تصویب توافقنامه نهایی کاپ ۲۸ با تاکید بر کاهش مصرف جهانی سوختهای فسیلی
خبرگزاری رویترز گزارش داد توافقنامه نشست اقلیمی سازمان ملل متحد در دوبی موسوم به کاپ ۲۸، روز چهارشنبه ۲۲ آذر به تصویب حدود ۲۰۰ کشور شرکت کننده رسید. این موافقتنامه بر آغاز فرآیند کاهش مصرف جهانی سوختهای فسیلی تاکید دارد.
به گزارش رویترز، این توافقنامه بیسابقه که پس از دو هفته مذاکرات فشرده به امضا رسیده است، میتواند نویدبخش به پایان رسیدن «عصر نفت» باشد.
توافقنامه نهایی کاپ ۲۸ به سرمایهگذاران و سیاستگذاران این پیام مهم را منتقل میکند که جامعه بینالمللی برای حذف سوختهای فسیلی بسیج شده است.
دانشمندان معتقدند حذف سوختهای فسیلی میتواند مهمترین اقدام برای جلوگیری از فاجعههای اقلیمی باشد.
بر اساس متن توافقنامه که از سوی ریاست کاپ ۲۸ منتشر شد، مصرف سوختهای فسیلی در سیستمهای انرژی باید در یک روند گذار منصفانه و منظم تا سال ۲۰۵۰ طبق اصول علمی به صفر برسد.
از دیگر مفاد این توافقنامه میتوان به سه برابر کردن ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ و توسعه فنآوریها برای جداسازی و ذخیره کربن اشاره کرد.
اسپن بارت اید، وزیر امور خارجه نروژ که کشورش از تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز به شمار میرود، در واکنش به تصویب توافقنامه نشست اقلیمی سازمان ملل گفت این اولین بار است که کشورهای جهان با اتحاد و توافق بر سر چنین متن شفافی بر ضرورت حذف تدریجی سوختهای فسیلی صحه میگذارند.
بیش از ۱۰۰ کشور جهان خواهان به کارگیری لحنی محکم در این توافقنامه برای حذف تدریجی نفت، گاز و ذغالسنگ بودند اما عربستان سعودی، چهره اصلی سازمان صادرکننده نفت (اوپک)، تاکید داشت کاهش گازهای گلخانهای بدون حذف سوختهای فسیلی نیز امکانپذیر است.
پیش از این گزارشهایی منتشر شده بود که ریاض، امارات متحده عربی را به عنوان میزبان کاپ ۲۸ تحت فشار گذاشته تا عبارت مربوط به حذف سوختهای فسیلی در توافقنامه نهایی این نشست ذکر نشود.
با تصویب این توافقنامه، کشورها مسوولیت دارند مفاد آن را در سرمایهگذاریها و سیاستهای ملی خود اعمال کنند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پیش از این گفته بود دستیابی به توافقی بر سر حذف تدریجی نفت، گاز و ذغالسنگ را میتوان شاخص ارزیابی میزان موفقیت کاپ ۲۸ دانست.
او هشدار داده بود توافق برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی باید هر چه سریعتر به دست آید تا جلوی فاجعهای به نام گرمایش جهانی را بگیرد.
سازمان جهانی هواشناسی روز ۱۵ آذر در گزارشی درباره روند تغییرات اقلیمی در فاصله سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰ اعلام کرد دگرگونیهای گسترده و پرشتاب در یخچالهای مناطق قطبی و کوههای مرتفع، تهدیدی برای جان میلیونها نفر به شمار میرود.
به گزارش این سازمان، تولید روزافزون گازهای گلخانهای باعث بالا رفتن دمای زمین و در نتیجه شتاب چشمگیر روند ذوب شدن یخها شده است.