رویترز: سه کشور اروپا خواستار تحقیق شورای امنیت درباره کمک پهپادی ایران به روسیه شدند

خبرگزاری رویترز گزارش داد متن نامه‌ای را مشاهده کرده که با امضای بریتانیا، فرانسه و آلمان میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل پخش شده و این سه‌ کشور در آن خواستار تحقیق سازمان ملل درباره گزارش‌ها مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی برای حمله به اوکراین شده‌اند.

این متن خاطرنشان کرده که استفاده از پهپادهای ایران به منزله نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تایید برجام در سال ۲۰۱۵ است.

به گزارش رویترز، هنوز پیامدهای عملی چنین تحقیقی برای ایران و روسیه، که خود در شورای امنیت حق وتو دارد، مشخص نیست، اما موضوع پهپادهای ایران می‌تواند در گزارش‌های سالی دوبار دبیرکل سازمان ملل درباره اجرای برجام که در ماه‌های دسامبر و ژوئن ارائه می‌شود، گنجانده شود.

طبق این گزارش، یکی از احتمال‌ها این است که کشورهای عضو توافق برجام برای فعالسازی مکانیسم ماشه برای بازگرداندن خودکار تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی شکایتی به شورای امنیت ارائه کنند.

در این صورت، شورای امنیت ۳۰ روز فرصت دارد تا درباره ادامه تخفیف‌ تحریم‌های ایران رای‌گیری کند و اگر این رای‌گیری در این مدت انجام نشود، همه تحریم‌های قبلی ایران به طور خودکار فعال خواهند شد.

از سوی دیگر، مقامات دولت آمریکا تایید کرده‌اند که نیروهای نظامی ایران برای ارائه آموزش پهپادی به روسیه، در کریمه حضور دارند. مقامات آمریکا همچنین نسبت به صادرات «تروریسم» جمهوری اسلامی به اوکراین و احتمال کمک تسلیحاتی بیشتر تهران به مسکو در میانه جنگ هشدار داده‌اند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پنج‌شنبه گفت ایالات متحده به این نتیجه رسیده که پرسنل نظامی ایران در کریمه حضور دارند و به ارتش روسیه کمک می‌کنند تا پهپادهای ایرانی را به کار بگیرند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، نیز گفت: «روسیه تاکنون ده‌ها پهپاد از ایران دریافت کرده و احتمالا تعداد بیشتری را نیز دریافت خواهد کرد.»

در همین حال، دولت بریتانیا سه شخصیت نظامی جمهوری اسلامی و شرکت صنایع هوایی شاهد را به دلیل تامین پهپاد‌ها به روسیه در اوکراین تحریم کرد.

نام‌های محمد باقری، رییس ستاد کل نیرو‌های مسلح، حجت‌الله قریشی، مسئول تامین و تحقیقات وزارت دفاع و سعید آقاجانی، فرمانده واحد پهپادی سازمان هوا و فضای سپاه در فهرست تحریم‌های جدید بریتانیا قرار گرفت.

پیش‌تر نیز اعضای اتحادیه اروپا درباره اقدام علیه مقام‌ها و نهادهای دخیل در فروش پهپادهای ایرانی به روسیه برای حمله به اوکراین، از جمله توقیف دارایی‌های سه مقام و یک نهاد ایرانی توافق کردند.

این اتحادیه همچنین اعلام کرد که آمادگی دارد تحریم ها علیه چهار نهاد که قبلا در فهرست تحریم قرار داشتند را گسترش دهد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، نیز گفت: «همه نشانه‌ها حاکی از آن است که ایران برای روسیه پهپاد تامین کرده است. ما از همه کشورها از جمله ایران می‌خواهیم که از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین حمایت نکنند، این جنگ تجاوزکارانه نقض آشکار قوانین بین‌المللی و حمله به یک کشور مستقل در اروپا است.»

در روزهای گذشته، رسانه‌ها از برنامه جمهوری اسلامی برای ارسال موشک بالستیک به روسیه خبر داده بودند.

از جمله واشینگتن پست اعلام کرده بود که ایران قصد دارد موشک‌های بالستیک «فاتح-۱۱۰» و «ذوالفقار» را در اختیار روسیه بگذارد.

با این حال، حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ضمن رد ارسال سلاح به روسیه گفت: «ما با روسیه همکاری دفاعی داریم، اما سیاست ما در قبال جنگ اوکراین، احترام به یکپارچگی سرزمینی این کشور، عدم ارسال سلاح به طرفین درگیر، توقف جنگ و پایان دادن به آوارگی مردم است.»