مقامات آمریکایی: دولت بایدن از آغاز، کشورهای منطقه را برای دیپلماسی با ایران تشویق کرده

در حالی که نقش میانجی چین در توافق ایران و عربستان سعودی برای ازسرگیری روابط واکنش‌های گسترده‌ای را درباره چشم‌انداز گسترش نفوذ منطقه‌ای چین به همراه داشته، مقامات آمریکایی می‌گویند دولت بایدن نیز از آغاز فعالیت خود کشورهای منطقه را به دیپلماسی با ایران تشویق می‌کرده است.

لورا روزن، روزنامه‌نگار آمریکایی، در گزارشی نوشت یک روز پیش از توافق تهران و ریاض برای از سرگیری روابط، یک دیپلمات ارشد آمریکایی به او گفت که دولت بایدن از آغاز کار خود کشورهای خلیج فارس را تشویق می‌کرد برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای با ایران وارد مذاکرات دیپلماتیک شوند.

این گزارش همچنین به اظهارات باربارا لیف، دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاورنزدیک، در ۱۸ اسفند اشاره کرد که در آن به گفت‌وگوهای «واضح» آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره چگونگی گشودن مذاکرات آنها با تهران اشاره کرد.

او با اشاره به تهدیدهای منطقه‌ای جمهوری اسلامی تاکید کرده بود، دیپلماسی تنها مختص کشورهای دوست نیست و باید از آن به عنوان ابزاری برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای استفاده کرد.

این گزارش همچنین به اظهارات جاناتان لورد، از مقامات پیشین پنتاگون اشاره کرد که در یک مصاحبه گفته بود: ممکن است چین از توافق ایران و عربستان برای جلوه دادن خود به عنوان یک میانجی بین‌المللی استفاده کند، اما اقدامات تهران و ریاض برای ارتباط با هم از دو سال پیش آغاز شده بود.

در همین حال، یک مقام ارشد آمریکایی به وب‌سایت اکسیوس گفت: تا زمانی که تلاش چینی‌ها برای کاهش تنش بین عربستان سعودی و ایران به همکاری نظامی یا فناوری مربوط نباشد، دولت بایدن در این موضوع مشکلی نمی‌بیند.

او افزود: عربستان سعودی در ماه دسامبر به کاخ سفید اطلاع داده بود که دولت چین در جریان سفر رییس‌جمهور این کشور به ریاض اطمینان داده که توافق ایران و عربستان می‌تواند اقدامات جمهوری اسلامی در منطقه را محدود کند.

این مقام ارشد آمریکایی خاطرنشان کرد: عربستان سعودی موافقت کرده که احتمالا ظرف دو ماه آینده سفارت خود را در تهران بازگشایی کند و هیچ معاهده صلحی وجود ندارد، بلکه بازگشت به وضعیت قبل از ۲۰۱۶ است.

از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام عربستان سعودی اعلام کرد که در مذاکرات پکن برای توافق بین دو کشور، درباره توافق اتمی ایران بحث نشده است.

به گفته این مقام عربستان سعودی، مشکل‌ترین موضوعات مذاکره در پکن برای توافق با جمهوری اسلامی، موضوعات یمن، رسانه‌ها و نقش چین بوده است.

این مقام عربستان سعودی با اشاره به اینکه چین بر ایران اهرم فشار دارد، خاطرنشان کرد که اگر تهران توافق را نقض کند، توضیح این اقدام برای پکن دشوار خواهد بود.