مقام آمریکایی: بلینکن و بن سلمان درباره مذاکرات برقراری رابطه ریاض با اسرائیل توافق کردند
یک مقام آمریکایی اعلام کرد در دیدار یک ساعت و ۴۰ دقیقهای آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در جده، طرفین درباره ادامه مذاکرات در زمینه برقراری احتمالی رابطه ریاض و اسرائیل توافق کردند.
این مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، بدون ارائه جزییات بیشتر به رویترز گفت: «آنها در مورد پتانسیل عادیسازی روابط [عربستان سعودی] با اسرائیل گفتوگو و با ادامه مذاکرات درباره این موضوع موافقت کردند.»
این در حالی است که بلینکن روز دوشنبه و پیش از عزیمت به جده، در واشینگتن تاکید کرده بود هیچ پیشرفتی در این موضوع، فوری نخواهد بود.
او گفت: «ما هیچ توهمی نداریم که این کار را میتوان به سرعت یا به راحتی انجام داد.»
پیشتر نیویورکتایمز به نقل از یک منبع آگاه نوشته بود توسعه برنامه هستهای غیرنظامی عربستان سعودی، یکی از شروط ریاض برای عادیسازی روابط با اسرائیل است.
این در حالی است که هنوز مقامات سعودی یا آمریکایی علنا از این موضوع سخنی نگفتهاند.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین در دیدار خود با ولیعهد عربستان سعودی که در ساعات اولیه روز چهارشنبه صورت گرفت، به صورت «صریح» درباره طیف گستردهای از مسائل دوجانبه گفتوگو کرد.
مقام آمریکایی که با رویترز درباره این دیدار مصاحبه کرده، افزود در این دیدار درباره موضوعاتی از جمله اسرائیل، درگیری در یمن، ناآرامی در سودان و همچنین حقوق بشر در عربستان سعودی گفتوگو شد.
این مقام آمریکایی گفت: «سطح خوبی از همگرایی در ابتکارات بالقوهای که در آن منافع مشترکی داریم وجود داشت و در عین حال تشخیص دادیم که در کجا اختلاف داریم.»
رویترز نوشت که پیشبینی میشد بخش عمدهای از این گفتوگو به موضوع عادیسازی احتمالی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل اختصاص یابد؛ حتی اگر مقامات احتمال هر گونه پیشرفت فوری یا عمده در این موضوع را کم بدانند.
سفر بلینکن به عربستان سعودی تقریبا همزمان با بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی در ریاض صورت گرفت.
آمریکا و عربستان سعودی در سالهای اخیر درباره مسائلی از جمله چگونگی مقابله با تهدیدهای ایران، دیگر مسائل امنیت منطقهای، قیمت نفت و حقوق بشر اختلاف داشتهاند.
همچنین سفر بلینکن چند روز پس از آن انجام شد که عربستان سعودی، صادرکننده بزرگ نفت خام، متعهد شد کاهش تولید نفت را در کنار توافق گستردهتر اوپک پلاس برای محدود کردن عرضه، افزایش دهد.
این امر علیرغم مخالفت دولت آمریکا، منجر به افزایش قیمتهای نفت میشود.
همزمان با حضور بلینکن در عربستان سعودی، کاخ کرملین از گفتوگوی تلفنی ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه با محمد بن سلمان خبر داد.
بر اساس گزارشها، این گفتوگو بیشتر بر بازار نفت تمرکز داشت و در همین زمینه کرملین افزود که پوتین و بن سلمان همکاری در چارچوب «اوپکپلاس» را با ارزش خواندند.
با ظهور آمریکا به عنوان یک تولیدکننده بزرگ نفت، ائتلاف سنتی نفت در برابر امنیت که میان آمریکا و عربستان سعودی وجود داشت تا حدودی مخدوش شده اما این سفر بلینکن در جهت تثبیت روابط دو کشور ارزیابی شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین در دیدار با همتای سعودی خود در ریاض درباره مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو کرد.
دو طرف در این دیدار بر عزم خود بر ادامه همکاری در مبارزه با تروریسم، کمک به ایجاد صلح پایدار در یمن و راههای پایان دادن به درگیریهای سودان تاکید کردند.
دو روز پس از دیدار بلینکن، ریاض میزبان یک کنفرانس بزرگ سرمایهگذاری عربی و چینی خواهد بود.
جاناتان فولتون، کارشناس ارشد شورای آتلانتیک به رویترز گفت که چین در بخشهایی به سعودیها کمک خواهد کرد که ایالات متحده این کمک را نمیکند اما روابط بین ریاض و پکن به عمق روابط میان ریاض و واشینگتن نیست.
فولتون گفت: «در این مرحله من هنوز رابطه آمریکا و عربستان را استراتژیک و روابط چین و عربستان سعودی را معاملاتی توصیف میکنم.»