ریاست جمهوری اسلامی بر کنفرانس خلع سلاح، انتقادهای فراوانی را برانگیخت

ریاست جمهوری اسلامی بر کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل واکنش منفی فعالان و قانونگذاران آمریکایی را در پی داشت و آنها هشدار دادند که چنین امری به کاهش اعتماد به این نهاد بین‌المللی منجر خواهد شد.

ریاست جمهوری اسلامی بر کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل واکنش منفی فعالان و قانونگذاران آمریکایی را در پی داشت و آنها هشدار دادند که چنین امری به کاهش اعتماد به این نهاد بین‌المللی منجر خواهد شد.

کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل، امسال از اواخر ژانویه کار خود را در ژنو آغاز کرد. این کنفرانس تا اواسط سپتامبر ادامه خواهد داشت و در طول آن، ریاست کنفرانس بین کشورهای عضو و به ترتیب حروف الفبا به صورت چرخشی انجام می شود. هر یک از اعضا به مدت چهار هفته ریاست این کنفرانس را بر عهده خواهد داشت.

جمهوری اسلامی در روز ۱۸ مارس و در میانه انتقادهای شدید از تهران به‌دلیل عدم پایبندی به خواسته‌ها و مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ریاست کنفرانس را از اندونزی به دست گرفت.

آنا پائولینا لونا، عضو مجلس نمایندگان آمریکا در همین زمینه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:« چرا کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل فکر می‌کند که این ایده خوبی است که به جمهوری اسلامی ایران اجازه دهیم بر مذاکرات در مورد کنترل تسلیحات و توافق‌های خلع سلاح ریاست کند؟»

او افزود: «سابقه رژیم اسلامی و نقض مستمر توافق‌های هسته‌ای بر خلاف هدف اصلی کنفرانس است. این مشمئز کننده است که سازمان ملل به مشروعیت بخشیدن به رژیم قاتل ملاها ادامه می‌دهد.»

این اولین بار نیست که سازمان ملل به دلیل واگذاری چنین مناصبی، هر چند نمادین یا بی‌اهمیت، به نمایندگان جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار می‌گیرد.

در نوامبر ۲۰۲۳، چند ماه پس از سرکوب اعتراضات گسترده در جریان خیزیش زن، زندگی، آزادی، نماینده جمهوری اسلامی به ریاست جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو انتخاب شد.

در آن زمان نماینده ایالات متحده جلسه را تحریم کرد و این انتصاب را «توهین به وجدان جمعی جامعه جهانی» خواند.

در همین حال، در پی انتصاب جمهوری اسلامی به ریاست دوره‌ای کنفرانس خلع سلاح، شماری از فعالان به رهبری دیده‌بان سازمان ملل متحد، یک سازمان غیردولتی مستقر در سوئیس که بر عملکرد نهادهای وابسته به سازمان ملل نظارت می‌کند، از کشورهای عضو خواستند تا جلسه عمومی روز سه شنبه را تحریم کنند.

آنها در نامه سرگشاده‌ای نوشتند: «ما از همه رهبران جهان می‌خواهیم که از مشروعیت بخشیدن به یک رژیم افراطی که از تروریسم در سراسر جهان حمایت می‌کند، مردم خود را به خاطر اعتراض برای حقوق بشر می‌کشد و برای ساختن بمب هسته‌ای و تهدید جهان مسابقه می‌دهد، دست بردارند.

بیش از ۱۳ هزار نفر این نامه را تا پیش از جلسه صبح سه‌شنبه امضا کردند.

مایک گالاگر، عضو مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه‌ای که روز دوشنبه منتشر شد، گفت: «مماشات غربی‌ها با ایران، به‌ویژه در ایفای این نقش، تنها به تحقیر این نهاد و تلاش‌های آن کمک می‌کند.»

به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران غنی‌سازی را در ابعاد و سطوحی انجام می‌دهد که نمی‌توان آن را خارج از یک برنامه تسلیحاتی توضیح داد.

در اوایل ماه جاری، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره بی‌اطلاعی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران هشدار داد.

تام ایمر، دیگر عضو مجلس نمایندگان آمریکا، نیز با اشاره به این موضوع، انتصاب جمهوری اسلامی به ریاست دوره‌ای کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل را محکوم کرد.

او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امروز، کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل با ریاست ایران آغاز می‌شود، رژیمی که وقیحانه به دنبال تسلیحات هسته‌ای است.»

او افزود:«تصمیم به پاداش دادن به ایران با موقعیت رهبری تنها مشروعیت سازمان ملل و توانایی آن برای حمایت از صلح جهانی را تضعیف می‌کند.»