ریزش خیابان کارگر تهران؛ شهرداری حمام زیر زمین را فاقد ارزش تاریخی خواند و آن را پوشاند

صبح روز جمعه ششم بهمن بخش بزرگی از کف خیابان کارگر تهران ریزش کرد که مسوولان شهری آن را به فرونشست زمین نسبت دادند. در پی این ریزش یک حمام و سرویس بهداشتی کشف شد که شهرداری تهران روز شنبه آن را فاقد ارزش تاریخی خواند و از پوشاندن گودی ایجاد شده خبر داد.

رسانه‌ها در ایران روز جمعه به نقل از مقام‌های شهری خبر دادند ضلع شمالی میدان قزوین و ابتدای خیابان کارگر به سمت شمال در مساحتی حدود ۲۰۰ متر مربع «دچار فرونشست» شده است.

با ریزش آسفالت کف این خیابان، بقایای یک حمام و سرویس بهداشتی عمومی قدیمی پیدا شد.

شهرداری تهران روز هفت بهمن گفت کشف حمام تاریخی و ملک میراثی تحت خیابان کارگر «شایعه» و غیر واقعی است.

این اطلاعیه در ادامه به تصاویر منتشر شده از این ریزش اشاره کرد و گفت یک سرویس بهداشتی عمومی با سه تا چهار چشمه تحت این مسیر در فرونشست دیده شده که «با کارشناسی اولیه فاقد قدمت میراثی است».

اظهار نظر و اقدام شهرداری در حالی است که وزارت میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری و کارشناسان آن مرجع رسمی تعیین قدمت آثار و بناهای تاریخی در ایران هستند اما بدون اعلام نظر این مرجع، روی بقایای پیدا شده از حمام و سرویس بهداشتی مورد اشاره با آسفالت پوشانده شد.

ریزش خیابان کارگر منجر به بسته شدن خیابان و قطع آب و برق منطقه برای چند ساعت شده بود.

شهرداری تهران روز شنبه گفت: «گودی ایجاد شده در خیابان مرتفع شده است و از صبح هفت بهمن شاهد تردد خوردوها در خیابان کارگر جنوبی هستیم.»

روز جمعه تمام خطوط عبوری از خیابان کارگر حد فاصل میدان قزوین تا چهارراه لشگر به مسیر جایگزین تغییر مسیر داده بودند.

فرونشست زمین در سال‌های گذشته تبدیل به بحرانی جدی در نقاط مختلف ایران شده است.

روز یکم بهمن، علی بیت‌اللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، در رابطه با عقب‌رفت «بالای ۹ سانتی‌متر در سال» آب دریای خزر و افزایش گستره فرونشست در نوار ساحلی ایران هشدار داد.

به گفته او، کاهش تراز آب دریای خزر موجب تشدید فرونشست در مازندران شده است و این اتفاق، جمعیتی بالغ بر دو میلیون نفر را در استان‌های گیلان و مازندران تهدید می‌کند.

بیت‌اللهی اواخر خرداد امسال در گفت‌وگو با روزنامه جوان تاکید کرده بود ۱۱ درصد از مساحت کل سرزمینی ایران با تمرکز ۴۹ درصد جمعیت درگیر فرونشست است.

اواخر دی ماه نیز مجید عبداللهی، معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور خبر داد ۲۸۵ مدرسه در استان اصفهان تحت تاثیر فرو‌‌نشست زمین قرار گرفته‌اند و تعدادی از آن‌ها تخلیه شده‌اند.

مدرسه‌های پنج استان دیگر شامل تهران، خراسان رضوی، یزد، فارس و قزوین هم شدیدا در معرض آسیب این پدیده هستند.

عبداللهی در مصاحبه خود یادآور شد حدود ۲۴ استان در کشور به صورت جدی با پدیده فرونشست مواجه شده‌اند.

در ۱۴ استان موضوع فرونشست زمین در کاربری‌های مسکونی و فضاهای آموزشی نیازمند توجه بیشتر است.

پیش‌تر و در اردیبهشت‌ ماه، اسناد رسیده به ایران‌اینترنشنال درباره فرونشست‌های زمین در مناطق مختلف ایران نشان دادند هم‌زمان با بحرانی‌تر شدن فرونشست‌ها، جمهوری اسلامی به عمد اطلاعات در این زمینه را از دید عموم مردم پنهان کرده است.

استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان دارای بیشترین جمعیت در معرض خطر فرونشست زمین هستند و ارزیابی‌ها نشان می‌دهند وضعیت کلانشهر اصفهان در مقایسه با سایر شهر‌های کشور بحرانی‌تر است.

بر اساس آمار سال ۹۵، تعداد کل واحد‌های مسکونی فاقد اسکلت واقع در پهنه‌های فرونشستی زمین چهار میلیون و ۲۴۰ هزار واحد برآورد شد.

خبرگزاری ایسنا روز ۹ دی در گزارشی خبر داده بود تا کنون در ۳۵۹ دشت، فرونشست رخ داده و ۴۲۰ دشت افت تراز داشته‌اند.

بر اساس این گزارش، در ایران سالانه بین ۴۵ تا ۵۰ سانتی‌متر فرونشست رخ می‌دهد.