مناقشه قره‌باغ؛ آمریکا آذربایجان را به حفاظت از آتش‌بس و حقوق غیرنظامیان فراخواند

ایالات متحده آمریکا استفاده جمهوری آذربایجان از زور در مناقشه قره‌باغ را غیرقابل قبول خواند و از باکو خواست برای حفاظت از حقوق غیرنظامیان و حفظ آتش‌بس در منطقه تلاش کند.

خبرگزاری رویترز روز سه‌شنبه چهارم مهر در گزارشی نوشت سامانتا پاور، رییس آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا، در دیدار با نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان در ایروان، از باکو خواست به تعهدات خود در زمینه رعایت حقوق ارامنه قره‌باغ پای‌بند باشد.

پاور همچنین بازگشایی فوری گذرگاه لاچین را به‌عنوان تنها راه ارتباطی منطقه به ارمنستان ضروری دانست و از الهام علی‌اف، رییس‌جمهوری آذربایجان خواست تا اجازه ورود کمک‌های بشردوستانه به منطقه و حضور ناظران بین‌المللی را بدهد.

او ضمن تقدیم نامه حمایت جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا به پاشینیان گفت واشینگتن پاسخی مناسب به اقدامات آذربایجان در قره‌باغ خواهد داد.

بنا بر گزارش‌ها، تاکنون بیش از ۱۹ هزار نفر از مجموع ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن در قره‌باغ این منطقه را ترک کرده و وارد ارمنستان شده‌اند.

این در حالی است که باکو می‌گوید قصدی برای آسیب رساندن به ارامنه قره‌باغ ندارد و حقوق آن‌ها را به‌عنوان «شهروند» به رسمیت خواهد شناخت.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، روز دوم مهر باکو را به «تهدید» مرزهای ارمنستان متهم کرد و گفت که پاریس نگران «تمامیت ارضی» این کشور است.

مکرون روسیه را «هم‌دست» آذربایجان خواند و گفت ترکیه نیز همواره «حامی» اقدامات حکومت باکو بوده است.

از سوی دیگر پاشینیان روز دوم مهر با انتقاد از مواضع روسیه در قبال بحران قره‌باغ گفت کشورش در سیاست خارجی خود تجدیدنظر خواهد کرد.

او توافق‌نامه‌های امنیتی میان ایروان و مسکو را ناکارآمد خواند و گفت این توافق‌نامه‌ها نتوانسته‌‌اند منافع ملی و امنیت ارمنستان را تامین کنند.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه اما پیروزی آذربایجان بر ارمنستان را مایه افتخار ترکیه و فرصتی برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه دانست.

او همچنین از ارمنستان خواست برای حفظ صلح در منطقه «گام‌های صادقانه» بردارد.

گاردین روز سه‌شنبه چهارم مهر گزارش داد بر اثر انفجار در یک انبار سوخت در قره‌باغ، دست‌کم ۲۰ نفر جان خود را از دست دادند و بالغ بر ۲۹۰ نفر مجروح شدند.

علاوه بر آن که وضعیت تعدادی از مجروحان حادثه وخیم گزارش شده است، یکی از مقامات محلی اعلام کرد بیمارستان‌های منطقه با کمبود شدید امکانات و دارو مواجه هستند.

گزارش‌ها همچنین حاکی از آن است که نمایندگان ارمنستان و آذربایجان امروز در بروکسل، پایتخت بلژیک با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

این مذاکرات با میانجی‌گری اتحادیه اروپا برگزار شده است.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان سه سال پیش و پس از حدود سه دهه، بار دیگر با یکدیگر درگیر شدند و پس از چندین هفته، آتش‌بسی تحت حمایت مسکو امضا شد.

با این حال تنش‌ها بین باکو و ایروان پس از آن همچنان ادامه یافت و هر از گاهی به درگیری نظامی منجر شد.

قره‌باغ بر اساس قوانین بین‌المللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته می‌شود اما اکثریت جمعیت در این منطقه را ۱۲۰ هزار ارمنی تشکیل می‌دهند.

این منطقه در جنگ اوایل دهه ۱۹۹۰ بین دو کشور از کنترل جمهوری آذربایجان خارج شد.