شورای نگهبان مصوبه افزایش سن بازنشستگی را با وجود اعتراض‌ها تصویب کرد

با وجود اعتراض‌ها به مصوبه مجلس درباره افزایش سن بازنشستگی، هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، از موافقت این شورا با این مصوبه مجلس خبر داد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز ۲۸ آبان به افزایش سن بازنشستگی در گروه‌های مختلف رای دادند.

بر اساس این مصوبه، بیمه‌پردازانی با ۱۰ سال سابقه، به ازای هر سال تا زمان بازنشستگی پنج ‌ماه به سنوات اشتغالشان اضافه می‌شود که معادل ۱۲ سال افزایش در سن بازنشستگی است.

همچنین افزایش سنوات اشتغال برای بیمه‌پردازانی با ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه کار به ازای هر سال، چهار ماه، افرادی با ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه، سه ماه و ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه‌دارها، دو ماه است.

یعنی اگر فردی به تازگی بیمه شده باشد، ۴۲/۵ سال طول می‌کشد تا بازنشسته شود.

به سنوات اشتغال‌ بیمه‌پردازانی که ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه کار دارند، چیزی اضافه نمی‌شود.

بر اساس برخی محاسبات ۱۲ سال به سن بازنشستگی اضافه می‌شود. با این حال تعدادی از نمایندگان چنین برداشتی را از مصوبه نادرست خوانده و گفتند سقف افزایش سن بازنشستگی «پنج سال» است نه ۱۲ سال.

بر اساس اطلاعیه روابط‌ عمومی مجلس، حداکثر سال‌های خدمت ۳۵ سال است و مردان در ۶۲ سالگی بازنشسته می‌شوند. قانون قبلی حداکثر سن بازنشستگی را برای مردان ۶۰ سالگی تعیین کرده بود.

حداکثر سن بازنشستگی زنان طبق مصوبه جدید ۵۵ سال است که نسبت به قانون قبلی تغییری نکرده است.

این مصوبه انتقاداتی را به دنبال داشت و سایت «روزآروز» آن را «ضد کارگری‌ترین مصوبه تاریخ معاصر ایران» خواند و نوشت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، حتی در مقیاس جهانی سن بازنشستگی را به شکلی بی‌سابقه‌ افزایش دادند.

پس از این اعتراضات مجتبی ذوالنوری، نایب رییس مجلس، گفت: «بنده و برخی نمایندگان به درستی متوجه بحث نشدیم و به افزایش سن بازنشستگی رای مثبت دادیم اما پس از آن به دبیر شورای نگهبان اعلام کردم که این مصوبه داری ایراد و همچنین مشکل شرعی است.»

با این حال محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، ضمن دفاع از مصوبه افزایش سن بازنشستگی، گفت که «افزایش سن بازنشستگی کار درست و دقیقی است و به نفع کسانی خواهد بود که در سیستم دولت مشغول خدمت هستند.»

هدف از این مصوبه «کاهش ناترازی صندوق‌های بازنشستگی» اعلام شده است. پیش از این گزارش های مختلفی از جمله گزارش مرکز پژوهش های مجلس درباره ورشکسته بودن صندوق‌های بازنشستگی منتشر شده است.

در همین حال مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، گفته بود که «صندوق‌های بازنشستگی از ورشکستگی عبور کرده‌اند و درحال نابود شدن هستند.»

روزنامه شرق نیز سوم آبان از بحران در صندوق‌های بازنشستگی و در پیش بودن چالش‌های بزرگ اجتماعی ناشی از این بحران خبر داده بود.

مهدی کرباسیان، از مدیران پیشین سازمان تامین اجتماعی، گفته بود که «میزان ورودی منابع برخی صندوق‌های بازنشستگی مانند صندوق فولاد به نزدیک صفر رسیده است.

پدیده افزایش سن بازنشستگی در جهان

افزایش سن بازنشستگی یک پدیده جهانی است و برخی دولت‌ها به دلیل بدهی‌های سنگین صندوق‌های بازنشستگی در تلاش برای افزایش این سن هستند.

با این حال، کمتر کشورهایی مثل ایران، سن بازنشستگی را به یک باره شدیدا افزایش داده یا این افزایش را بدون چانه‌زنی با اتحادیه‌های کارگری پیش برده‌اند.

سن بازنشستگی معمولا بر اساس امید به زندگی و میانگین سن موثر برای فعالیت در بازار کار محاسبه می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر سن بازنشستگی در کشورهای اصلی اتحادیه اروپا افزایش یافته است.

به عنوان نمونه، نرخ اشتغال افراد بین ۵۵ تا ۶۴ سال در فرانسه از سال ۱۹۹۹ به تدریج افزایش یافته و دولت این کشور در چارچوب اصلاحات قانون بازنشستگی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ سن بازنشستگی را از ۶۲ به ۶۴ برساند.

به گزارش نشریه اقتصادی کاپیتال، در حالی که در آمریکا و سوئد سن بازنشستگی ۶۲ سال است، این سن در اغلب کشورهای اروپایی بیشتر است.

سن بازنشستگی در آلمان، بریتانیا و اسپانیا ۶۶ سال و در هلند ۶۶ سال و چهار ماه و در ایتالیا ۶۷ سال است.

برخی دیگر کشورها نیز قصد دارند که قوانین بازنشستگی خود را در دهه آینده تغییر دهند و سن بازنشستگی را افزایش دهند.