سهم ۶۸ درصدی زنان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش

در آزمون استخدامی روز جمعه، بیش از ۳۸۱ هزار متقاضی ثبت نام کرده‌اند که ۶۸درصد متقاضیان زن و ۳۲ درصد مرد هستند. این در حالی‌ست که وزارت آموزش و پرورش از طریق وضع برخی قوانین، به طور سیستماتیک سهمیه‌بندی جنسیتی را در مورد کارکنان خود اعمال می‌کند.

آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش، جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ برای رشته شغلی دبیری و هنرآموز برگزار شد. علی صدر- معاون آزمون‌های سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزش کشور گفته است در مجموع، ۳۸۱ هزار و ۲۴۶ متقاضی برای این آزمون ثبت‌نام کرده‌اند که ۶۸ درصد متقاضیان زن و ۳۲ درصد مرد هستند.

وزارت آموزش و پرورش در میان وزارت‌خانه‌های دولتی بیشترین تعداد شاغلان را دارد. هم اکنون ۵۵ درصد مستخدمین وزارت آموزش و پرورش را زنان تشکیل داده‌اند.

سال تحصیلی ‍‍۱۴۰۱-۱۴۰۲، از مجموع ۱۷ میلیون و ۳۳۴ هزار دانش‌آموز کشور، هشت میلیون و ۸۸۰ هزار دانش آموز پسر و هشت میلیون و ۵۳۴ هزار دانش آموز دختر بودند.

احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش: اگر در یک مدرسه ابتدایی پسرانه، تعداد معلمان خانم بیشتر باشد، یک خانم می‌تواند مدیر مدرسه باشد در غیر این صورت مدیر باید آقا باشد
احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش: اگر در یک مدرسه ابتدایی پسرانه، تعداد معلمان خانم بیشتر باشد، یک خانم می‌تواند مدیر مدرسه باشد در غیر این صورت مدیر باید آقا باشد

تعداد کل معلمان در نظام آموزش و پرورش طبق اعلام مرکز برنامه ریزی منابع انسانی و امور اداری آموزش و پرورش درسال تحصیلی ‍‍۱۴۰۱-۱۴۰۲ حدود ۵۶۸ هزار نفر و تعداد سایر کارکنان آموزشی مدارس ۲۲۴ هزار نفر بوده است.

از آن‌جا که در ایران مدارس دخترانه و پسرانه از هم جدا هستند، موضوع سهمیه‌بندی جنسیتی در استخدام کارکنان نظام آموزشی همواره مورد بحث بوده است.

دی‌ماه سال ۱۴۰۲، احمد محمودزاده، معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی گفته بود: «طبق قانون، یک زن نمی‌تواند در مدرسه‌ای که تعداد معلمان مرد آن بیشتر از زنان است مدیر مدرسه شود.»

جمهوری اسلامی می‌کوشد با جذب روحانیون در ساختار آموزش و پرورش به نوعی نظام آموزش و پرورش را در جهت خواست خود هدایت کند.

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳، علی رمضانی، مدیرکل سابق فرهنگی هنری اردوها و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش در مصاحبه‌ای فاش کرد «معلم-طلبه» هایی که بر اساس تفاهم‌نامه‌ آموزش و پرورش با حوزه علمیه به نام طرح امین، استخدام شده بودند،‌ وسط سال تحصیلی کلاس‌ها را رها کردند.

به گفته این مدیر سابق وزارت آموزش و پرورش، در حال حاضر انتخاب معلم‌ها لزوما بر اساس رشته تحصیلی و توانمندی‌های معلمی نیست و شاخص‌های عمومی در انتخاب آن‌ها بیش از پیش دخیل شده است. این نوع انتخاب معلم، باعث می‌شود آن‌ها نتوانند نیاز‌های علمی دانش آموزان را تامین کنند.