بلینکن و گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز جمعه ۲۵ اسفند، در نشستی در وین درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو کردند.

بر اساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، در این دیدار درباره مسائل ایمنی، امنیت و پادمان هسته‌ای، از جمله «مسائل راستی‌آزمایی باقی‌مانده در ایران» گفتگو شد.

در این گزارش، به جزییات گفتگوهای بلینکن و گروسی اشاره‌ای نشده است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز دوشنبه ۱۴اسفند، در جلسه شورای حکام این آژانس در وین اعلام کرد هیچ پیشرفتی در حل‌و‌فصل مسائل پادمانی برنامه هسته‌ای ایران حاصل نشده است.

گروسی گفت جمهوری اسلامی تاکنون در مورد وجود ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در سایت‌های ورامین و تورقوزآباد، توضیحاتی که از نظر فنی معتبر باشد، ارائه نکرده و محل فعلی نگه‌داری از مواد هسته‌ای و تجهیزات آلوده را به اطلاع آژانس بین‌المللی نرسانده است.

او بر اهمیت اجرای تعهدات حکومت ایران در چارچوب «موافقت‌نامه جامع پادمان» تاکید کرد و افزود این اقدام برای اثبات صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ضروری است.

به گفته او، تهران از سه سال گذشته اجرای پروتکل الحاقی را به تعلیق درآورده و در نتیجه «دسترسی‌های تکمیلی» آژانس بین‌المللی به برنامه هسته‌ای ایران از آن زمان متوقف شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته در گزارشی محرمانه به اعضای خود اعلام کرد جمهوری اسلامی بخشی از اورانیوم با درصد خلوص بالای خود را رقیق کرده و در نتیجه میزان اورانیوم ۶۰درصدی ایران در سه ماه گذشته اندکی کاهش یافته است.

به دنبال انتشار این گزارش، آمریکا روز چهارشنبه ۱۶اسفند، در بیانیه‌ای خطاب به اعضای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را «عمیقا نگران‌کننده» خواند و از تهران خواست به غنی‌سازی اورانیوم با درصد خلوص بالا پایان دهد.

واشینگتن در بیانیه خود تاکید کرد: «ایران باید برای رقیق‌سازی تمام و نه فقط بخشی از ذخایر ۶۰درصدی خود اقدام کند.»

ایالات متحده از جمهوری اسلامی خواست تولید اورانیوم غنی‌شده تا خلوص ۶۰درصد را به طور کامل متوقف کند.

پس از آن، سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز که از امضاکنندگان برجام هستند، اعلام کردند اظهارات علنی اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی درباره توانایی‌های فنی ایران در تولید سلاح‌های هسته‌ای در جهت مخالف تنش‌زدایی، بیش از پیش نگران کننده و ناسازگار با تعهدات قانونی تهران در چارچوب ان‌پی‌تی است.

این سه کشور اروپایی در بیانیه‌ای مشترک تاکید کردند گزارش اخیر رافائل گروسی، مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به وضوح نشان می‌دهد پیشرفت‌های هسته‌ای ایران به طور قابل توجهی به امنیت بین‌المللی آسیب می‌زند و معماری جهانی پیمان منع اشاعه سلاح‌های اتمی را تضعیف می‌کند.

در بیانیه مشترک این این کشور گفته شده بود: «ما در کنار شرکای بین المللی در مورد بهترین راه حل برای رفع تردیدهای فزاینده در مورد ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران به رایزنی‌ها ادامه خواهیم داد.»

پاریس، لندن و برلین بار دیگر بر تعهد خود به «راه‌حل دیپلماتیک» و آمادگی برای «استفاده از تمام اهرم‌های دیپلماتیک موجود برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای» تاکید کردند.

نگرانی‌ها درباره اظهارات اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی در مورد توانایی تولید سلاح اتمی چند هفته پس از اظهار نظر علی‌اکبر صالحی، وزیر اسبق امور خارجه و رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران بالا گرفته است.

صالحی در بهمن‌ ماه، با تایید تلویحی دست‌یابی جمهوری اسلامی به توانایی ساخت بمب اتمی، گفت: «ما همه آستانه‌های علم و فن‌آوری هسته‌ای را داریم.»

مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی از چند ماه پیش متوقف باقی مانده است.