واکنشها به خبر انتصاب پرویز فتاح به ریاست ستاد اجرایی فرمان امام
انتشار خبر انتصاب پرویز فتاح به ریاست ستاد اجرایی فرمان امام و حسین دهقان به ریاست بنیاد مستضعفان واکنشهایی را به دنبال داشت.
روزنامه سازندگی وابسته به حزب کارگزاران از جمله احزاب اصلاحطلب، عملکرد این دو نهاد زیرمجموعه رهبر جمهوری اسلامی را غیر شفاف دانست و نوشت مشخص نیست منابعی که در فعالیتهای اقتصادی به دست میآورند در کجا هزینه میشود.
سازندگی تاکید کرد بخش عمدهای از این مجموعهها معاف از مالیات هستند و موجب کوچک شدن میزان درآمدهای مالیاتی و مصارف عمومی شدهاند.
روزنامه جوان که از آن به عنوان روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران یاد میشود، درباره حکم انتصاب پرویز فتاح و حسین دهقان در این دو نهاد اقتصادی هدف از انتقال فتاح به ستاد اجرایی را تلاش برای نجات این ستاد از برخی حواشی و خمودگیها برشمرد.
به نوشته این روزنامه در دو سال گذشته که ستاد اجرایی با سرپرستی عارف نوروزی اداره میشد، حاشیههای بسیاری را تجربه کرد که ادامه این روند، حتم به نفع منافع جمعی نبود.
ستاد اجرایی فرمان امام یک سازمان شبهدولتی زیر نظر علی خامنهای است که در زمینههای مختلف اقتصادی از بانکداری و امور مالی تا صنعت نفت، دامپروری، املاک و مستغلات، مخابرات و صنعت دارویی فعالیت میکند.
این ستاد با در اختیار داشتن هفت هلدینگ تخصصی در حوزههای گوناگون در مجموع عهدهدار مدیریت بیش از ۶۰ شرکت است و آن طور که روزنامه سازندگی اعلام کرده بخشی از هزینههای دفتر علی خامنهای از محل سودآوری شرکتهای این مجموعه عظیم اقتصادی تامین میشود.
عملکرد گروه دارویی برکت از زیرمجموعههای ستاد اجرایی در دوران کرونا و ساخت واکسن این بیماری با انتقادها وخاشیههای بسیاری همراه بود. محمد مخبر معاون اول ابراهیم رئیسی ریاست بر ستاد اجرایی فرمان امام را برعهده داشت و از زمان تشکیل دولت سیزدهم و حکم ابراهیم رئیسی برای مخبر به عنوان معاون اول رییس دولت، ستاد اجرایی بدون رئیس اداره میشد.
بنیاد مستضعفان نیز از دیگر مجموعههای اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی است که در حال حاضر مالکیت ۱۸۹ شرکت را دارد اما زیرمجموعه این بنیاد در سال ۱۳۶۸ بیش از ۸۰۰ شرکت بود که پس از واگذاری ها به ۴۰۰ شرکت در سال ۱۳۷۸ رسید و در پی سوء مدیریت و ورشکستگی شرکت ها در نهایت در سال ۱۳۸۸ به ۱۴۰ شرکت رسید.
این بنیاد مالکیت مجموعههای بزرگی همچون بانک سینا، شرکت زمزم، بنیاد علوی، شرکت نفت بهران و شرکت آزاد راه تهران شمال را در اختیار دارد.
پرویز فتاح که با حکم رهبر جمهوری اسلامی، ریاست بر ستاد اجرایی فرمان امام را برعهده گرفته است از جمله افراد نزدیک به خامنهای است. فتاح فعالیت خود را از زمان جنگ هشت ساله ایران و عراق به عنوان جانشین فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا در نیروهای مهندسی شروع کرد.
او که در کارنامه خود دبیرکلی جبهه پایداری از افراطیترین گرایشهای سیاسی اصولگرایان و مدیر امور قراردادهای قرارگاه خاتم را نیز دارد، در دورهای مدیر عامل بنیاد تعاون سپاه بود. فتاح در دولت محمود احمدینژاد به وزارت نیرو رسید و پس از آن ریاست کمیته امداد امامخمینی را برعهده گرفت او پیش از در دست گرفتن سکان اداره امپراطوری اقتصادی ستاد اجرایی، رئیس بنیاد مستضعفان بود.
حسین دهقان نیز یکی از فرماندهان پیشین سپاه است که در دولت حسن روحانی بعنوان وزیر دفاع منصوب شد. دهقان در دورانی که علی شمخانی وزیر دفاع دولت محمد خاتمی بود، قائم مقام آن وزارتخانه بود. ریاست بر بنیاد شهید در دولت محمود احمدینژاد نیز از دیگر مسوولیتهای دهقان در سالهای گذشته به حساب میآید.
دهقان جزو افرادی است که در تسخیر سفارت آمریکا در آبان ۱۳۵۸نقش داشتند، او همچنین فرماندهی نیروی هوایی سپاه و جانشینی ریاست بر ستاد مشترک سپاه را نیز در کارنامه کاری خود دارد.
پیش از آنکه حکم ریاست بر بنیاد مستضعفان برای دهقان صادر شود او به عنوان دبیر اجرایی شورای توسعه سواحل مکران منصوب شده بود و ادعا کرده بود سواحل مکران در سیستان و بلوچستان را به منطقّ ای همچون شانگهای چین بدل میکند.