دادگاه عالی بریتانیا: طرح دولت برای اخراج پناهجویان به رواندا غیرقانونی است

دادگاه عالی بریتانیا با تایید حکم دادگاه تجدید‌نظر این کشور اعلام کرد طرح دولت ریشی سوناک برای اخراج پناهجویان به رواندا در آفریقای شرقی غیرقانونی است.

به گزارش گاردین، روز چهارشنبه ۲۴ آبان پنج قاضی دادگاه عالی به اتفاق آرا طرح دولت بریتانیا را رد کردند.

بر اساس قرارداد اولیه ۱۴۰ میلیون پوندی (۱۷۷ میلیون دلاری) که سال گذشته منعقد شد، بریتانیا قصد داشت ده‌ها هزار پناهجو را به رواندا بفرستد.

بر اساس این طرح قرار بود افرادی که به‌طور غیرقانونی وارد بریتانیا می‌شوند پس از بازداشت در اسرع وقت به رواندا منتقل شوند و آنجا درخواست پناهندگی کنند.

در صورت رد درخواست پناهندگی مهاجران غیرقانونی، رواندا موظف شده بود آن‌ها را به کشور خود بازگرداند.

به گفته لرد رید، رییس دادگاه عالی بریتانیا، این احتمال وجود دارد که فرآیند بررسی درخواست پناهندگی مهاجران غیرقانونی به درستی در رواندا انجام نپذیرد و این افراد به اشتباه به کشورهای خود بازگردانده شوند.

دادگاه بریتانیا برای رد طرح جنجالی دولت سوناک به گزارش‌ کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد استناد کرد که بر اساس آن توافق اسرائیل و روندا بر سر انجام طرحی مشابه، شکست خورده است.

پیش از این و در روز هشتم تیر ماه دادگاه تجدید‌نظر بریتانیا طرح دولت این کشور را برای اخراج پناهجویان به رواندا غیرقانونی دانسته بود.

دادگاه تجدید‌نظر تاکید کرده بود احتمال دارد پناهندگانی که مستحق حمایت هستند از سوی رواندا به کشور خود بازگردانده شوند؛ جایی که با «آزار و اذیت یا سایر رفتارهای غیرانسانی» روبه‌رو خواهند شد.

رای دادگاه عالی بریتانیا دو روز پس از آن اعلام شد که نخست‌وزیر بریتانیا، سوئلا براورمن، وزیر پیشین کشور و از مدافعان سرسخت طرح اخراج پناهجویان را از مقام خود برکنار کرد.

براورمن در مصاحبه‌ای گفته بود یکی از آرزوهایش این است که شاهد پرواز هواپیمای حامل پناهجویان به سوی رواندا باشد.

وزیر کشور برکنار شده بریتانیا که خودش از والدین مهاجر زاده شده، آمدن پناهجویان به این کشور را به طوفان تشبیه کرده بود و باور داشت مهاجران بر اقتصاد کشور تاثیر منفی می‌گذارند.

براورمن همچنین معتقد بود سیاست‌ چندفرهنگی (multiculturalism) در بریتانیا شکست خورده است.

کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر و در پی شدت گرفتن منازعات بین‌المللی و منطقه‌ای با موج فزاینده مهاجران غیرقانونی روبرو بوده‌اند.

اتریش روز ۱۲ آبان خبر داد در تلاش است برای مقابله با ورود مهاجران غیرقانونی، اقدامی مشابه طرح رواندای بریتانیا انجام دهد.

رم نیز روز ۱۵ آبان اعلام کرد قصد دارد با احداث دو مرکز در آلبانی، مهاجران غیرقانونی‌ نجات یافته از دریا را که درخواست پناهندگی آن‌ها در حال بررسی از سوی مقام‌های ایتالیایی است، برای اسکان موقت به آلبانی منتقل کند.

کمیسیون اروپا روز ۱۶ آبان تاکید کرد توافق رم و تیرانا برای اسکان موقت مهاجران غیرقانونی در آلبانی باید با قوانین اتحادیه اروپا و همچنین قوانین بین‌المللی مطابقت داشته باشد.

سواحل جنوبی ایتالیا با نزدیک‌ترین فاصله از سواحل شرقی دریای مدیترانه، مقصد شمار زیادی از مهاجران غیرقانونی در سال‌های گذشته بوده است.