عفو بینالملل از استرداد اسدالله اسدی و ایجاد مصونیت برای ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد
سازمان عفو بینالملل از استرداد اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم به تروریسم به ایران عمیقا ابراز نگرانی و تاکید کرد که دولت بلژیک با تحویل اسدی به ایران، فضای مصونیت از مجازات را برای هدف قرار دادن مخالفان جمهوری اسلامی در خارج ایجاد کرده است.
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل روز چهارشنبه دهم خرداد در بیانیهای نوشت: «آزادی یک مامور اطلاعاتی جمهوری اسلامی (اسدالله اسدی) در معامله تبادل زندانیان با بلژیک، بسیار نگرانکننده است.»
این سازمان ادامه داد: «گروگانگیری حکومت ایران یک اقدام مجرمانه آشکار است. با آزاد کردن اسدالله اسدی، بلژیک در واقع به مصونیت مقامات جمهوری اسلامی در برابر تهدید و تعقیب مخالفانشان در خارج از ایران کمک کرده است.»
در ادامه بیانیه عفو بینالملل آمده است: «کشورهایی که شهروندانشان در ایران زندانی هستند باید درباره اینکه جمهوری اسلامی در برابر آزادی شهروندان آن کشورها متوسل به گروگانگیری میشود، تحقیق قضایی انجام دهند و عاملان چنین اقداماتی را در دادگاههای بینالمللی پاسخگو کنند.»
این سازمان همچنین از دولت بلژیک خواست مقامات جمهوری اسلامی را که در بازداشت و شکنجه الیویه وندکاستیل نقش داشتهاند شناسایی و برای صدور حکم جلب بینالمللی آنها اقدام کند.
نگرانیها و انتقادها از استرداد اسدی در حالی است که عفو بینالملل از آزادی اولیویه وندکاستیل، امدادگر بلژیکی، استقبال کرده است.
پیشتر رییس هیات بلژیک در ناتو در واکنش به مبادله اسدی با امدادگر بلژیکی اعلام کرد: «حداقل کاری که میتوانید انجام دهیم این است که به رژیم ایران نشان دهیم آنها ممکن است گل زده باشند اما بازی هنوز تموم نشده است.»
این مقام بلژیکی در ادامه خواستار اقداماتی از جمله تروریستی خواندن سپاه پاسداران شد.
اقدام بلژیک در استرداد اسدی به ایران، موجی از اعتراضها را به ویژه در میان فعالان سیاسی و مدنی ایرانی برانگیخت.
عبدالله مهتدی، فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی در این باره نوشت: «آزادی اسدالله اسدی بدترین سیگنالی است که دولتهای اروپایی میتوانند به رژیم تروریستپرور و گروگانگیر جمهوری اسلامی بفرستند و سودمند بودن گروگانگیری را برای فرار از عواقب تروریسم به رژیم تهران یادآوری کنند.»
غزاله شارمهد، فرزند جمشید شارمهد، زندانی ایرانی-آلمانی محکوم به اعدام نیز مبادله اسدی با یک زندانی بلژیکی را «شرمآورترین باجگیریای» خواند که بلژیک به آن تن داده است.
او گفت: «این به منزله سیلی به صورت مردم ایران است. دولت بلژیک نشان داد هنوز با تروریستها معامله میکند.»
جمهوری اسلامی با بازداشت خودسرانه اتباع خارجی یا دوتابعیتی در مقاطع مختلف تلاش کرده است تا بر کشورهای غربی در جهت برآورده شدن خواستههای خود فشار وارد کند.