انتشار جزییاتی تازه‌ از اسناد اسنودن، نفوذ آمریکا به سیستم شنود روسیه را نشان می‌دهد

انتشار جزییات تازه‌ای از اسناد ادوارد اسنودن، افشاگر آمریکایی و کارمند سابق سازمان سی‌آی‌ای، از نفوذ آژانس امنیت ملی ایالات متحده (NSA) به سیستم شنود قانونی روسیه حکایت دارد.

این اطلاعات که پیش از این فاش نشده بود از سوی جیکوب اپلبام، پژوهشگر و روزنامه‌نگار تحقیقی آمریکایی منتشر شده است.

جزییات تازه نشان می‌دهند آژانس امنیت ملی آمریکا موفق به نفوذ به سیستم «سُرم» (SORM) روسیه شده است.

این سامانه که روسیه آن را «سیستم فعالیت‌های تحقیقاتی عملیاتی» می‌نامد، زیرساخت اصلی برای فعالیت‌های مرتبط با شنود قانونی شبکه‌های مخابراتی و تلفنی در این کشور به شمار می‌رود.

گزارش منتشر شده نشان می‌دهد نفوذ به سیستم‌های شنود قانونی یکی از اهداف آشکار آژانس امنیت ملی ایالات متحده به حساب می‌آید.

اسناد داخلی فاش شده در این رابطه از تلاش این سازمان برای استفاده از زیرساخت‌های نظارت فعال و بالقوه در سراسر جهان حکایت دارد.

اپلبام پیش از این نیز برای اولین بار از جاسوسی سازمان «ان‌اس‌ای» از آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان خبر داده بود.

بخشی دیگر از گزارش تازه‌ منتشر شده به «کاویوم» (Cavium)، شرکت صنایع نیمه‌هادی در آمریکا اشاره می‌کند که بر اساس آن، پردازنده‌های ساخت این شرکت در فهرست SIGINT آژانس امنیت ملی قرار دارند.

به گفته اپلبام، فعال کردن قابلیت SIGINT در پردازنده‌های کامپیوتری که از این ویژگی بهره می‌برند باعث می‌شود از برخی آسیب‌پذیری‌های عمدی موجود در تراشه با هدف جاسوسی استفاده شود.

شرکت مالک مجموعه کاویوم ایجاد هر گونه «در پشتی» در پردازنده‌ها برای جاسوسی دولتی را رد کرده اما با این حال این شرکت هنوز به درخواست‌ها برای انجام تحقیقات شفاف در این زمینه پاسخی نداده است.

اسناد منتشر شده همچنین از جاسوسی سازمان امنیت ملی آمریکا از دولت در تبعید تبت خبر می‌دهند.

۱۰ سال پیش ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا با انتشار هزاران سند سری و محرمانه دولت ایالات متحده، موج بی‌سابقه‌ای را علیه سازمان‌های جاسوسی این کشور به راه انداخت.

ایون مک‌اسکیل، روزنامه‌نگار روزنامه گاردین و برنده جایزه پولیتزر تایید کرده است تا کنون تنها یک درصد از مجموع اسناد ادوارد اسنودن به طور عمومی منتشر شده‌اند.

افشاگری‌های تازه پرسش‌هایی جدی درباره ابعاد اخلاقی جاسوسی دولتی و نیاز برای ایجاد شفافیت عمومی در زمینه فعالیت شرکت‌های فن‌آوری‌محور ایجاد کرده است.