فایننشال تایمز: موشک‌های ایران و کره شمالی تهاجم روسیه به اوکراین را تقویت می‌کند

یکشنبه ۱۴۰۲/۱۰/۲۴

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی درباره آخرین وضعیت تهاجم روسیه علیه اوکراین نوشت که مسکو تاکتیک‌های خود را با حملات بی‌سابقه با هدف شکستن سد پدافند هوایی اوکراین تغییر داده و استفاده از موشک‌های کره شمالی و احتمال استفاده از موشک‌های ایرانی این حملات را تقویت خواهد کرد.

فایننشال تایمز روز یکشنبه ۲۴ دی در گزارشی از تشدید حملات روسیه به اوکراین از ابتدای سال میلادی جدید خبر داده است.

بر اساس این گزارش، شروع سال جدید برای اوکراین بسیار دشوار بوده و این کشور پس از دو سال جنگ خسته و فرسوده شده است.

سرمای شدید هوا در شهرهای اوکراین به ویژه سرمای منفی ۱۴ درجه‌ای کی‌یف جنگ را سخت‌تر کرده و ضدحمله‌های اوکراین نیز نتوانسته بخش‌های قابل توجهی از سرزمین‌های اشغال‌شده از سوی روسیه را بازپس گیرد.

در چنین شرایطی، حملات هوایی روسیه با پهپادهای ایرانی و به گفته آمریکا، موشک‌های بالستیک کره شمالی افزایش یافته است.

روز دوشنبه گذشته، دومین حمله بزرگ روسیه علیه اوکراین انجام شد و روسیه ۵۹ پهپاد و موشک را پرتاب کرد و پدافند هوایی اوکراین فقط کمتر از نیمی از آنها را سرنگون کرد.

این در حالی است که به نوشته فایننشال تایمز، تاکنون میزان معمول رهگیری و سرنگون کردن موشک‌ها و پهپادها از سوی اوکراین ۸۰ درصد بوده است.

یوری ایگنات، سخنگوی نیروی هوایی اوکراین به فایننشال تایمز گفت: «من برای شمارش همه حملات وقت ندارم.»

او افزود که حملات اخیر روسیه خطر تمام شدن موشک‌های رهگیر مورد استفاده اوکراین برای دفاع از خود را به همراه دارد.

این مقام دفاعی اوکراین تاکید کرد: «ما به منابع بیشتری نیاز داریم. تدارکات منظم.»

به گفته مقام‌‌های و تحلیلگران نظامی، مقیاس و پیچیدگی حملات هوایی اخیر روسیه با حملات زمستان گذشته متفاوت است.

مقام‌های اوکراین گفته‌اند که روسیه تنها از ۲۹ دسامبر تا ۲ ژانویه بیش از ۵۰۰ پهپاد و موشک شلیک کرده است.

فایننشال‌تایمز نوشت به نظر می‌رسد که اهداف اصلی روسیه در این حملات صنایع دفاعی اوکراین باشد، مانند آرتم.

در زمستان سال گذشته روسیه شبکه انرژی اوکراین را هدف قرار داده بود.

فایننشال‌تایمز نوشت که حملات اخیر روسیه با دقت برنامه‌ریزی شده‌اند و موج‌های گسترده پهپادها و موشک‌هایی که به سوی اوکراین شلیک می‌شوند برای غلبه بر پدافند هوایی این کشور طراحی شده‌اند.

کاخ سفید هفته گذشته اعلام کرد که در فاصله ۳۰ دسامبر و ۲ ژانویه، موشک‌های بالستیک کوتاه بردی که از کره شمالی تهیه شده بود، از سوی روسیه علیه اوکراین به کار گرفته شد و یکی از آنها از سایت پرتاب در خود روسیه شلیک شد و به میزان ۴۶۰ کیلومتر پرواز کرد.

روز شنبه، روسیه سومین حملات هوایی بزرگ خود در سال جدید میلادی را انجام داد و ۴۰ فروند پهپاد و موشک از جمله موشک‌های بالستیک را پرتاب کرد.

وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که «مجتمع نظامی-صنعتی» اوکراین را هدف قرار داده است.

نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور هشت فروند از این موشک‌ها و پهپادها را سرنگون کرد.

دارا ماسیکو، عضو ارشد مؤسسه کارنگی در واشینگتن گفت: «روس‌ها در تلاش‌اند تا رمز دفاع هوایی اوکراین را بشکنند. اگر آنها موفق شوند و اوکراین نتواند از آسمان خود دفاع کند، این یک مشکل بزرگ است زیرا راه را برای روسیه برای ارسال بمب‌افکن‌های سنگین باز می‌کند.»

فایننشال تایمز نوشت که برای شکستن دفاع هوایی اوکراین، روسیه معمولا ابتدا پهپادهایی را که با سرعت کمتری پرواز می‌کنند شلیک می‌کند و سپس موشک‌های کروز مادون صوت با پرواز در ارتفاع پایین، و در نهایت موشک‌های بالستیک را پرتاب می‌کند که با سرعت چند برابر سرعت صوت به سمت هدف خود می‌روند و انهدام آنها سخت است.

این روزنامه بریتانیایی افزود که مرگبارترین موشک روسیه موشک بالستیک کینژال یا خنجر است که ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه آن را «یک ابر سلاح» نامیده است.

به گفته تحلیلگران دفاعی، روسیه همچنین موشک‌های بالستیک اسکندر-ام را شلیک کرده که شبیه موشک‌های کی‌ان-23 کره شمالی است و مسکو اکنون از آنها استفاده می‌کند.

فایننشال تایمز نوشت که سیستم‌های پدافند هوایی و موشک‌های زمین به هوای اوکراین برای مقابله با این حملات تلاش کرده و به گفته اولکساندر، یک سرباز تیم دفاع متحرک در خارج از کی‌یف، اولین لایه دفاع هوایی اوکراین یعنی واحدهای متحرک که از تجهیزات آمریکا استفاده می‌کنند، به صورت ارزان و موثر توانسته‌اند پهپادها و گاه موشک‌های کروز را سرنگون کنند.

سام کرانی ایوانز، تحلیلگر در موسسه سلطنتی خدمات متحده بریتانیا در لندن گفت: «استفاده ترکیبی از سلاح‌های مافوق صوت و مادون صوت، اولویت‌بندی اوکراین در دفاع هوایی را دشوار کرده است.»

بر اساس این گزارش، چیزی که رهگیری آن از همه سخت‌تر است موشک‌های بالستیک است که به گفته سخنگوی نیروی هوایی اوکراین فقط سامانه‌های پاتریوت ساخت آمریکا می‌توانند این نوع موشک را سرنگون کنند.

اوکراین فقط چند سامانه پاتریوت دارد و موشک‌های رهگیر که این سامانه‌ها شلیک می‌کنند گران هستند و به دلیل افزایش تقاضا از جمله از سوی اسرائیل، عرضه نسبتا کمی دارند.

فایننشال تایمز به نقل از مقامات و تحلیلگران نظامی افزود که گزارش‌ها از استفاده روسیه از موشک‌های بالستیک کره شمالی در اوکراین نشان می‌دهد که ممکن است توازن تامین تسلیحاتی در جنگ اوکراین به نفع مسکو سنگینی کند.

یانگ اوک، کارشناس دفاعی در موسسه مطالعات سیاسی آسان در سئول به فایننشال تایمز گفت که کره شمالی احتمالا تا صد فروند کی‌ان-۲۳ در ذخایر خود دارد که ممکن است بیشتر آنها را با قیمت مناسب به روسیه منتقل کند.

یانگ گفت: «پیونگ یانگ در حال حاضر بیشتر از جنگ، به پول نقد نیاز دارد و همیشه می‌تواند انبار خود را پر کند.»

متحدان کی‌یف به رهبری آمریکا طی هفته اخیر انتقال تسلیحات کره شمالی به روسیه را محکوم کردند. مقامات روسیه این اظهارات را «اطلاعات نادرست» آمریکا خوانده‌اند.

همچنین جان کربی، سخنگوی امنیت ملی آمریکا گفت که مسکو در حال «پیشبرد فعالانه» مذاکرات با تهران برای دستیابی به موشک‌های بالستیک دوربرد است.

بهنام بن طالبلو، کارشناس ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گفت که ایران بزرگترین برنامه موشکی بالستیک در خاورمیانه را دارد و می‌تواند «چند صد موشک بالستیک» را برای شروع به روسیه عرضه کند.

به گفته مقامات اوکراینی و غربی، در شرایطی که اقتصاد روسیه در شرایط جنگی قرار دارد، این کشور اکنون ماهانه بیش از صد موشک دوربرد و حدود سیصد پهپاد تهاجمی تولید می‌کند.

این رقم در ابتدای تهاجم روسیه به اوکراین حدود ۴۰ موشک بود.

با این حال، این میزان از تولید موشک و پهپاد از سوی روسیه، برای حفظ سرعت فعلی حملات این کشور علیه اوکراین کافی نیست. به همین دلیل به دنبال پهپادهای ایران و موشک‌های کره شمالی است تا بخشی از کمبود خود را رفع کند.

گوستاو گرسل، افسر سابق ارتش اتریش و عضو ارشد کنونی اندیشکده شورای اروپا در امور روابط خارجی به فایننشال تایمز گفت: «روسیه از هر چیزی می‌تواند برای فرسودگی اوکراین استفاده کند».

در حالی که روسیه در حال تامین تسلیحات برای خود است، متحدان اوکراین در اروپا و ایالات متحده نتوانسته‌اند بیش از صد میلیارد دلار کمک نظامی خود به کی‌یف را تایید کنند.

فایننشال تایمز افزود که علاوه بر این، اتحادیه اروپا در اجرای تعهدات موجود به کی‌یف کوتاهی کرده و کمتر از نیمی از مهماتی را که سال گذشته وعده داده بود، به اوکراین ارسال کرده است.

با این حال، مقامات و تحلیلگران نظامی گفته‌اند وضعیت اوکراین ناامیدکننده نبوده است.

توکیو گفته است که محدودیت‌های صادرات تسلیحات را کاهش می‌دهد تا موشک‌های پاتریوت ساخت ژاپن به ایالات متحده ارسال شوند. این امر به واشینگتن اجازه می‌دهد تا تعداد بیشتری از ذخایر پاتریوت خود را به اوکراین بفرستد.

همچنین بسته کمک نظامی دو و نیم میلیارد پوندی بریتانیا به اوکراین که روز جمعه اعلام شد، شامل بودجه قابل توجهی برای تهیه و تولید پهپادهاست.

کی‌یف همچنین موشکی با برد هفتصد کیلومتری تولید کرده و قصد دارد در سال جاری بیش از یازده هزار پهپاد تهاجمی با بردهای متوسط و بلند بسازد.

پیشتر اوکراین توانسته به اهداف دوری از جمله کارخانه هوانوردی اسمولنسک روسیه که موشک‌های کروز می‌سازد، حمله کند.

روز چهارم ژانویه، کی‌یف اعلام کرد که یک پایگاه فرماندهی روسیه در شبه جزیره کریمه اشغالی اوکراین را منهدم کرده است.

گوستاو گرسل گفت: «این حملات، موجب نمی‌شود روسیه عقب‌نشینی کند، اما مشکلاتی ایجاد می‌کند. سوال این است آیا اوکراین می‌تواند آنها را افزایش دهد و پرتابگرهای روسی را در داخل کشور و بخش اوکراین اشغالی هدف قرار دهد.»

به نوشته فایننشال تایمز، ولودیمیر زلنسکی رییس‌جمهور اوکراین همچنان در حال لابی کردن برای به دست آوردن موشک کروز دوربرد تاروس از آلمان است.

بر اساس گزارش این روزنامه، این نوع موشک‌ها می‌تواند به کی‌یف کمک کند پل متصل‌کننده کریمه به سرزمین اصلی روسیه را هدف قرار دهد.

پیشتر رسانه‌های آلمانی نوشته بودند که اگر این موشک‌های میان‌برد به ارتش اوکراین داده شود، کمک بسیار بزرگی به کی‌یف خواهد بود، اما فایننشال تایمز افزود که برلین تاکنون از ارسال این موشک‌ها خودداری کرده است.

این روزنامه تاکید کرد که ارسال چنین موشک‌هایی به اوکراین می تواند جنگ را تشدید کند.

با این حال، بریتانیا و فرانسه پیشتر موشک‌های کروز ساخت خود را به اوکراین داده‌اند.

زلنسکی روز چهارشنبه هشدار داد که دفاع هوایی اوکراین مدرن نیست و تردید متحدان «تنها شجاعت و قدرت روسیه را افزایش می‌دهد.»

ماسیکو در مؤسسه کارنگی به فایننشال تایمز گفت: «غرب باید اکنون تصمیماتی اتخاذ کند تا اوکراین بتواند ارتش خود را در سال ۲۰۲۴ بازسازی کند.»

او افزود: «به آنچه روسیه اخیرا انجام داده است نگاه کنید: یک موشک بالستیک کره شمالی را در فاصله ۴۶۰ کیلومتری به سمت اوکراین شلیک کرده است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
مکان‌های اتفاق
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها