تنش‌ روسیه با ژاپن پس از سفر زلنسکی به هیروشیما؛ مسکو دیپلمات‌های سوئدی را اخراج کرد

ارتش ژاپن در بیانیه‌ای کوتاه اعلام کرد این کشور پس از کشف دو هواپیمای شناسایی روسی در نزدیکی سواحل خود (یکی در اقیانوس آرام و دیگری در دریای ژاپن)، جنگنده‌های خود را به پرواز درآورد. هم‌زمان مسکو از اخراج پنج دیپلمات سوئدی خبر داد.

این حادثه در نوع خود اولین نیست اما چند روز پس از حضور ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین در اجلاس «گروه ۷» در هیروشیما رخ داده است.

در جریان این نشست، کشورهای گروه ۷ حمایت خود را از اوکراین اعلام کردند.

همچنین ژاپن تحریم‌های اقتصادی و مالی اعمال شده بر روسیه از سوی گروه ۷ و دیگر کشورهای غربی را از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین به اجرا گذاشته است.

ژاپن در حالی که در گذشته به دنبال بهبود روابط خود با مسکو بود، اکنون قدرت نظامی روسیه در خاور دور و همکاری این کشور با چین را تهدیدی جدی برای امنیت قلمرو خود می‌داند.

در ماه می سال گذشته، جت‌های جنگنده روسیه و چین درست پس از برگزاری نشست یک گروه از کشورهای متحد، شامل ژاپن، آمریکا، استرالیا و هند در توکیو، در نزدیکی ژاپن به پرواز درآمدند.

همچنین به تازگی روسیه مانورهای نظامی خود را در دریای ژاپن انجام داد که شامل پرتاب موشک بود.

روسیه اکنون ژاپن را مانند همه کشورهای اتحادیه اروپا، آمریکا، بریتانیا و استرالیا، کشوری «متخاصم» می‌داند.

ژاپن و روسیه پس از جنگ جهانی دوم معاهده صلحی امضا نکردند و همه تلاش‌ها در این راستا به دلیل اختلاف ارضی در مورد برخی جزایر بی‌نتیجه مانده است.

هم‌زمان روز پنج‌شنبه چهارم خرداد، وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد سرکنسولگری سوئد در سن پترزبورگ و سرکنسولگری روسیه در گوتنبرگ سوئد را از اول سپتامبر تعطیل می‌کند.

وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد سفیر سوئد روز پنج‌شنبه به وزارت خارجه روسیه احضار شده است تا از این تصمیم مطلع شود.

مسکو همچنین از اخراج پنج دیپلمات سوئدی در واکنش به اقدام مشابهی که در ماه آپریل علیه دیپلمات‌های روسی در سوئد اتخاذ شد، خبر داد.

در این بیانیه آمده است طرف روسی تصمیم گرفته به عنوان یک اقدام واکنشی پنج دیپلمات سوئدی، از جمله سه وابسته دفاعی در سفارت سوئد در مسکو را «اشخاص نامطلوب» اعلام کند.

سوئد در اواخر آپریل اعلام کرد پنج دیپلمات روسی را به دلیل «فعالیت‌هایی که با وضعیت دیپلماتیک آن‌ها سازگار نیست»، اخراج می‌کند.

وزارت امور خارجه روسیه روز پنج‌شنبه گفت: «این اقدامات مقامات سوئدی تنها وضعیت روابط دو‌جانبه را بدتر کرده است؛ روابطی که به‌ویژه به دلیل کمپین روس‌هراسی بی‌وقفه در سوئد به سطح بی‌سابقه‌ای بدتر شده است.»

سوئد کاندیدای عضویت در ناتو است؛ تصمیمی که آن را در پی حمله روسیه به اوکراین اتخاذ کرد.