فساد در فوتبال ایران؛ قوه قضاییه: پرونده در مرحله احضار متهمان و صدور قرار است

سخنگوی قوه قضاییه روز سه‌شنبه هشت خرداد درباره آخرین وضعیت پرونده فساد در فوتبال ایران گفت این پرونده در مرحله احضار متهمان است و دستگاه قضایی نسبت به صدور قرار تامین مناسب، عمل می‌کند. اصغر جهانگیر ابراز امیدواری کرد با انجام تحقیقات در کوتاه‌ترین زمان، نتایج به مردم اعلام شود.

اصغر جهانگیر درباره نحوه شکل‌گیری این پرونده گفت: «سال گذشته صندوق بازنشستگی صنایع مس ملی شکایتی علیه مدیران وقت باشگاه مس رفسنجان انجام داد و اتهاماتی متوجه افراد کرد؛ از جمله جعل، سندسازی، تحصیل مال نامشروع و خیانت در امانت. لذا در این پرونده بحث مجرمانه‌ای مطرح بود و در دستگاه قضایی شروع به رسیدگی شد.»

صبح امروز نیز خبری با موضوع درخواست کنفدراسیون فوتبال آسیا (ای‌اف‌سی AFC) از فدراسیون فوتبال ایران برای روشنگری درباره پرونده فساد رخ‌داده منتشر شد.

فدراسیون فوتبال با انتشار یک اطلاعیه کوتاه در این‌باره نوشت: «با توجه به نامه ارسالی از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا درباره پرونده مطروحه در دادگستری کرمان، روند پیگیری موضوعات مرتبط در بستر قضایی در نهادهای ذی‌ربط به اطلاع ای‌اف‌سی رسید.»

پس از انتشار جزییات اولیه از پرونده فساد گسترده در فوتبال ایران از سوی خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران که در آن موضوع پرداخت رشوه از سوی یک باشگاه صنعتی در شرق کشور به مسئولان فدراسیون فوتبال مطرح شد، خیلی زود نام «مس رفسنجان» به عنوان باشگاه مذکور مطرح و ابعاد جدیدی از پرداخت رشوه به سه مسئول فدراسیون فوتبال فاش شد.

خداداد افشاریان، رییس کمیته داوران و عضو هیات رییسه فدراسیون به همراه سهیل مهدی، مسئول کمیته مسابقات سازمان لیگ فوتبال ایران، دو مدیری بودند که با اعلام فدراسیون فوتبال از کار برکنار شدند و نفرات جدید به عنوان سرپرست، مسئولیت‌های ایشان را بر عهده گرفتند.

مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال، در یک گفت‌وگوی تصویری با تلویزیون جمهوری اسلامی، میزان مبالغ مطرح‌شده در مورد دریافت رشوه از سوی این اشخاص را ۲۵ سکه برای هر یک از آنان عنوان کرد.

پس از این صحبت‌ها، با استناد به سخنان رییس فراکسیون ورزش مجلس، حجم فساد مالی رخ‌داده در پرونده مربوط به باشگاه مس رفسنجان را دست‌کم ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد و اعلام کرد «پروسه کوچک‌نمایی فساد گسترده در فوتبال ایران» در حال انجام است.

رسانه‌های داخلی در ادامه از تداوم حضور سهیل مهدی در محل کار خود در سازمان لیگ خبر دادند.

هم‌زمان هدایت ممبینی، دبیر‌کل فدراسیون فوتبال، در برنامه «فوتبال برتر» درباره این موضوع گفت: «اینجا چیزی که به ما ارائه شده یک اتهام است و گفتند هنوز چیزی ثابت نشده است ولی خود دوستان که می‌دانید، استعفا کرده‌اند. اگر رای صادر شود و ثابت شود، کمیته اخلاق با قاطعیت برخورد می‌کند.»

خبرگزاری ایسنا روز یک‌شنبه در گزارشی، جزییاتی تازه از این پرونده را افشا و اعلام کرد مدیران مس رفسنجان پس از اطلاع از کسری بودجه ۲۲۰ میلیاردی، موضوع را به نهادهای امنیتی اطلاع دادند.

بر اساس این گزارش، پس از آن مشخص شده است مبالغی برای خرید ۴۰۰ سکه طلا و مقادیری دلار و یورو، به حساب سه صراف واریز شده است.

ایسنا در ادامه نوشت: «با احضار مدیران سابق باشگاه مس رفسجان، آنان مدعی می‌شوند که سکه‌ها و دلارها به درخواست سرمربی وقت تیمشان به افرادی که او تعیین کرده پرداخت شده اما سندی در باشگاه ثبت نشده است.»

این گزارش باعث شد در نشست خبری پیش از بازی ذوب‌آهن - صنعت نفت، از محمد ربیعی، سرمربی کنونی ذوب‌آهن و سرمربی وقت مس رفسنجان، درباره اتهام مطرح‌شده سوال شود.

ربیعی در پاسخ گفت: «من مسئول و پاسخگوی فنی هر تیم هستم. حرف‌هایی زده شده که بهترین منبع آن مراجع قضایی هستند. در این موضوعات حرف‌هایی زده می‌شود، اتهاماتی مطرح می‌شود و بزرگ‌نمایی می‌شود.»

این اتفاق‌ها واکنش برخی دیگر از سرمربیان لیگ برتر را به دنبال داشت.

مهدی تارتار، سرمربی ملوان، با انتقاد از سرمربیان فاسد گفت: «فوتبال ما کم سرمربی فاسد ندارد. اگر قرار است فساد ریشه‌کن شود ابتدا باید به سراغ آنان رفت. مربی‌ای که ۳۰ بازیکن جوان زیر دست خود دارد، وقتی بازیکن می‌بیند او با تخلف به موفقیت رسیده، این راه را یاد می‌گیرد.»

پس از فاش شدن تشکیل پرونده برای فساد در فوتبال ایران در دادگاه کرمان، رسانه‌های داخلی با آب و تاب فراوان به انتشار اخبار مربوط به این ماجرا می‌پرداختند اما به دنبال سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی، رییس پیشین دولت جمهوری اسلامی و کشته شدن او و همراهانش، تب پرونده فساد در فوتبال ایران نیز فروکش کرد.

روزنامه شرق روز گذشته با اشاره به پرونده فساد گسترده در فوتبال نوشت «جریانی پس از سانحه هلی‌کوپتر» و مرگ رئیسی، «در پی فراموشی یا کم‌رنگ‌ کردن ماجرای فساد در فوتبال ایران هستند و بدشان نمی‌آید کسی پیگیر این داستان نشود».

این روزنامه در ادامه نوشت: «نباید به‌ سادگی از کنار اتفاق رخ‌داده در فوتبال عبور کرد. پسندیده است که نهادهای بازرسی و امنیتی، اجازه ندهند ماجرای سقوط هلی‌کوپتر، بررسی چنین پرونده‌هایی را به حاشیه رانده یا از شدت پیگیری‌اش کاسته شود.»

شرق همچنین با اشاره به گزارش‌هایی درباره حجم بالای فساد کشف شده، نوشت: «در لابه‌لای همین گزارش‌ها به مفقود شدن ۲۲۰ میلیارد تومان هم اشاره شده که ناگفته پیداست حجم فسادی که فقط در یک پرونده فوتبالی رخ داده، چه عظمت عجیب‌وغریبی دارد.»

جابه‌جایی مبالغ سنگین خارج از عرف در فوتبال ایران و به‌خصوص به پشتوانه نهادهای دولتی و خصولی، اتفاق تازه‌ای نیست و در سال‌های گذشته ابهامات بسیاری درباره پرداختی‌های غیرمتعارف شامل حق مشاوره و پاداش در تیم‌های باشگاهی و ملی وجود داشته است.

از جمله این موارد می‌توان به موضوع پاداش حواله خودرو به بازیکنان تیم ملی فوتبال اشاره کرد.

مهدی طارمی، ملی‌پوش و لژیونر فوتبال ایران، در شرح این ماجرا به سجاد مخبر، فرزند محمد مخبر، معاون اول دولت رئیسی و کفیل ریاست جمهوری اشاره کرده و گفته است: «قبل از اینکه به اردوی قطر برویم، پسر آقای مخبر به اردو آمدند و گفتند با آقای مخبر جلسه بگذاریم. آقای مخبر بعد از بازی با عراق قول مجوز واردات خودرو را داده بودند و قرار بود فرزند ایشان برای این کار هماهنگ کند.»

باید دید پرونده فساد گسترده در فوتبال ایران در چه مرحله‌ای بسته می‌شود و آیا با رسیدن به نفرات بالادستی و صاحب اختیار در وقوع این جرایم، همچون بسیاری دیگر از پرونده‌های موجود در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، رسیدگی به آن متوقف می‌شود یا این بار فوتبال ایران شاهد یک پالایش خواهد بود.