وزارت دادگستری و بازرگانی آمریکا علیه سرقت فناوری به ایران، روسیه و چین تشکیل پرونده دادند

کارگروه مشترک وزارت دادگستری و وزارت بازرگانی ایالات متحده از تشکیل پنج پرونده قضایی علیه چهار فرد به اتهام سرقت فناوری به نفع کشورهای متخاصم از جمله ایران، روسیه و چین خبر داد.

در یکی از این پرونده‌ها، «شانگ جانگ چائو»، شهروند ۳۹ ساله اهل چین با نام مستعار «جو هانسن» متهم است با دور زدن تحریم‌های ایالات متحده، در تهیه گرافیت ایزواستاتیک به جمهوری اسلامی کمک کرده است.

از این ماده در تولید سلاح‌های کشتار جمعی استفاده می‌شود.

در پرونده دوم «ویبو وانگ»، یک مهندس نرم‌افزار سابق شرکت اپل در سال ۲۰۱۶ که او نیز تابعیت چینی دارد، به سرقت سخت‌افزار، اسناد و کد منبع مربوط به پروژه خودروی خودران این شرکت متهم شده است.

او چهار ماه پیش از ترک اپل، در یک شرکت خودروسازی چینی فعال در ایالات متحده مشغول به کار شده بود.

پس از آن که وانگ اپل را ترک کرد، این شرکت متوجه شد او چند روز مانده به خروجش از این مجموعه به مقادیر زیادی اطلاعات حساس و محرمانه دسترسی پیدا کرده است.

رد پای این اسناد با جست‌وجوی خانه او در سال ۲۰۱۸ یافت شد. ویبو وانگ با وجود این که به مقامات آمریکایی گفته بود قصد ندارد از کشور خارج شود، با یک بلیت یک‌طرفه ایالات متحده را به مقصد چین ترک کرد.

اگر‌چه آمریکا معاهده استرداد مجرمان با چین ندارد و بعید است وانگ دیگر به ایالات متحده بازگردد اما با وجود این، او با حداکثر ۱۰ سال زندان و ۲۵۰ هزار دلار جریمه برای هر یک از شش فقره اتهام سرقت یا تلاش برای سرقت اسرار تجاری روبه‌رو است.

در یکی دیگر از این پرونده‌ها، «لیمینگ لی» ۶۴ ساله، مهندس ارشد نرم‌افزار، متهم به سرقت کد نرم‌افزار مترولوژی از دو کارفرمای سابق خود در کالیفرنیا شده است.

به گفته وزارت دادگستری، وظیفه این نرم‌افزار اندازه‌گیری با دقت بسیار بالا است که اغلب در ساخت مدل‌های سه‌بعدی برای زیردریایی‌ها، هواپیماهای نظامی و سایر صنایع حساس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فناوری‌های این‌چنینی تنها در صورت صدور مجوز رسمی از سوی ایالات متحده اجازه صادرات دارند.

دادگستری ایالات متحده از وجود پوشه‌ای با نام «دولت چین» در لپ‌تاپ آقای لی خبر داده که شامل اسناد محرمانه شرکتی بوده است.

این پوشه از قصد او برای فروش فناوری‌های تحت کنترل آمریکا به سایر دولت‌ها و شرکت‌های خصوصی خبر می‌دهد.

او همچنین کد منبع نرم‌افزار مترولوژی را در پوشه‌هایی با نام شرکت شخصی خود، JSL Innovations قرار داده بود.

لیمینگ لی ماه جاری میلادی هنگام بازگشت از تایوان به کالیفرنیا بازداشت شد.

او با مجازات حداکثر ۱۰ سال زندان مواجه است.

دو پرونده دیگر در این مجموعه به سرقت اطلاعات برای دولت روسیه مربوط می‌شود.

در یکی از این پرونده‌ها، یک تبعه یونانی بیش از ۱۰ نوع فناوری مختلف را در اختیار روسیه قرار داده است.

به گفته وزارت دادگستری، او به عنوان عامل تدارکات با افرادی که از سوی کرملین ماموریت داشتند در ارتباط بوده.

او وانمود کرده بود تجهیزات آزمایشی مورد استفاده در رمزنگاری کوانتومی، آزمایش تسلیحات هسته‌ای و تجهیزات تاکتیکی میدان نبرد را برای شرکتی به نام «آراتوس» (Aratos) تهیه می‌کند، در حالی که آن‌ها را به روسیه می‌فرستاد.

در پرونده دیگر نیز دو شهروند اهل روسیه به تامین مواد ممنوعه از جمله فناوری‌های مربوط به سیستم ترمز برای شرکت‌های هواپیمایی روسی متهم شده‌اند.

«نیکولاس نیکوس بوگونیکولوس» یونانی در پاریس بازداشت شد و در انتظار استرداد به ایالات متحده است.

دو شهروند روسی دیگر، «اولگ سرگیویچ پاتسولیا» و «واسیلی سرگیویچ بسدین» نیز در آریزونا بازداشت شده و به توطئه برای نقض قانون اصلاح کنترل صادرات (Export Control Reform Act) و پول‌شویی بین‌المللی متهم شده‌اند.

این پرونده‌ها اولین اقدام اجرایی کارگروه مشترک وزارت دادگستری و بازرگانی ایالات متحده است.

نام این کارگروه «نیروی ضربت فناوری مخرب» است و هدف از تشکیل آن، حفاظت از فناوری‌های حساس آمریکا عنوان شده است.