هشدار قلیچداراوغلو درباره اقدامات تحریک‌آمیز شب انتخابات و واکنش اردوغان به طرح اکونومیست

۹ روز مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری و مجلس ترکیه، اردوغان به طرح جلد مجله اکونومیست علیه خود واکنش نشان داد. او گفت اجازه نمی‌دهد سیاست داخلی کشورش از روی جلد مجلات هدایت شود. هم‌زمان رقیب او، قلیچداراوغلو، به طرفدارانش درباره «اقدام‌های تحریک‌آمیز» در پایان رای‌گیری هشدار داد.

کمال قلیچداراوغلو در یک برنامه تلویزیونی از طرفداران خود خواست در صورت پیروزی او، شب انتخابات برای جشن گرفتن بیرون نروند و درباره «اقدامات تحریک‌آمیزی» که ممکن است در این شب صورت بگیرد هشدار داد.

نامزد ائتلاف اتحاد ملت گفت ممکن است برخی عناصر مسلح در این شب بیرون بیایند و خشم مخالفان نیز تحریک شود؛ بنابراین از طرفداران خود خواست در این شب «شادی خود را به نمایش نگذارند و همه در خانه بمانند».

او در بخشی دیگر از این برنامه زنده گفت وضعیت شهروندان ترکیه به‌جز ساکنان کاخ ریاست جمهوری خوب نیست و ترکیه به بهشتی برای فروشندگان مواد مخدر تبدیل شده است؛ به‌ طوری‌ که از هر کجای دنیا به ترکیه می‌آیند تا تسویه‌حساب‌ها، قتل و تیراندازی‌هایشان را این‌جا انجام دهند.

از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، صبح جمعه ۱۵ اردیبهشت به طرح جلد اخیر مجله اکونومیست واکنش نشان داد و در توییتر خود کسانی که به «چشمان غرب نگاه می‌کنند» تا آن‌ها قاتل نیروهای پلیس، سربازان و غیرنظامیان ما را تروریست خطاب کنند، «نادان» خطاب کرد.

او مدعی شد: «اکنون ترکیه‌ای وجود دارد که با تحرکات سیاسی، دیپلماتیک و نظامی خود، جهان را برای سازمان‌های تروریستی محدود کرده است.»

اردوغان گفت ترکیه با وجود موقعیت ژئوپلیتیک خود در قلب سه قاره، سال‌هاست با سیاست خارجی «تک‌محوری» اداره می‌شود. او تاکید کرد که کشورش در سیاست خارجی رویکردی بشردوستانه و متکی بر «اعتماد به نفس» دارد.

رییس‌جمهوری کنونی ترکیه همچنین خاطرنشان کرد که کشورش قاطعانه از «حقوق جهان تُرک» دفاع و به حل بحران‌های منطقه‌ای با تبادل اسرا و کریدور غلات کمک می‌کند.

او ادامه داد: «ما به‌ عنوان کشوری که تاریخش پر از پیروزی‌های باشکوه است، به جایگاهی ‌رسیده‌ایم که شایسته آن در نظام بین‌المللی هستیم.»

اردوغان در پایان با اشاره به طرح جلد اکونومیست که گفته بود برای نجات دموکراسی، او باید از سیاست ترکیه حذف شود، نوشت: «اجازه نخواهیم داد سیاست داخلی ما تحت تاثیر جلد مجلاتی که ابزار قدرت‌های جهانی هستند، هدایت شود و اراده ملی تحت تاثیر آن قرار گیرد.»

شماره جدید مجله اکونومیست برای روی جلد خود تیتر «مهم‌ترین انتخابات ۲۰۲۳» را با حروف بزرگ درج و از عباراتی مانند «اردوغان باید برود» و «نجات دموکراسی» استفاده کرد.

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه هم در واکنش به مطلب نشریه اکونومیست گفت: «چرا اردوغان باید برود؟ چه ضرری به شما می‌رساند؟ یا با انگلستان چه مشکلی دارد؟»

او ادامه داد: «اگر اردوغان نبود، جهان امروز دچار بحران غذایی می‌شد. بدون ترکیه، امروز امنیت اروپا در خطر خواهد بود. چرا در سیاست داخلی یک کشور مداخله می‌کنید؟ چرا کشور آلمان در حالی که از هیات عالی انتخابات مجوز گرفتیم به ما اجازه نداد تا صندوق‌های رای را در نقاطی که اجازه گرفته‌ایم بگذاریم؟ همه آن‌ها سعی می‌کنند در انتخابات دخالت کنند.»

در سر‌مقاله این شماره اکونومیست با عنوان «اگر ترکیه رهبر خودکامه‌اش را برکنار کند، دموکرات‌ها در همه‌جا باید تشویق شوند» آمده است که رجب طیب اردوغان در خطر شکست قرار دارد.

اکونومیست همچنین نوشت که اردوغان در بسیاری از نظرسنجی‌ها با اندکی فاصله، پشت سر کمال قلیچداراوغلو، نامزد ائتلاف ملت قرار دارد و افزود که شکست او باعث می‌شود مردم ترکیه «آزادتر، شجاع‌تر و مرفه‌تر» شوند.

بر اساس پیش‌بینی این مجله اقتصادی، ظهور قدرتی جدید در ترکیه، روابط این کشور را با غرب نیز احیا می‌کند اما مهم‌تر از همه، «حذف صلح‌آمیز اردوغان» در عصری که «رهبران اقتدارگرا از مجارستان تا هند» افزایش یافته‌اند، این پیام را به دموکرات‌های جهان می‌رساند که: «رهبران اقتدارگرا را هم می‌توان شکست داد!»

به گفته این رسانه، دموکراسی در ترکیه اکنون در مرحله «زندگی نباتی» است و اردوغان در این سال‌ها قوه قضاییه را از حضور مخالفانش پاک‌سازی کرد، رسانه‌ها را ساکت و مجلس را تضعیف کرد.

انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه هم‌زمان با رای‌گیری برای انتخاب نمایندگان پارلمان، روز یک‌شنبه ۱۴ ماه می برگزار می‌شود.