تداوم آلودگی هوا در کلانشهرهای ایران و تجمع اردکانی‌ها در اعتراض به آلودگی صنایع این شهر

هم‌زمان با ادامه آلودگی هوای کلانشهرهای ایران در روز چهارشنبه ۱۳ دی، شهروندان و فعالان محیط زیست شهر اردکان در استان یزد، سلسله تجمع‌هایی در مخالفت با بارگذاری صنایع جدید و اعتراض به آلودگی صنایع فعلی برگزار کردند.

مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، روز چهارشنبه ۱۳ دی اعلام کرد در دو روز آینده در شهرهای صنعتی، افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و کاهش دید و پایین آمدن کیفیت هوا انتظار می‌رود.

در روزهای گذشته گزارش شده بود ۹ شهر شامل تهران، کرج، اراک، یزد، تبریز، اصفهان، ارومیه، اهواز و سمنان در هفته جاری هوایی «ناسالم» را تجربه کرده‌اند.

امروز (۱۳ دی) نیز پایداری جو، آلودگی شدید هوا را در شماری از شهرهای ایران به دنبال داشت به‌طوری‌ که آموزش در مقطع ابتدایی در استان‌های تهران، البرز و شهرهای تبریز و قزوین غیرحضوری شد.

در استان خوزستان شاخص آلودگی هوای دست‌کم سه شهر هندیجان، دزفول و اندیمشک در وضعیت قرمز و ناسالم قرار دارد.

شاخص کیفیت هوای مشهد در شرایط ناسالم برای تنفس شهروندان قرار گرفته و هوای تهران برای گروه‌های حساس خطرناک است.

روز سه‌شنبه شاخص منطقه باقرشهر در جنوب پایتخت روی عدد ۲۲۱ و کیفیت هوا در وضعیت «بنفش و بسیار ناسالم» قرار گرفته بود.

با وجود این علیرضا زاکانی، شهردار تهران، روز چهارشنبه گفت شهرداری شش تا هفت وظیفه در قانون هوای پاک داشته که همه را به خوبی انجام داده است.

او تاکید کرد کارهای انجام گرفته از سوی شهرداری «حتی فراتر از تصور» بوده است.

تجمع مردم اردکان

مردم و فعالان محیط زیست اردکان استان یزد از حدود یک هفته پیش تجمع‌هایی پی در پی را در اعتراض به ساخت فازهای جدید کارخانجات فولاد، کاشی و شیشه در این منطقه برگزار کردند.

فعالان محیط زیست منطقه می‌گویند خواسته‌هایشان مبنی بر توسعه این کارخانه‌ها در عرصه‌ای جدید و در فاصله ۵۰ کیلومتری از شهر، مورد توجه قرار نگرفته است و برای همین از پنج دی تجمعی مردمی در اردکان شکل گرفته است.

روزنامه پیام ما در گزارشی به نقل از محمد سپهری، دبیر انجمن دوستداران محیط زیست اردکان نوشت که پیش از این و در سال‌های گذشته نیز اردکانی‌ها در اعتراض به آلودگی صنایع تجمع کرده بودند اما گردهمایی سه روزه هفته گذشته بسیار بزرگ‌تر از نمونه‌های مشابه قبلی بود.

آن‌ها بارها طومارهایی خطاب به ریاست‌جمهوری و سازمان حفاظت محیط زیست نوشته‌اند که همگی تا کنون بی‌نتیجه بوده است.

به گفته سپهری، دشت یزد-اردکان، از شیرکوه آغاز می‌شود و ۸۰ درصد صنایع و جمعیت استان را در خود جای داده و باعث شده است شهروندان در طول سال هیچ روزی هوای سالم نداشته باشند.

حسین سبزواری، فرماندار اردکان به تازگی گفته است این شهر در سال گذشته نزدیک به ۱۰۰ روز آلوده را پشت سر گذاشت.

در اعتراض به این شرایط و در طوماری جدید، شهروندان اردکان تاکید کردند احداث نیروگاه دوم سیکل ترکیبی، تکمیل زنجیره تولید فولاد از گندله تا ورق‌سازی، کوره دوم شیشه‌سازی، توسعه فولاد ذوب اردکان، چندین سنگ‌شکن در جاده چک‌چک و توسعه صنایع فولادی و کاشی دیگر باعث نگرانی‌شان شده است.

فرماندار اردکان در واکنش به تجمع‌های اعتراضی شهروندان گفت که مجوز جدیدی برای فعالیت صنایع صادر نشده است و پهنه جدید صنعتی در ۴۰ کیلومتری شهر‌ها دایر می‌شود تا صنایع آلاینده از محور عقدا-اردکان خارج شوند.

به گفته او،‌ اجرای چنین تصمیمی زمان‌بر خواهد بود.

علاوه بر اردکانی‌ها، روز سه‌شنبه ۱۲ دی گروهی از شهروندان اراک هم در اعتراض به استفاده از مازوت در نیروگاه شازند که منجر به آلودگی شدید هوای این کلانشهر شده تجمع کردند.

بر اساس گزارش وب‌سایت هرانا، ماموران حکومتی پلاکاردهای معترضان را جمع‌آوری کرده و پس از حدود نیم ساعت مانع از ادامه تجمع آنان شدند.

علی سلاجقه، رییس سازمان محیط زیست کشور هفته گذشته سوزاندن مازوت را در پالایشگاه شازند اراک ناگزیر خواند و گفت وزارت نفت و وزارت نیرو در اقدام و اطلاعیه‌ای بر کمبود گاز به‌عنوان سوخت سالم تاکید کرده‌اند.

در هفته‌های گذشته انتقادات شهروندان به مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها و تاثیر آن بر آلودگی هوا بالا گرفته است اما برخی مقام‌های جمهوری اسلامی استفاده از این سوخت را رد می‌کنند.

مجید دبیریان، عضو شورای شهر مشهد، روز پنج دی به پایگاه خبری انتخاب گفت نیروگاه طوس در غرب مشهد با سوزاندن مازوت، عامل ۲۰ درصد از آلودگی هوای این شهر است.

شهنام اشتری، مدیر‌کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی روز ۹ دی «مازوت‌سوزی نیروگاه تبریز» را تایید کرد و با اشاره به نقش این آلاینده در کاهش کیفیت هوای این کلانشهر گفت پایش‌های ایستگاه‌های سنجش کیفی، این موضوع را اثبات می‌کند.

کمبود گاز طبیعی هر سال نیروگاه‌های حرارتی را وادار به استفاده از این سوخت پر‌خطر می‌کند.

سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد می‌شود و آلودگی ناشی از دی‌اکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راه‌های تنفسی، آسم، اسپاسم برونش‌ها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی و تاثیرات روانی و گوارشی را به همراه دارد.

علاوه بر این عوارض، سالانه هزاران مرگ ناشی آلودگی هوا در ایران به صورت رسمی ثبت می‌شوند.

پیش از این مقام‌های وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کردند تعداد جان‌باختگان ناشی از آلودگی هوا در سال گذشته با ۳۰ درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن به بیش از ۲۶ هزار تن رسید.