تصویب قطعنامه‌ سازمان ملل برای «مبارزه با سخنان نفرت‌پراکن، ترویج گفت‌وگوی مذاهب و مدارا»

مجمع عمومی سازمان ملل متحد به اتفاق آرا قطعنامه‌ پیشنهادی مراکش برای «مبارزه با سخنان نفرت‌پراکن، ترویج گفت‌وگوی بین مذاهب و بین فرهنگ‌ها و مدارا» را به تصویب رساند.

این قطعنامه که روز سه‌شنبه سوم مرداد در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید، «به شدت از تمام اعمال خشونت‌آمیز که مردم را به دلیل مذهب یا عقایدشان هدف قرار می‌دهند و تمام کسانی را که نمادهای مذهبی و کتب مقدس آنها را هدف قرار می‌دهند و نقض قوانین بین‌المللی است، ابراز تاسف می‌کند».

این قعطنامه از کشورهای عضو خواست تا روندی را «با همه طرف‌های ذی‌نفع به منظور ترویج ارزش‌های گفت‌وگوی بین مذاهب و بین‌فرهنگ‌ها، احترام و پذیرش تفاوت‌ها، مدارا، احترام به تنوع، همزیستی مسالمت‌آمیز و زندگی مشترک و احترام به حقوق بشر و مقابله با انتشار هر گونه سخنان تنفرآمیز که تحریک به تبعیض، خصومت یا خشونت باشد» آغاز کنند.

همچنین این قطعنامه از دبیر‌کل سازمان ملل متحد درخواست کرد تا در محدوده منابع موجود، در سال ۲۰۲۵ یک کنفرانس جهانی با این موضوع ترتیب دهد که در آن نهادهای سازمان ملل، کشورهای عضو، شخصیت‌های سیاسی، رهبران مذهبی، سازمان‌های مذهبی، رسانه‌ها و جامعه مدنی شرکت داشته باشند.

اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده بود مغایر دانستن هر گونه حملات علیه و در مکان‌های مذهبی با قوانین بین‌المللی از این قطعنامه حذف شود که پذیرفته نشد.

این قطعنامه در شرایطی به تصویب رسید که در روزهای اخیر بار دیگر سوزاندن قرآن در کشورهای اسکاندیناوی موجی از خشم کشورهای اسلامی را برانگیخته است.

پیشتر در پی سوزاندن قرآن در مقابل مسجد استکهلم، تعدادی از کشورهای دارای جمعیت مسلمان این اقدام را محکوم کردند و آن را «نفرت‌انگیز» و «تحریک‌آمیز» خواندند.

ناصر کنعانی،‌ سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز در واکنش به سوزاندن قرآن در سوئد و دانمارک در نشست خبری خود یک قرآن در دست گرفت و در حالی که آن را بالا نگه داشته بود گفت این اقدام «شرم‌آور» است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم از سوئد خواست فردی را که (با مجوز پلیس) قرآن سوزانده، به کشورهای اسلامی تحویل دهد.

پیش از این نیز سوزاندن قرآن در استکهلم در مقابل سفارت ترکیه خشم کشورهای اسلامی را برانگیخته بود.