جنگ در غزه هزاران هندی را برای کار راهی اسرائیل کرده است
اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر مجوز کار هزاران فلسطینی را که در اسرائیل مشغول به کار بودند به حالت تعلیق درآورد. این اقدام فرصت مناسبی برای کارگران هندی فراهم آورد تا با وجود ادامه جنگ، برای کار به اسرائیل بروند.
بخش انگلیسی الجزیره در گزارشی نوشت در ماه اکتبر شرکتهای ساختمانی اسرائیل از دولت درخواست کردند تا به آنها اجازه دهد ۱۰۰ هزار کارگر هندی را به جای فلسطینیهایی استخدام کنند که مجوز کارشان به حالت تعلیق درآمده است.
درخواست اسرائیل برای نیروی کار از هند، شکافی را بین ادعاهای موفقیت اقتصادی دولت نخستوزیر نارندرا مودی و واقعیتی آشکار میکند که میلیونها نفر از مردم هند با آن دست و پنجه نرم میکنند.
در حال حاضر نرخ بیکاری در هند حدود هشت درصد است.
فرصتی استثنایی برای هندیها
شارما ۴۳ ساله که همراه ۴۰ کارگر دیگر از بیهار، یکی از فقیرترین ایالتهای هند به روتاک (منطقه دیگری در هند) آمده است، به الجزیره گفت: «ابتدا در بیهار در یک آزمون شفاهی که در مورد موضوعات مربوط به ساخت و ساز بود شرکت کردم.»
او گفت: «آنها به من گفتند که در مصاحبه اول موفق بودم و اکنون یک کارفرمای اسرائیلی برای دور دوم مصاحبه به روتاک میآید.»
شارما که در طول همهگیری کرونا، کار ساخت و ساز خود را از دست داده است، این فرصت شغلی در اسرائیل را یک «فرصت استثنایی» برای رهایی از فقر میداند.
او گفت: «اگر بتوانم این شغل را به دست بیاورم، میتوانم خرج فرزندانم را تامین و به اندازه کافی پسانداز کنم تا به خواهرم هم کمک کنم.»
بحران اقتصادی اسرائیل پس از حمله حماس
کومار کارگر دیگری است که روزانه ۱۲ ساعت بهعنوان گچکار مشغول کار است. او که در هند ماهانه ۱۲۰ دلار درآمد دارد امیدوار است برای تامین هزینههای خانواده شش نفره خود شغلی در اسرائیل پیدا کند.
اقتصاد اسرائیل پس از حمله بیسابقه هفتم اکتبر حماس ضربه بزرگی خورد. بخش ساخت و ساز اسرائیل عمدتا متکی به نیروی کار خارجی است که اکثریت آنها را تا قبل از حمله حماس، فلسطینیها تشکیل داده بودند.
بر اساس دادههای اداره جمعیت و مهاجرت اسرائیل، جنگ غزه نزدیک به ۵۰۰ هزار اسرائیلی و بیش از ۱۷ هزار کارگر خارجی را مجبور به ترک این کشور کرده است.
معضل بیکاری در هند باعث شده به جز طبقه کارگر، هندیهای جوان تحصیل کرده نیز که در جستوجوی درآمد پایدارند برای فرصتهای شغلی در اسرائیل درخواست دهند.
بر اساس گزارش سال ۲۰۲۳ یک دانشگاه خصوصی برجسته در هند، نرخ بیکاری در میان فارغالتحصیلان دانشگاهی زیر ۲۵ سال هند به ۴۲ درصد رسیده است.
مخالفت با اخراج کارگران فلسطینی
طرح دولت هند برای فرستادن شهروندان خود به کشوری که درگیر جنگ با فلسطینیان است با انتقاد گروههای کارگری مواجه شده است.
در ماه نوامبر، بزرگترین اتحادیههای کارگری هند بیانیهای صادر کردند و از دولت خواستند در بحبوحه جنگ جاری، کارگران هندی را به اسرائیل اعزام نکند.
تاپان کومار سن، نماینده سابق پارلمان هند و دبیرکل مرکز اتحادیههای کارگری این کشور گفت سازمان او مخالف فعالیت نیروی کار کشورش در بیرون از مرزها نیست اما نباید این فرصت به ضرر کارگران فلسطینی باشد.
با افزایش انتقادات، سخنگوی وزارت امور خارجه هند هفته گذشته در یک کنفرانس خبری گفت دولت از مسوولیت خود برای تامین امنیت اتباع هندی در خارج از کشور آگاه است.
او تاکید کرد که قوانین کار در اسرائیل «محکم و سختگیرانه است و از حقوق کار و حقوق مهاجران حمایت میکند».
در گذشته اسرائیل به نقض حقوق کارگران متهم شده بود.
طبق گزارش دیدهبان حقوق بشر در سال ۲۰۱۵، کارگران تایلندی که در بخش کشاورزی اسرائیل مشغول به کار بودند حقوقی کمتر از حداقل دستمزد دریافت میکردند، در شرایط کاری ناامن قرار گرفته و مجبور بودند برای ساعتهای طولانی کار کنند.
موضع هند
سیاست خارجی هند از دیرباز بر حمایت از آرمان فلسطین استوار بود اما این سیاست در دهه گذشته تغییراتی کرده است.
در سال ۲۰۱۷، نارندرا مودی بهعنوان اولین نخستوزیر هند به اسرائیل سفر کرد.
او در رسانههای اجتماعی از همتای اسرائیلی خود بنیامین نتانیاهو بهعنوان «دوست صمیمی» یاد میکند.
اواخر اکتبر و اندکی پس از آغاز جنگ غزه، هند از رای دادن به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که خواستار آتشبس بود خودداری کرد. دو ماه بعد، دهلی نو از قطعنامه دیگری با همین مضمون حمایت کرد.
مانی شانکار آیار، دیپلمات سابق هند به الجزیره گفت سیاست این کشور در دستکم ۵۰ سال گذشته مبتنی بر تشویق هندیها به مهاجرت به عنوان کارگر در خاورمیانه و سایر نقاط جهان بوده است.
او افزود: «حوالههای آنها به هند بخش بسیار مهمی از اقتصاد ما را تشکیل میدهد. بنابراین به دلایل اقتصادی، من از ایده رفتن کارگران هندی به اسرائیل حمایت میکنم. با این حال با توجه به زمینه نسلکشی کنونی اسرائیل در نوار غزه، این بدترین راه برای هندیها به منظور کسب درآمد اندک از اسرائیل است.»
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در مورد مهاجرت بینالمللی، در سال ۲۰۱۷ مجموع مبلغ حوالههای ارسالی به هند از کشورهای خاورمیانه ۳۸ میلیارد دلار بوده است.