانه‌ای شدن شیرخشک را تصمیمی نادرست خواند و گفت: «تجربه ما می‌گوید این روش بازار را با کمبود مواجه می‌کند. دولت باید روش دیگری را برای شیرخشک جایگزین کند.»

فروش شیرخشک در ایران از مهر سال گذشته سهمیه‌ای و تنها با نام‌نویسی خریداران در سامانه تیتک، تحت نظر سازمان غذا و دارو امکان‌پذیر شد.

از ۲۰ مهر ۱۴۰۲ داروخانه‌های سراسر ایران موظف شدند هر نوعی از شیرخشک را تنها با ارائه کد ملی و تاریخ تولد کودک بفروشند.

کمبود شیرخشک، دارو و برخی اقلام بهداشتی در سال‌های گذشته تبدیل به بحرانی جدی در ایران شده است.

هانی تحویل‌زاده، رییس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک، دی ماه سال گذشته گفت که این کالا به‌دلیل غفلت سازمان غذا و عدم تخصیص ارز به تولیدکنندگان، با «کمبود شدید» مواجه شد و وزارت بهداشت برای رفع کمبودها ۱۰ میلیون قوطی شیرخشک را با قیمت چندبرابری وارد ایران کرد.

تحویل‌زاده همان زمان از هفت برابر شدن هزینه تولید کارخانه‌های تولیدکننده شیرخشک نوزاد خبر داد و گفتقیمت هر قوطی از حدود ۷۰ هزار تومان به ۱۴۰ هزار تومان رسیده است.

محمد منفرد، نایب رییس انجمن داروسازان ایران، نیز اواسط آبان سال گذشته با انتقاد از «مدیریت غلط و مدیران ناتوان» گفت ایران اکنون برای واردات «شیرخشک‌های درجه دو و سه» به کشورهای همسایه دست دراز کرده است.

نظام توزیع دارو در ایران مشکلات فراوانی دارد و با آنکه دولت‌های مختلف در جمهوری اسلامی هنگام آغاز کار خود وعده حل این مشکلات را داده‌اند اما وضعیت در این زمینه تغییر خاصی نکرده است.

عمده‌ترین مشکل، کمبود و نبود برخی داروها در داروخانه‌ها و فروخته شدن آن‌ها در بازار آزاد است.

در دو سال گذشته انجمن‌ها و اصناف پزشکی و دارویی و حتی نمایندگان مجلس بارها درباره کاهش نگران‌کننده ذخایر استراتژیک دارو در ایران هشدار داده‌اند.