اعدام یک زندانی در سبزوار؛ ابهام‌ها درباره کودک-مجرم بودن متهم و محل اجرای حکم

خبرگزاری میزان روز جمعه سوم آذر ماه از اجرای حکم اعدام یک زندانی در سبزوار به اتهام قتل فردی به نام حمیدرضا الداغی خبر داد. رسانه قوه قضاییه به محل دقیق اعدام، هویت و سن فرد اعدام شده اشاره‌ای نکرده است و ابهام‌هایی درباره «کودک‌-مجرم» بودن و اعدام او در ملاء عام وجود دارد.

اعدام در ملاء عام یا در زندان؟

زندانی اعدام شده در سبزوار پیشتر در دادگاه کیفری به عنوان متهم ردیف اول پرونده قتل حمیدرضا الداغی به اعدام در ملاء عام محکوم شده بود.

حکم متهم ردیف دوم، ۱۰ سال زندان و پرداخت دیه است.

«میزان»، وابسته به قوه قضاییه، نوشت که حکم اعدام این زندانی به عنوان متهم ردیف اول پس از تایید در دیوان عالی کشور در شهرستان سبزوار اجرا شد اما اشاره‌ای به هویت و محل دقیق اجرای حکم او نکرد.

هم‌زمان خبرگزاری ایسنا نوشت که او در «زندان سبزوار» اعدام شده است.

با وجود این و با توجه به صدور حکم اعدام در ملاء عام برای این جوان، احتمال می‌رود او در شهر سبزوار و در ملاء عام اعدام شده باشد.

ابهام درباره سن و احتمال کودک‌-مجرم بودن زندانی اعدام شده

۲۲ مهر ماه امسال روزنامه خراسان در گزارشی نوشت فرد محکوم شده به اعدام در پرونده قتل حمیدرضا الداغی که مقام‌ها و رسانه‌های حکومتی از او با عنوان «شهید امر به معروف» یاد می‌کنند، در سال ۱۴۰۰ در پی یک نزاع دسته جمعی مرتکب قتل شده اما به دلیل اینکه به سن قانونی نرسیده بوده، با قرار تامین کیفری آزاد شده است.

خراسان در ادامه گزارش خود خبر داد: «هنوز مدت زیادی نگذشته بود که نوجوان مذکور، به اتهام قتل الداغی بازداشت شد.»

بر این اساس ابهاماتی درباره کودک‌-مجرم بودم زندانی اعدام شده وجود دارد. احتمال می‌رود او در زمان بازداشت دوم نیز کمتر از ۱۸ سال داشته و زیر سن قانونی بوده باشد.

حمیدرضا الداغی، متولد سال ۱۳۵۶ و عضو تیم هندبال دانشگاه تربت‌جام بود و گفته شده هشتم اردیبهشت امسال، «بر اثر اصابت چاقو طی درگیری با دو جوان که برای دختری ایجاد مزاحمت کرده بودند»، جان باخته است.

پس از کشته‌ شدن الداغی، رسانه‌های وابسته به حکومت تلاش کردند او را «شهید امر به معروف» معرفی کنند و مدیر آموزش و پرورش سبزوار نیز او را «شهید غیرت و امر به معروف» نامید.

۱۸ اردیبهشت امسال، غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه، در جلسه شورای عالی قضایی با اشاره به کشته شدن الداغی در سبزوار، او را «جوان با غیرت ملی و دارای فرهنگ دینی نهادینه شده در جمهوری اسلامی» معرفی کرد.

با وجود این، شاهنده گرامی، معلم بازنشسته و مادر حمیدرضا الداغی، همان زمان در مصاحبه با علی رضوانی، «بازجو-خبرنگار» صداوسیما، ضمن رد این ادعاها گفت: «پسرم نه بسیجی بود، نه جهادی. تنها انسان بود و شرف داشت».

اژه‌ای همان زمان به رییس کل دادگستری استان خراسان رضوی دستور داد «سریع و قاطع» به پرونده ضاربین الداغی رسیدگی کند و به این ترتیب، شش ماه پس از بازداشت این جوان، حکم اعدام او صادر و اجرا شد.

در اعدامی دیگر، روز پنج‌شنبه دوم آذر، میلاد زهره‌وند، از بازداشت‌شدگان خیزش انقلابی به شکلی مخفیانه در زندان ملایر به دار آویخته شد. با اعدام او شمار معترضان اعدام شده در ارتباط با خیزش انقلابی ۱۴۰۱ به هشت تن رسید.

زهره‌وند در ارتباط با مرگ علی نظری، مامور اطلاعات سپاه، در جریان خیزش انقلابی به اعدام محکوم شده بود.

نگرانی‌ها درباره افزایش صدور و اجرای احکام اعدام در ایران

پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه دوم آذر در بخشی از یک قطعنامه‌ در محکومیت نقض گسترده حقوق بشر در ایران اعلام کرد اقدام جمهوری اسلامی را در صدور احکام اعدام و افزایش نگران‌کننده اعدام‌ها به‌شدت محکوم می‌کند.

پیش از این و در روز دوشنبه ۲۲ آبان، سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی نوشت از آغاز جنگ در غزه ۱۱۴ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

خبرگزاری هرانا نیز در گزارشی نوشت در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲ تا هشت اکتبر ۲۰۲۳، دست‌کم ۶۵۹ شهروند از جمله ۱۷ زن و یک «کودک-مجرم» در ایران اعدام شدند.

به نوشته این خبرگزاری، حکم هفت نفر از اعدام‌شدگان در ملاء عام اجرا شده است.

این نهاد حقوق بشری خبر داد شمار اعدام‌شدگان طی این مدت در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته حدود ۲۴ درصد افزایش یافته است.

بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، از یک ژانویه ۲۰۱۲ تا ۳۱ ژوییه ۲۰۲۳، بیش از پنج هزار نفر شامل دست‌کم ۵۷ کودک در ایران به دار آویخته شدند.

پیش‌ از این آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در جدیدترین گزارش خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، افزایش اعدام‌ها را نگران‌کننده و هشدار‌ دهنده خوانده بود.