اختصاصی؛ افشاگری درباره نقش جمهوری اسلامی در تاسیس «المهندس»، بازوی اقتصادی حشدالشعبی عراق

شرکت «المهندس» در عراق که نامش از «ابومهدی المهندس»، معاون اجرایی کشته شده سازمان مسلح حشدالشعبی عراق گرفته شده، با کمک مستقیم محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، وارد «پیمانکاری و گرفتن پروژه‌های بزرگ عمرانی» در این کشور شده است.

ابومهدی المهندس، هم‌پیمان دیرین قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس بود که هر دو در سال ٢٠٢٠ میلادی و به دنبال حمله پهپادی آمریکا در فرودگاه بغداد کشته شدند.

بر اساس گزارش‌ها، جمهوری اسلامی در ازای امضای تاسیس شرکت «المهندس»، وعده حمایت از محمد شیاع السودانی را برای رسیدن به سمت نخست وزیری عراق داده بود.

یک منبع مطلع به ایران‌اینترنشنال گفت: «در حال حاضر تاسیس این شرکت منجر به مخالفت ارتش عراق و حتی مرجعیت شیعه در نجف نیز شده است.»

همچنین العربی الجدید در گزارشی فاش کرده که جمهوری اسلامی در تلاش برای ایجاد یک دولت موازی در داخل دولت عراق است.

بر اساس این گزارش، ایجاد این شرکت نیز نه تنها منجر به افزایش نفوذ نظامی و اقتصادی این گروه مسلح در عراق خواهد شد بلکه تکرار تجربه قرارگاه خاتم الانبیا است که به بازوی اقتصادی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران تبدیل شده است.

این گزارش با استناد به برخی منابع آگاه نوشت که هدف از تاسیس این شرکت «کنترل مناطق اقتصادی و تجاری عراق» تحت مدیریت مستقیم حشدالشعبی است تا هم این سازمان و نیروهایش تامین مالی شوند و هم این که هیچ مخالفی در راستای انحلالشان قدم بر ندارد.

ناظران نیز می‌گویند این شرکت راه تامین ارز برای جمهوری اسلامی را فراهم می‌کند.

رعد هاشم، تحلیلگر مسایل عراق به ایران‌اینترنشنال گفت: «همه برنامه‌های ایران برای عراق بحران‌زاست. آن‌ها می‌خواهند سازمان‌ها و اقتصاد عراق را كنترل كنند. حكومت آخوندها می‌خواهد قدرت مطلق را در عراق داشته باشد؛ به‌خصوص در بخش سرمایه‌گذاری.»

او افزود: «آن‌ها می‌خواهند پروژه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری در عراق را در كنترل داشته باشند. دلیل اصلی‌ آن هم این است كه می‌خواهند ارز به دست بیاورند چرا كه رژیم [علی] خامنه‌ای به آن نیاز دارد.»

هاشم ادامه داد: «از طرف دیگر به خاطر بحران اقتصادی در ایران كمتر پول این كشور به گروه‌های مسلح در عراق می‌رسد و در نتیجه این گروه‌ها از این طریق حمایت مالی خواهند شد و به خودشان متکی خواهند ماند.»

اسناد منتشر شده نشان می‌دهند این شرکت علاوه بر چندین پروژه خدماتی در شهرهای بغداد، دیوانیه، میسان، مثنی، صلاح‌الدین و سماوه، بیش از ۶۰ پروژه خدماتی در مناطق حساس از جمله مرزهای عراق و عربستان نیز دریافت کرده است.

سمیر عبید، بنیانگذار جنبش دمکراتیک برای دفاع از وحدت و عروبیت عراق در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال تایید کرد نوامبر سال ٢٠٢٢ میلادی با امضای نخست‌وزیر عراق، مبلغ ٦٨ میلیون دلار برای تاسیس این شرکت اختصاص داده شده است.

هم‌زمان در بودجه سه سال آینده عراق مبلغ سه تریلیون و ٧٤٣ میلیارد دینار برای این سازمان مسلح اختصاص داده شده است.

منابع مطلع می‌گویند این سازمان به دروغ تعداد نیروهایشان را ٢٣٨ هزار تن اعلام کرده است.

اسناد منتشر شده نشان می‌دهند شرکت المهندس را برخی جناح‌های مسلح از جمله حزب‌الله، حرکة النجبا، عصائب اهل الحق، کتائب امام علی و سیدالشهدا که ارتباطی مستقیم با سپاه پاسداران دارند، اداره می‌کنند.

این شرکت در عرض سه ماه از سوی وزارت بازرگانی دولت السودانی به ثبت رسمی رسید و از پرداخت هر گونه مالیات معاف است.

سال ٢٠١٥ میلادی نوری‌المالکی، رهبر حزب الدعوه گفته بود الگوی تاسیس سازمان حشدالشعبی ساختار نیروی مقاومت بسیج جمهوری اسلامی بوده است.

این جریان مسلح نیابتی که حالا قدرتش از ارتش و نیروهای رسمی عراق بسیار بیشتر شده، خشم و نگرانی عراقی‌هایی را برانگیخته که باور دارند قدرت گرفتن یک گروه نظامی مافیایی یعنی پایان یافتن اقتدار یک دولت.