حمله دوباره روسیه به کی‌یف با پهپادهای ساخت ایران

همزمان با ابراز امیدواری سخنگوی دبیر کل سازمان ملل برای تمدید توافق انتقال غلات اوکراین، کی‌یف بار دیگر با پهپادهای ساخت ایران، هدف حمله قرار گرفت.

کایریلو تیموشنکو، معاون دفتر ریاست جمهوری اوکراین، اعلام کرد که امروز (پنج‌شنبه ۲۱ مهر)، تاسیسات زیرساختی در کی‌یف هدف حمله هواپیماهای بدون سرنشین قرار گرفتند.

در همین حال رسانه‌ها نیز خبر دادند که روز پنج‌شنبه همچنین منطقه اطراف کی‌یف با پهپادهای ساخت ایران مورد حمله قرار گرفت.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، روز دوشنبه اعلام کرده بود که روسیه در حملات مرگ‌بار اخیر به زیرساخت‌های انرژی و غیرنظامیان در چند شهر اوکراین از جمله کی‌یف، از ده‌ها موشک‌ و پهپادهای شاهد ساخت ایران استفاده کرده است.

پیش از آن نیز ارتش اوکراین خبر سرنگون‌سازی چندین پهپاد ایرانی «شاهد ۱۳۶» را در جریان جنگ روسیه علیه این کشور اعلام کرده بود.

ارتش اوکراین ۲۲ شهریور اعلام کرد برای اولین بار با «پهپادهای انتحاری» ساخت ایران که از سوی روسیه در تهاجم به اوکراین مورد استفاده قرار گرفته‌اند، مواجه شده و یکی از آن‌ها را سرنگون کرده است.

شاهد ۱۳۶از نوع پهپادهایی است که جمهوری اسلامی در اختیار گروه‌های نیابتی خود در منطقه نیز قرار داده است.

از سوی دیگر اما امروز قرار است رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، در قزاقستان با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود دیدار کند.

پیش از این نشست مقامات اوکراین و روسیه در ترکیه برای آتش‌بس بی‌نتیجه ماند.

روز ۳۱ تیر ماه اما توافق انتقال غلات اوکراین از طریق کریدور امن در دریای سیاه از سوی مقام‌های روسیه و اوکراین و با حضور آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل و رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، در استانبول امضا شد.

این توافق برای ۱۲۰ روز اعتبار دارد و باید تمدید شود.

در همین حال استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد، ابراز امیدواری کرد که دیدار اردوغان و پوتین به تمدید توافقنامه غلات کمک کند.

اردوغان پیش از دیدار خود با پوتین گفت: «جنگ هیچ برنده‌ای ندارد اما صلح عادلانه هیچ بازنده‌ای نخواهد داشت.»

همزمان با این خبرها، مجمع عمومی سازمان ملل روز چهارشنبه ۲۰ مهر قطعنامه محکومیت الحاق غیرقانونی مناطقی از اوکراین به روسیه را با ۱۴۳ رای تصویب کرد.

به جز روسیه، ونزوئلا، کره شمالی، بلاروس و سوریه به این قطعنامه رای منفی دادند.
چین و هند به این قطعنامه رای ممتنع دادند و ایران، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان از جمله کشورهایی بودند که در جلسه رای گیری غایب بودند.

قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل از همه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی می‌خواهد هیچ اقدام روسیه را در چهار منطقه شرق اوکراین به رسمیت نشناسند.

مسکو اعلام کرده است نتایج همه‌پرسی در چهار استان اوکراین برای الحاق به روسیه از ۸۷ تا ۹۹/۲ درصد مثبت بوده است.

در واکنش به این موضوع، نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت ایالات متحده قطعنامه‌ای را مبنی بر به رسمیت نشناختن هیچ تغییری در اوکراین، به شورای امنیت سازمان ملل ارائه خواهد کرد.

روسیه رای دادن در این همه‌پرسی را اجباری اعلام کرده بود و کارکنان کارخانه‌ها و ادارات تهدید به اخراج، در صورت رای ندادن شده بودند.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، رییس‌جمهوری آمریکا و همچنین مقام‌های کشورهای اروپایی، نتایج این همه‌پرسی را «ساختگی» و از پیش مشخص خوانده‌ بودند.

روسیه هشت سال پیش نیز پس از تسلط بر شبه جزیره کریمه، با برگزاری همه‌پرسی مدعی شد «۹۷ درصد ساکنان این منطقه» خواستار الحاق به روسیه هستند.