روسیه بار دیگر پهپادهای شاهد به سمت اوکراین پرتاب کرد

نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد روسیه در طول شامگاه جمعه تا بامداد شنبه، چهار موشک به شرق اوکراین و ۱۲ پهپاد شاهد به نقاط مختلفی در سراسر این کشور پرتاب کرده است.

نیروی هوایی اوکراین روز شنبه ۱۱ فروردین گزارش داد ۹ پهپاد از پهپادهای شاهد پرتاب‌شده از سوی روسیه، در چهار منطقه اوکراین سرنگون شدند.

جمهوری اسلامی، از متحدان اصلی مسکو، متهم است پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را به روسیه ارسال کرده تا در جریان عملیات نظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.

شبکه تلویزیونی اسکای‌نیوز ۲۰ دی‌ ماه‌ سال گذشته گزارش داد حکومت ایران یک پهپاد تهاجمی جدید به نام شاهد ۱۰۷ طراحی کرده که قرار است در جنگ روسیه علیه اوکراین به کار گرفته شود.

آمریکا و اتحادیه اروپا تا کنون تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی در ارتباط با کمک نظامی به روسیه وضع کرده‌اند.

پیش‌تر برایان نلسون، معاون وزیر خزانه‌داری ایالات متحده گفته است اقدام‌های غیرقانونی جمهوری اسلامی در تولید پهپادهای مرگ‌بار و تحویل آن‌ها به روسیه و گروه‌های نیابتی تهران در خاورمیانه، از بین برنده ثبات است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان آذر ماه امسال در بیانیه‌ای مشترک از حکومت ایران به دلیل «حمایت عامدانه از جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین» و ارسال صدها پهپاد به روسیه انتقاد کردند.

به گفته این سه کشور، تحویل این پهپادها با آگاهی از این موضوع بوده است که مسکو از آن‌ها برای هدف قرار دادن شهرهای اوکراین و زیرساخت‌های حیاتی استفاده می‌کند.

پرتاب پهپادهای شاهد از سوی روسیه به سمت اوکراین طی هفته اخیر به طور روزانه گزارش شده است.

روسیه طی هفته گذشته حملات هوایی را به زیرساخت‌های انرژی اوکراین آغاز کرده که خسارت قابل توجهی در چندین منطقه به بار آورده است.

در این شرایط ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین اعلام کرده است اگر این کشور کمک‌های نظامی وعده داده شده از سوی آمریکا را دریافت نکند، نیروهای اوکراین باید «در گام‌های کوچک» عقب‌نشینی کنند.

او پیش‌تر از متحدان غربی خود خواسته بود سامانه‌های دفاع هوایی پاتریوت را تحویل اوکراین دهند.

زلنسکی روز چهارشنبه گذشته گفت: «هیچ توجیه منطقی‌ای وجود ندارد که چرا پاتریوت‌ها که تعداد زیادی از آن‌ها در جهان وجود دارد، هنوز آسمان خارکیف و دیگر شهرها و مناطق مورد حمله تروریست‌های روس را پوشش نمی‌دهند.»

علاوه بر ارسال پهپادهای ایران به روسیه، در آذر ماه ۱۴۰۲ اسکای‌نیوز خبر داد تهران و مسکو در آستانه دست‌یابی به توافقی هستند که بر اساس آن جمهوری اسلامی موشک‌های بالیستیک زمین به زمین در اختیار روسیه قرار می‌دهد.

بر اساس گزارش این رسانه بریتانیایی، برد برخی از این موشک‌ها به بیش از ۳۰۰ کیلومتر می‌رسد.

روسیه روز ۲۵ مهر سال گذشته اعلام کرد با توجه به پایان یافتن تحریم‌های موشکی جمهوری اسلامی مطابق برجام، مسکو دیگر محدودیتی در ارائه فن‌آوری موشکی به تهران نمی‌بیند.

وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای گفت مراودات موشکی میان تهران و مسکو دیگر نیازی به تایید شورای امنیت ندارد.

توافق برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) شامل یک سری از لغو محدودیت‌ها موسوم به بندهای غروب است که بر اساس آن، قرار بود محدودیت‌ها علیه جمهوری اسلامی کاهش یابد.

شورای اتحادیه اروپا روز ۲۵ مهر ۱۴۰۲ در بیانیه‌ای اعلام کرد قصد دارد تحریم‌ها علیه برنامه تسلیحاتی و موشکی جمهوری اسلامی را پس از روز موسوم به روز انتقال برجام (۱۸ اکتبر) حفظ ‌کند.

در این بیانیه آمده است طبق ارزیابی شورای اروپا دلایل معتبری برای خودداری از لغو این محدودیت‌ها بر اساس آن‌چه در برجام پیش‌بینی‌ شده بود، وجود دارد.