رویارویی نفتی عربستان و آمریکا پس از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید
پس از سخنان مقامهای آمریکا درباره عواقب سیاسی کاهش تولید نفت از سوی عربستان سعودی، ریاض دلیل این اقدام را «صرفا اقتصادی» ذکر کرد و اتهام جانبداری از روسیه را «بیپایه و غیر واقعی» دانست.
عربستان سعودی همچنین اعلام کرد آمریکا خواستار به تعویق انداختن تصمیم اوپک پلاس به مدت یک ماه بوده که مطابق با زمان انتخابات میان دورهای در ایالات متحده است.
پس از مخالفت اوپک پلاس به رهبری عربستان سعودی با درخواست واشینگتن برای افزایش تولید و گرفتن تصمیم کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه، جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، گفت که این تصمیم برای ریاض «عواقبی» خواهد داشت.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز اعلام کرد از نظر بایدن، باید روابط دوجانبه با عربستان سعودی مورد ارزیابی قرار گیرد.
با این حال خبرگزاری رسمی عربستان سعودی به نقل از «یک منبع مسوول» در وزارت امور خارجه این کشور نوشت که دلیل این تصمیم «صرفا اقتصادی» بوده است.
این مقام وزارت امور خارجه عربستان سعودی اعلام کرد هدف از این تصمیم «ایجاد توازن میان عرضه و تقاضا در بازارهای نفتی» است که تلاش میکند «بیثباتیهای بازار را که به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به یک اندازه آسیب میرساند»، کاهش دهد.
افزایش قیمت نفت میتواند باعث افزایش قیمت بنزین در آمریکا شده و به زیان جو بایدن در انتخابات میان دورهای مجالس نمایندگان و سنا در ماه آینده شود.
در موضع وزارت امور خارجه عربستان سعودی نیز درخواست بایدن برای افزایش تولید تلویحا با انتخابات میان دورهای آمریکا مرتبط دانسته شده است.
در این موضع اعلام شده است: «پادشاهی سعودی از طریق رایزنیهای مستمر خود با دولت آمریکا تصریح کرد که همه تحلیلهای اقتصادی نشان میدهد به تعویق انداختن تصمیم اوپک پلاس به مدت یک ماه، طبق آنچه پیشنهاد شده، پیامدهای اقتصادی منفی خواهد داشت.»
کاهش تولید نفت اوپک پلاس در حالی انجام شده که یکی از هدفهای اولین سفر بایدن در مقام ریاست جمهوری آمریکا به خاورمیانه در تیر ماه، افزایش تولید نفت عربستان سعودی بود تا بتواند طیف وسیعی از تحریمها را علیه نفت روسیه در بحبوحه جنگ جاری در اوکراین اعمال کند.
موضوع مقابله با تهدید ایران از جمله موضوعات محوری این دیدارها بود.