کاخ سفید: توافق تبادل زندانیان با ایران همچنان در مسیر خود قرار دارد

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت آمریکا معتقد است توافق در مورد آزادی احتمالی پنج شهروند زندانی آمریکایی از سوی ایران همچنان در مسیر خود قرار دارد. همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه قطر نیز گفت توافق تبادل زندانیان بین آمریکا و جمهوری اسلامی در مرحله اجرایی شدن است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سه‌شنبه ۳۱ مرداد گفت که ایالات متحده معتقد است تفاهم با ایران در مورد آزادی حداکثر پنج شهروند آمریکایی زندانی در ایران همچنان در مسیر درست قرار دارد.

او اما از ارائه جدول زمانی در این باره خودداری کرد.

سالیوان در یک کنفرانس تلفنی با خبرنگاران گفت: «ما معتقدیم کارها طبق تفاهمی که با ایران به دست آورده‌ایم پیش می‌رود. من جدول زمانی دقیقی برای شما ندارم زیرا مراحلی وجود دارد که باید باز شوند اما ما معتقدیم که این جریان در مسیر خود است.»

همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه قطر گفت توافق تبادل زندانیان بین آمریکا و جمهوری اسلامی در مرحله اجرایی شدن قرار دارد و قطر به میانجی‌گری خود در این زمینه ادامه می‌دهد.

او گفت هنوز معلوم نیست تبادل زندانیان در قطر صورت بگیرد یا پول‌های ایران در بانک‌های قطری آزاد شود.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، ایران دو هفته پیش، چهار شهروند آمریکایی زندانی از جمله سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی را به حبس خانگی منتقل کرد و پنجمین شهروند آمریکایی قبلا در حبس خانگی بود. هویت دو آمریکایی زندانی هنوز مشخص نیست.

پیشتر ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده بود مدت تعیین‌ شده برای اجرای توافق تبادل زندانیان با آمریکا و آزادسازی پول‌های ایران در کره جنوبی، دو ماه در نظر گرفته شده است.

کنعانی روز دوشنبه ۳۰ مرداد در یک نشست خبری با ابراز خوش‌بینی درباره اجرای این توافق در بازه زمانی تعیین‌شده، گفت: «بر اساس اطلاعاتی که تا این مرحله داریم، مبتنی بر روند توافق، کار به شکل خوبی در حال انجام است.»

این اولین گام از توافقی است که بر اساس آن شش میلیارد دلار از سرمایه‌های مسدود‌شده ایران در کره جنوبی آزاد می‌شود و در نهایت این پنج شهروند اجازه خروج از جمهوری اسلامی را می‌یابند.

رویترز نوشت که اجازه دادن به این پنج نفر برای خروج از ایران که ممکن است هفته‌ها طول بکشد، یک عامل تنش عمده بین واشینگتن و تهران را از بین می‌برد.

با این حال، دو کشور همچنان بر سر مسایلی از جمله برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و حمایت تهران از شبه‌نظامیان شیعه منطقه اختلاف دارند.

پیشتر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گزارش داد که دولت ایالات متحده آمریکا در چند هفته گذشته در جهت فراهم کردن امکان دسترسی ایران به دست‌کم ۱۶ میلیارد دلار از اموال مسدود‌شده خود، از جمله شش میلیارد دلار در کره جنوبی تلاش کرده است.

این بنیاد روز سه‌شنبه ۲۴ مرداد در گزارشی نوشت که علاوه بر شش میلیارد دلار در کره جنوبی که به عنوان بخشی از قرارداد تبادل زندانیان میان دو کشور آزاد می‌شود، ۱۰ میلیارد دلار در عراق نگهداری می‌شود تا بدهی‌های بغداد به ایران پرداخت شود.

این گزارش افزود که علاوه بر این، دولت جو بایدن در رابطه با گزارش‌هایی که نشان می‌دهند تفاهم این دولت با ایران شامل هفت میلیارد دلار حق برداشت ویژه از صندوق بین‌المللی پول و احتمالا سایر پول‌های نقد نیز می‌شود، سکوت کرده است.